Detalj sa prošlog Superklasika (©Reuters)
Detalj sa prošlog Superklasika (©Reuters)

Liga kup Argentine - svojevrsni popravni za River Plejt i Boku

Vreme čitanja: 7min | čet. 17.08.23. | 23:05

Susretom Belgrana i Estudijantesa (petak, 00.30) otpočeće drugo po značaju takmičenje u zemlji sa juga Južne Amerike

Fudbal u Argentini ne staje. Posle nedavno završene Primere, u kojoj je River Plejt postao šampion, počinje drugi ovogodišnji turnir u tamošnjem fudbalu. Liga kup će početi u noći između četvrtka i petka duelom između Belgrana i Estudijantesa na stadionu Hulio Sesar Viljagra u Kordobi

Biće četvrto izdanje ovog takmičenja koje organizuje Fudbalski savez Argentine. Počeće 17. avgusta, a završiće se 17. decembra. Propozicije takmičenja nisu se bitnije menjale u odnosu na prethodna tri izdanja, osim broja učesnika. Ovoga puta učestvovaće 28 timova, istih onih koji su učestvovali i u prvenstvu. Šampion će se direktno kvalifikovati u Kopa Libertadores i Superkup Argentine. Isto tako, na kraju zonske faze, uključujući sezone 2021, 2022. i 2023, ekipe koje budu zauzele poslednje dve pozicije na tabeli koeficijenata ispadaju u Segundu.

Izabrane vesti

U prvoj fazi takmičenja ekipe su podeljene u dve grupe od po četrnaest članova, gde će se po jednokružnom sistemu suočiti svako sa svakim. Uz to, postoji poseban termin klasika poznat kao Fecha de Clasicos, kada će svaki tim odigrati po jednu utakmicu protiv rivalske ekipe iz druge grupe. Prva četiri tima sa obe tabele kvalifikovaće se u nokaut fazu. U četvrtfinalu će se igrati na stadionu bolje plasiranog tima, dok će se polufinale i finale igrati na neutralnom terenu, koja će naknadno biti određena. U prva dva slučaja, ako bude nerešeno, pobednik će se odmah odrediti udarcima sa penala, dok će se u finalu prethodno igrati produžeci.

Osim osvajača Liga kupa, niko drugi nema zagarantovano mesto u narednom izdanju Kopa Libertadores. Po okončanju takmičenja praviće se zbirna tabela bodova sa dva turnira iz sezone 2023. Samo generalni plasman sa ovako utvrđenog poretka biće merodavan za mesta koja vode u kvalifikacije za Kopa Libertadores i Kopa Sudamerikanu.

00.30: (3,00) Belgrano (2,95) Estudijantes (2,45)

Fudbalski savez Argentine predstavio je loptu koja će se koristiti u Liga kupu. Novi „Argentum 1893” inspirisan je Škotom Aleksandrom Votsonom Hatonom, koji je pre 130 godina osnovao Argentinski fudbalski savez. Lopta je iz Adidasa i uključuje poseban dizajn za 130. godišnjicu AFA, sa bojama zastave domovine i tri zvezdice, koje predstavljaju trofeje reprezentacije Argentine na Svetskim prvenstvima. Pored toga, ima grafiku koja predstavlja put Votsona Hatona od njegove rodne Škotske do argentinskih zemalja, gde će kasnije ostaviti svoje najveće nasleđe: Širenje fudbala kao aktivnosti u obrazovnim institucijama širom zemlje.

Tri nedelje bio je period odmora između dva takmičenja. Reklo bi se suveše kratak da bi se se nešto bitnije dogodilo. Ipak, ovo je Argentina, zemlja Gaučosa koja fudbalski nikada ne miruje. Kao i pred svaki početak nove sezone ili novog nadmetanja, stalno pitanje i veliko interesovanje vlada oko "velike petorke argentinskog fudbala", River Plejta, Boke Juniors, San Lorenca, Independijentea i Rasing Kluba. Njihovi ciljevi mogu biti različiti, ali ona istorijska obaveza uvek ostaje ista. Biti glavni konkurent za tron.

Može se reći da je River Plejt, u neku ruku, prinuđen da bude šampion posle neuspeha u Kopa Libertadoresu. Posle šoka i poraza u osmini finala od Internasionala jedini mogući cilj Rivera u ovom takmičenj je da bude šampion. Veliki izazov za Martina Demikelisa biće da motiviše grupu koja je bila naoružana da krene u osvajanje Južne Amerike, a koja će do sledeće godine jedini cilj imati Liga kup, jer je eliminisan i u Kupu Argentine od Taljeresa iz Kordobe. Na papiru deluje kao veliki favorit i pitanje je kako će tim reagovati u potencijalnom plej-ofu. Ukrštanja i sistem direktne eliminacije, barem do sada, nije pogodovao Milionerima koji su na isti način eliminisani iz dva takmičenja.

Sa druge strane, njihov najveći rival Boka Juniors u drugi deo sezone ulazi sa fokusom na Kopa Libertadores. Đenovljani imaju san koji živi: osvojiti elitno takmičenje po sedmi put u istoriji i tako se izjednačiti sa Independijenteom, koji već decenijama važi za najtrofejniji klub na kontinentu. Sa teškom mukom, pošto su savladali Nasional iz Montevidea na penale, izabranici Horhea Almirona su došli do četvrtfinala, gde će se suočiti sa Rasingom.

Iz tog razloga, barem za početak, Liga kup će biti sporedan, sušta komplikacija takmičarskog kalendara, uprkos tome što je Boka zvanični branilac titule iz prethodne sezone. Đenovljani će imati dosta obaveza, jer će u slučaju da ne osvoje Kopa Libertadores ili Kup Argentine bodovima morati da traže kvalifikacije za kontinentalne turnire. Boka je trenutno sedma na zbirnoj tabeli, na poziciji koja trenutno vodi u Kopa Sudamerikanu, ali samo je jednu jedinicu iza Lanusa, poslednjeg koji ulazi u Libertadores. Naravno, ne treba zanemariti da su čelnici Boke odradili dobar posao i na planu ojačavanja igračkog kadra, pa je tako pre tri sedmice na Bombonjeru iz Valensije stigao čuveni urugvajski napadač Edinson Kavani. Zauzvrat, ostali su bez moguđnosti da računaju na Matea Retagija, napadača koji je u minuloj sezoni igrajući kao pozajmljen igrač u Tigreu bio najbolji strelac lige. Njegova prodaja u Đenovu, otežala je kasu Boke za 12.000.000 eura.

Edinson Kavani (©Reuters)Edinson Kavani (©Reuters)

Tu je i San Lorenco, koji želi da ratifikuje sve dobre stvari iz Primere. Popularni Gavranovi Rubena Darija Insue bili su je jedno od velikih iznenađenja, a ekipa iz Boeda završila je završila na trećem mestu iza Rivera i Taljeresa. Nedavno je tim sa Pedra Bidegaina eliminisan u osmini finala Kopa Sudamerikane od Sao Paula, tako da će sve svoje snage sada moći da preusmeri na nacionalna takmičenja, naročito na Liga Kup gde će nastojati da uđe među četiri najbolja. Ako uspe, imaće zagarantovano mesto u međunarodnim kupovima sledeće godine, u kojima je, naravno, prioritet da zauzme mesto za Kopa Libertadores. Gotovo bez bitnijih izmena u igračkom kadru, drugi cilj Gavranova je da nastave napredovanje u Kupu Argentine, gde su u osmini finala, u kom će se suočiti sa Belgranom iz Kordobe.

Jedan od velikana tamošnjeg fudbala, Independijente, prolazi kroz duboku ekonomsku i mnogo je propatio u prvom delu godine. Sastav Rikarda Zjelinskog završio je na 24. mestu, samo tri boda ispred Urakana i Kolon Santa Fea, dva tima koja bi da se danas završava obračun bodova na godišnjoj tabeli, igrali baraž kako bi izbegli ispadanje. Tim iz crvenog dela Aveljanede dodao je na svoj spisak nekoliko novih lica poslednjih dana i nastoji da poboljša svoj učinak kako ne došao u situaciju da se bori za opstanak. Težnja ka šampionatu deluje kao himera, ali moraće mnogo se izdvoji u oblasti koju deli sa nekoliko timova koji su među najgorima u 2023. godini. Podsticaj Đavolima je Kop Argentine, gde je pre dva dana ušao u osminu finala, u kojem će se ukrstiti sa Estudijantesom iz La Plate.

Kao i Boka, glavni cilj Rasinga je da nastavi u Kopa Libertadores, gde će im upravo Đenovljani biti rivali u četvrtfinalu.Nema sumnje da će Fernanda Gaga ovakva situacija naterati da počne turnir razmišljajući o međunarodnom takmičenju, iako Akademci treba da osvoje mnogo poena da bi obezbedili plasman na kontinentalne turnire 2024. godine. Trenutno Rasing, pošto je završio na 12. mestu u Profesionalnoj ligi, zaostaje četiri jedinice iza Argentinos Juniorsa, poslednjeg tima koji ima prolaz u Kopa Sudamerikanu. Gago ima širok sastav na raspolaganju, koji je nedavno pojačao igračima kao što su Kolumbijci Rožer Martinez i Huanfer Kintero.

Fernando Gago (©Reuters)Fernando Gago (©Reuters)

Pored velike petorke, svoju šansu za trofej u ovom takmičenju, potažiće i Taljeres, tim koji je u minulom formatu završio kao viceprvak iz River Plejta. Tu su još Defensa i Hustisija, Lanus, ali Estudijantes koji u svoj novi pohod kreće iz Kordobe, sa gostovanja Belgranu. Inače duelom ova dva tima koji na programu noćas od 00:30 po srednjoevropskom vremenu, zvanično počinje druga faza argentinskog šampionata. El Keleste je pobedio u poslednjoj zvaničnoj utakmici, kada je u prvoj fazi Kupa Argentine savladao Klaipole, prekinuvši time prethodan niz od čak šest utakmica bez pobeda. Sa druge strane, Studenti iz La Plate imaju neverovatan niz od šest pobeda.

Uprkos tome što je prethodni format završio na 13. mestu, Belgrano je, generalno, imao odličnu kampanju za tim koji je izrastao iz druge lige. Tako je iz 27 odigranih kola završio sa 36 osvojenih bodova, sa učinkom od deset pobeda, šest nerešenih i 11 poraza. U poslednjem meču za prvu fazu prvenstva Argentine, na svom terenu su se sastali sa Rosario Sentralom i odigrali nerešeno bez golova.

S druge strane, Estudijantes je jedan od najistaknutijih timova u argentinskom fudbalu. U Profesionalnoj ligi postigao je 45 poena i završio na petom mestu na tabeli. Pored toga, uspeo je da se plasira u četvrtfinale Kopa Sudamerikane, gde će se suočiti sa Korintijansom. Pošto je već završio svoju kampanju na prvenstvu Argentine, mogao je u potpunosti da se fokusira na međunarodne obeveze. U prvoj utakmici osmine finala protiv Gojasa, na stadionu Horhe Luis Hirši, El Leon je sa lakoćom pobedio sa 3:0. U revanšu su samo potvrdili dominaciju pobedom od 2:0.

Belgrano dolazi iz loših nastupa na i još uvek je u eliti argentinskog fudbala. Iako igraju kod kuće, nisu favoriti za pobedu. Dok Estudijantes, dolazi iz šest uzastopnih pobeda i ima neverovatnu kampanju u takmičenjima u kojima nastupa. Poslednji duel ovih timova viđen je pre nešto manje od mesec dana na stadionu Horhe Luis Hirši u La Plati, I tom prilikom domaći su ubedljivo slavili rezultatom 4:0.

(Piše: Đorđe RADONJIĆ)

----------

Ako na svoj tiket dodaš jednu utakmicu Svetskog prvenstva za žene, možeš da dobiješ vaučer Fashion&Friends parfimerije od 12.000 rsd + 10.000 rsd

----------

LIGA KUP ARGENTINE – 1. KOLO

Petak

00.30: (3,00) Belgrano (2,95) Estudijantes (2,45)

21.30: (2,10) Defensa i Hustisija (3,25) Godoj Kruz (3,35)

23.55: (2,30) Union Santa Fe (3,05) Rasing Klub (3,15)

Subota

02.00: (1,75) Boka Juniors (3,30) Platense (4,80)

21.30: (2,00) Independijente (3,10) Kolon Santa Fe (3,90)

23.55: (3,70) Himnasija La Plata (3,30) Taljeres Kordoba (1,97)

Nedelja

02.00: (2,25) Velez (3,05) Barakas Sentral (3,25)

19.00: (3,10) Arsenal Sarandi (3,00) Instituto (2,35)

21.00: (2,50) Sarmijento (3,00) Tigre (2,90)

21.15: (2,10) Rosario Sentral (3,10) Atletiko Tukuman (3,50)

23.30: (2,20) Lanus (3,00) San Lorenco (3,40)

Ponedeljak

02.00: (3,15) Argentinos Juniors (3,25) River Plejt (2,20)

23.00: (2,25) Urakan (3,00) Banfild (3,30)

Utorak

01.30: (2,45) Njuels Old Bojs (2,95) Sentral Kordoba (3,00)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Liga kup ArgentineBoka juniorsRiver PlejtBelgranoEstudijantes

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara