Džud Belingem
Džud Belingem

Igra za 700 evra, a hoće da ga kupe za 60.000.000

Vreme čitanja: 3min | čet. 13.02.20. | 17:14

Ko je Džud Belingam, najmlađi debitant u istoriji Birmingem Sitija i velika želja premijerligaša?

Beri Fraj ostaće upamćen kao trener koji je Birmingem Siti uveo u treću ligu, ali i kao čovek koji je posle “Bosmanovog pravila“ ugasio klupsku akademiju verujući da nema vrhe investirati u školovanje mladih igrača kad će svejedno da dođe bogatiji i odvede ih?! Srećom, njegov naslendik Trevor Frensis je 1999. opet osnovao školu fudbala, ali tek sada bi Plavci mogli zaista da shvate koliko je to mudar potez bio s obzirom da je Džud Belingam zaludeo Ostvo.

Iako tek 16-godišnjak meta je dva velikana koji su spremni da plate pravo bogatstvo za njega. Nedeljama već ostrvski mediji pišu da se za Belingema interesuju Čelsi i Mančester junajted, koji je u januaru navodno nudio 35.000.000 funti, odnosno oko 42.000.000 evra. Uprava sa Sent Endrjuz stadiona je odolela, ali ponude stižu u sve većem broju i sa sve jačim ciframa.

Izabrane vesti

Sad se već piše da bi Birmingem mogao da zaradi i celih 50.000.000 funti, odnosno oko 60.000.000 evra što deluje pomalo sumanuto s obzirom na to da Belingem trenutno igra na stipendijskom ugovoru po kome prima 175 evra nedeljno, odnosno 700 evra mesečno. Po toj računici trebao bi da igra 50 godina fudbal da bi zaradio koliko Pol Pogba dobije za sedam dana.

Uskoro će se ipak sve promeniti, ali svejedno se kompletna fudbalska javnost pita: da nije to malo mnogo para za 16-godišnjeg momka iz druge lige? O tome može da se debatuje. Prvo, cene engleskih igrača značajno su više od stranaca, jer i premijerligaši moraju da imaju određen broj domaćih igrača, a kako imaju para da kupe najbolje iz inostranstva retki – i papreno skupi – su oni Englezi koji mogu bar da budu u rotaciji u najvećim klubovima.

Ipak, ko je gledao Belingema, tvrdi da ipak ima nešto u U17 reprezentativcu Engleske i najmlađem debitantu u istoriji Birmingem Sitija. Jedan od takvih je i proslavljeni Džejmejn Penant, koji Belingema poredi sa legendarnim kapitenom Liverpula - Stivenom Džerardom.
“On sa svojih 16 godina iz vikenda u vikend igra Čempionšip. To takmičenje je veoma jako, naporno i fizički zahtevno. On je već sada jak, a biće sve snažniji i snažniji. Ima dobre ljude oko njega, roditelji i prijatelji vode računa o njemu. Podseća me na mladu vrerziju Stivena Džerarada, kreće se po terenu, daje golove, asistira, ima šlifa. On je fantastičan, mladi igrač. Čudi me da se za njega interesuju samo Mančester i Čelsi, ima nešto posebno u sebi“, rekao je Penant.

Džud Belingam za Plavce iz Birmingema nastupa od svoje osme godine. Prošlu sezonu  igrao je za selekcije do 23 godine, iako mnogo mlađi. Partijama u toj selekciji  zaslužio je poziv Pepa Kloteta da se priključi treninzima prvog tima. Putovao je u Portugaliju na pripreme i tamo se dokazao da je spreman za Čempionšip. Debitovao je za prvi tim u avgustu sa svega 16 godina i 38 dana i tako postao najmlađi debitant u istoriji Birmingema. Nekoliko nedelja kasnije u pobedi nad Stouk Sitijem postao je i najmađi strelac u istoriji kluba.

Partijama ove sezone oduševio je fudbalske stručnjake ne samo na Ostvu već i širom Evrope, a njegov trener ga je ovako opisao.
“Može da igra ofanzivno, a može i defanzivno. Kompletan je igrač, a uprkos tome što je još 16-godišnjak dominira i u kontakt igri. Jedina razlika između njega i nekoga ko je profesionalac dugo godina je način na koji se nose sa pritiskom. Uspeva da se izbori sa tim trenutno“, rekao je Pep Klotet.

(FOTO: Reuters)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara