Kai Haverc postiže pobedonosni gol (Reuters)
Kai Haverc postiže pobedonosni gol (Reuters)

London drhtao zbog Ramzdejla, pa skakao i slavio Haverca: Ima i Arsenal šampionski štof (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sub. 09.03.24. | 20:36

Nemački ofanzivac u 86. minutu odveo Arsenal na lidersku poziciju Premijer lige i pokazao da Tobdžije više nego ikada žele i veruju u prvu titulu prvaka Engleske posle 20 godina

Ima sedam dana otkako je Darvin Nunjez zadržao Liverpul na čelu premijerligaške tabele pogodivši mrežu Notingem Foresta u devetom minutu sudijske nadoknade. Znamo koliko su, kada se borite za titulu, važni ti kasni, odlučujući golovi iz kojih odiše odlučnost, koji (po)kazuju da ste kadri da pehar i prigrlite. Arsenal je prošle sezone pretendovao na pehar, ali je završnica šampionata oslikala da ekipa nije dovoljno iskusna, zrela, niti da kvalitetom može da se nosi sa Mančester Sitijem. Ove sezone, Mikel Arteta predvodi Tobdžije rešena da greške i povremenu nemoć od lani isprave.

Posle sedam vezanih ligaških pobeda u koje staju četiri trijumfa sa najmanje četiri postignuta gola, Arsenal se na Emirejtsu u 28. kolu namučio protiv Brentforda. Strepeo je severni London, drhtao zbog amaterskog kiksa Arona Ramzdejla, ali na kraju skakao, klicao i slavio Kaija Haverca. Nemac je trznuo glavom u 86. minutu pokazavši da Arsenal ima šampionski štof, da Tobdžije više nego ikada žele i veruju u prvu titulu prvaka Engleske posle 20 godina - 2:1. Večeras su preuzeli čelo tabele u Premijer ligi i mogu opušteni, uz kokice, da čekaju sutrašnji derbi na Enfildu između Liverpula i Mančester Sitija.

Izabrane vesti

Neretko je ove sezone vođena polemika da li je Ramzdejl kolateralna šteta Artetine odluke da dovede Davida Raju koji pleni u igri nogom. Večeras smo verovatno dobili odgovor na to pitanje. Jer Arsenal je od 19. minuta imao gol prednosti zavhaljujući Deklanu Rajsu i privodio je posao u prvom poluvremenu kraju, samo da bi čitav tim postao žrtva nespretnosti, neracionalnosi, ma... Gluposti engleskog čuvara mreže. Carinio je loptu i umesto da je ranije ispuca, ili preda najbližem do sebe, dozvolio je Visi da startuje i izjednači rezultat. Ne bi Ramzdejlove greške ni bilo da je Raja imao pravo nastupa, ali kako je i dalje, pozajmljeni igrač Brajtona, morao je da preskoči duel.

A opet, nekadašnji golman Šefilda se u drugom poluvremenu delimično iskupio za poklonjen gol rivalu, sa dva, maestralno odbranjena udarca. Prvo je zaustavio Tonija u 55, pa Kolinsa u 71. minutu. Ali domaćin je i dalje morao da juri prednost koju mu je Ramzdejl oduzeo. Artetini momci su kidisali, no nedostajalo im je preciznosti sve do Havercovog gola. Iz vizure Brentforda, nije ni trebalo da ga bude, jer je Nemac, prema mišljenju gostiju morao da bude isključen zbog pokušaja simuliranja jedanaesterca tokom kojeg je već imao raniji žuti karton. Ali imaće i navijači londonskog kluba argument o nedosuđenom, čitom penalu zbog povlačenja Trosara sa leđa.

Uz Havreca, imao Arsenal još najmanje dva heroja večeras. Ben Vajt je odigrao maestralnu utakmicu i asistrirao kod oba gola. Pritom je imao stoprocentnu uspešnost prilikom startova i 89 odsto tačnih dodavanja (kompletirao 63 pasa). Pohvale je zaslužio i Deklan Rajs, ne samo zbog pogotka, već kompletne predstave i dominacije na sredini terena, ali i u vazduhu (6/8 dobijenih vazdušnih duela). Ako su Enco Fernandez i Mojzes Kajsedo Čelsijevi promašaji od 120+ miliona evra, Rajs je u istom cenovnom rangu, svakako veliki pogodak Arsenala... Možda i faktor stabilnosti koji je lani nedostajao Arsenalu za titulu. Već je reprezentativac Engleske dobacio do šest pogodaka i isto toliko asistencija u Premijer ligi.

Arsenal je napravio najbolju moguću uvertiru za ono što ga čeka kroz samo tri dana - revanš sa Portom u osmini finala Lige šampiona gde će morati da juri zaostatak od jednog gola. A onda, nakon što prođe reprezentativna pauza, Tobdžije poslednjeg dana marta očekuje pakleno gostovanje Sitiju na Etihadu.

PREMIJER LIGA – 28. KOLO

Subota

Mančester Junajted – Everton 2:0 (2:0)

/Bruno Fernandeš 12pen, Rašford 36/

Bornmut - Šefild 2:2 (0:1)

/Utara 72, Unal 90+2 - Hamer 27, Robinson 65/

Kristal Palas - Luton 1:1 (1:0)

/Mateta 11 - Vudrou 90+6/

Vulverhempton - Fulam 2:1 (0:0)

/Ait Nuri 52, Semedo 67 - Ivobi 90+8/

18.30: (1,23) Arsenal (6,50) Brentford (12,0)

Nedelja

14.00: (2,45) Aston Vila (4,00) Totenhem (2,65)

15.00: (1,80) Brajton (3,60) Notingem Forest (4,60)

15.00: (1,65) Vest Hem (3,70) Barnli (5,60)

16.45: (3,05) Liverpul (3,70) Mančester Siti (2,35)

Ponedeljak

21.00: (2,00) Čelsi (3,70) Njukasl (3,90)

***kvote su podložne promenama



tagovi

ArsenalKai HavercBrentfordAron Ramzdejl

Obaveštavaj me

Arsenal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara