Slavlje Liverpula (©Reuters)
Slavlje Liverpula (©Reuters)

Liverpul se dokopao Liga kupa! Mendi dva sata pravio čuda, Kepa primio 10 i u 11. seriji sve upropastio

Vreme čitanja: 4min | ned. 27.02.22. | 20:37

Četiri poništena gola i 21 savršeno izveden penal, da bi Arizabalaga poslao loptu nebom pod oblake

Osvajač engleskog Liga kupa za 2022. godinu je - Liverpul! Odličan fudbal na Vembliju tokom gotovo tri sata strahovite fudbalske neizvesnosti, pravo uživanje za one koji su večeras bili na tribinama. I bukvalno jedan udarac u penal seriji koji je odredio pobednika. Redsi su posle deset godina uzeli pehar u Liga kupu, deveti u klupskoj istoriji i u prvom finalu posle 2016. godine. Mančester Siti posle četiri godine neprestane vladavine konačno je svrgnut sa trona. Odavno finale ovog takmičenja nije bilo ovako napeto, dramatično. Prava borba prsa u prsa, da bi na kraju jedan potez Tomasa Tuhela indirektno odredio pobednika.

Kepa Arizabalaga je ponovo obukao odelo tragičara! Posle dve sata čuda Eduarda Mendija na golu Čelsija, Tuhel je u 119. minutu utakmice odlučio da ga zameni Špancem koji se pokazao kao čovek od poverenja kada utakmica dođe u penal dramu. Ovog puta Nemac se kockao i sve izgubio. Kepa ne samo da nije imao nijednu odbranu, iako je tri-četiri puta pročitao stranu, već je u 11. seriji, pošto je Keleher bio hladan kao druga strana jastuka, poslao loptu nebom pod oblake, dva metra iznad prečke! Prethodno je primio deset golova sa kreča...

Izabrane vesti

Oba tima imala su svoje šanse da postignu gol i stignu do trofeja, a utakmica će ostati upamćena po četiri poništena gola zbog ofsajda i muške, rovovske borbe u kojoj su i jedni i drugi imali svoje intervale dominacije.

Dvojica trenera su utakmicu počeli u gotovo očekivanim sastavima. Pogotovo kada se radi o Čelsiju. Tomas Tuhel je i ovog puta odlučio da Romelu Lukaku krene sa klupe, pa je usamljen u napadu ponovo bio Kai Haverc. U ostatku ekipe nije bilo iznenađenja. Mendi na golu, Aspilikueta desno, štoperi Čaloba, Ridiger i Silva, levo Alonso, u veznom redu Kante i Kovačić, a iza Haverca bili su Pulišić i Maunt. Jirgen Klop je pred sam početak susreta morao da napravi iznenadnu promenu. Povredio se Tijago Alkantara, koga su kamere posle uhvatile u suzama dok ga teši Alison. Ostao je veran Klop dosadašnjem pravilu da Kuivin Keleher brani kup utakmice. Ispred njega bili su Aleksander Arnold, Matip, Van Dajk i Robertson, na centralnom delu terena Henderson, Fabinjo i Keita koji je odmenio Alkantaru, dok je u odsustvu povređenog Bobija Firmina triling sa Salahom i Maneom činio još Dijaz.

U prvom delu utakmice veću inicijativu imao je aktuelni evropski šampion. Strašnu priliku već u 6. minutu propustio je Pulišić. Haverc je lepo uveo loptu pred šesnaesterac, podelio je desno ka Mauntu koji je centrirao, a Pulišić probao iz prve i pucao direktno u Kelehera. Posle uvodnih pola sata inicijative Čelsija sve više je pretio Liverpul. Tada je Mendi počeo da pravi čuda. Dve senzacionalne odbrane imao je Senegalac u samo nekoliko sekundi. Mane je pametno ostavio loptu Keiti koji je pucao sa oko 20 metara, Mendi je intervenisao jednom, pa još jednom kada je odbitak pokupio njegov reprezentativni kolega sa kojim je nedavno pokorio afrički kontinent i ponovo bio nepremostiva prepreka!

Do kraja poluvremena Čelsi je ponovo mogao do gola. Pulišić koji je u ovom delu igre bio najbolji pojedinac Čelsija povukao je kontranapad, podelio loptu desno ka Havercu koji je dobro primetio Maunta iz drugog plana i proigrao ga, ali i ovog puta šansa se ne pretvara u gol bukvalno zbog nekoliko centimetara... Ponovo je Maunt bio glavni akter velikog momenta na startu drugog poluvremena i ponovo je Pulišić odradio veliki posao jer je lob dodavanjem prebacio kompletnu odbranu Liverpula. Maunt nije bio u ofsajdu, ali je njegov udarac završio na stativi... I taj nalet Plavaca brzo je iščezao, pa je Liverpul preuzeo glavnu reč na terenu. Kao i VAR sistem.

Gol Matipa iz 67. minuta poništen je ne zbog ofsajda, već zbog toga što je Van Dajk zaustavio Džejmsa u pokušaju da se ispreči Maneu posle dobrog centaršuta Aleksander Arnolda iz slobodnog udarca. Mane na prvu, lopta prolazi ispod nogu Ridigera, a Matip kraj Silve trese mrežu. No, posle nekoliko minuta neizvesnosti Stjuart Atvel pogledao je snimak i zatim poništio gol.

Do kraja redovnih 90 minuta VAR sistem reagovao je još jednom. Ovog puta zbog ofsajda na drugoj strani, kada je Haverc zatresao mrežu, mada u ovoj situaciji zaista nije bilo nikakve dileme jer su igrači Čelsija bili duboko iza leđa Liverpulove odbrane. Do odlaska u produžetke oba tima imala su po jednu veliku šansu. Mendi je ponovo reagovao kao mačka i zaustavio Matipov udarac glavom posle kornera, onda i odbitak koji je završio kod Dijaza! Čelsijeva “jedinica“ uvukla se pod kožu protivnicima... Poslednja šansa da se utakmica završi pre produžetaka i penala viđena je u petom minutu nadoknade, kada je Lukaku pucao iz prve sa peterca nakon centaršuta sa levog boka, ali je Keleher bio na visini zadatka. Doduše i udarac Belgijanca bio je direktno u golmana.

Lukaku je mogao da postane heroj utakmice, ali mu VAR sistem to nije dozvolio. Ovog puta centimetri su odlučivali, 115.000.000 evra plaćeni centarfor je na prvi pogled bio u dobroj situaciji u odnosu na Van Dajka kada mu je upućena dubinska lopta u kontri, ali je i ovog puta gol poništen. Neverovatno, do kraja je poništen i četvrti gol! Opet, potpuno opravdano zbog nedozvoljene pozicije. I ponovo nakon što je Haverc pogodio metu. Opet mali, ali jeste bio ofsajd. Finale je nedugo zatim otišlo u penal seriju, a baš za tu namenu Tuhel je Eduarda Mendija zamenio Kepom Arizabalagom... Ostalo već znate.



tagovi

finale liga kupaLiga kupČelsiLiverpulKai HavercŽoel MatipRomelu LukakuSadio ManeEduard MendiKristijan PulišićMohamed Salah

Obaveštavaj me

Čelsi
Liverpul

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara