Tite daje instrukcije igračima Flamenga (©Reuters)
Tite daje instrukcije igračima Flamenga (©Reuters)

Ludnica u Brazileirau: Tite čudotvorac, nastavljeno posrtanje Botafoga, Hulkov Atletiko gazi (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | pon. 27.11.23. | 01:06

Brazilska Serija A: Šest timova dele samo četiri boda pred paklenu završnicu, poslednjih 270 minuta. Pobednik 35. kola je velikan iz Rija koji je na deobi prvog mesta sa braniocem krune, Palmeirasom

Kakva završnica u Brazilu... Hičkokovska! Tri kola pre kraja Brazileiraa čak šest timova su u igri za titulu. Rastojanje između vodećeg tandema Palmeirasa i Flamenga i šestoplasiranog Bragantina je četiri boda, pa nas očekuje fenomenalna završnica u elitnoj ligi u zemlje fudbala.

Činilo se na polovini šampionata da će ovo biti jedno dosadno prvenstvo, da će senzacionalni šampion da bude Botafogo (imao dugo dvocifrenu prednost, u jednom trenutku i 14 bodova), ali tim iz Rija je u nokdaunu, kao da neće titulu. Kikseve crni-belih iskoristili su branilac titule Palmeiras i pre svega Flamengo, koji je živnuo posle dolaska Titea na kormilo. U trku se uključio i Atletiko Mineiro koji je tim u najboljoj formi, dok je Gremio, posle dva vezena poraza, čini se, daleko od borbe za tron.

Izabrane vesti

Svašta je bilo u ovom 35. kolu. Krenimo od Botafoga. Imao je pobedu u rukama, vodio je na svom stadionu Nilton Santos u Rio de Žaneiru protiv Santosa sa 1:0 do 90. minuta, a onda je Mesijas glavom na asistenciju Venecuelanca Sotelda doneo veliki bod (1:1) tima u iz Sao Paula koji se grčevito borbi za opstanak.

01.00: (2,45) Gojas (3,10) Kruzeiro (3,15)

Šansu da bude usamljen na čelu najjače lige u Južnoj Americi imao je Palmeiras, akuelni šampion, ali je tim Abela Fereira odigrao samo 2:2 u Fortalezi. Ipak, zadržao je prvo mesto, ali sa istim brojem bodova kao i sve bolji Flamengo.

Verdao je gubio na poluvremenu. Tijago Galjardo je doveo finalistu Kopa Sudamerikane u vođstvo. Radi se o nekadašnjem najboljem strelcu prvenstva u dresu Internasionala. Imao je neuspešnu avanturu u Evropi, u Selti iz Viga, vratio se opet u otadžbinu i prva je zvezda tima koji je na neverovatan način posle penal ruleta ostao bez trofeja u drugorangiranom takmičenju na tlu Južne Amerike.

Činilo se da će gosti da budu poraženi, jer su u 60. minut ostali sa desetoricom na tereneu posle isključenja Gomeza. Međutim, najbolji igrač šampiona, Rafael Vejga i Ze Rafael su preokrenuli rezltulat u Fortalezi. Prednost Palmeirasa trajala je samo tri minuta, jer je u 80. Kalebe na asistenciju Galjarda doneo konačnih – 2:2.

U ovom kolu je profitirao Flamengo. Vezao je drugu pobedu. Posle Bragantina na Marakani (1:0) lako je savladan „fenjeraš“ Amerika Mineiro u Belo Orizonteu sa 3:0. Pravi potaz je bilo angažovanja Titea za trenera. Nekadašnji selektor Brazila na dva Mundijala u Rusiji i Kataru (nije se proslavio sa dva četvrtfinala), preporodio je uspavane zvezde tima iz Rija. Prethodni trener, Argentinac Horhe Sampaoli je uništio ekipu, bio je užasan za manje od šest meseci na klupi, a sa trećim strategom (na početku sezone je bio Portugalac Paolo Sousa), Flamengo je proigrao.

U prvom planu u Belo Orizonte bio je krilni napadač Everton. Nije se proslavio za dve sezone u Benfiki, pre toga je bio sjajan u Gremiju, ali u trećoj sezoni u dresu Flamenga je jedan od perjanica tima. Sa dva gola je trasirao put do pobede, dok se u listu strelaca upisao i Pedro, prvi špic crveni-crnih, koji je dobio prednost u odnosu na Gabrijal Barbosu Gabigola koji je u lošoj formi ove godine. Flamengo je sada u odličnoj situaciji i mogao bi da spasi košmarnu 2023. godinu u kojoj nije osvojen nijedan pehar.

Neočekivano, u igru za titulu se uključio se i Atletiko Mineiro. Tim koji predvodi vremešni nekadašnji selektor Brazila i Portugalije, Luiz Felipe Skolari, posrtao je većim delom šampionata, ali je sada u najboljoj formi od svih timova. Na stadionu Mineiro u Belo Orizonteu razbijen je Gremio sa 3:0. Ekipa iz Porto Algerea je posle dva vezana poraza, čini se izgubila šanse da se bori za krunu.

Veteran Hulk i u 37. godini je odličan, postigao je gol i imao asistenciju Zaraču, dok se u strelce upisao i Giljerme Arana. Nekadašnji napadač Porta, Zenita i kineskog Šangaj Porta je ove sezone 14 puta pogodio mrežu, a jedina bolja godina u crno-belom dresu bila mu je šampionska, 2021. kada je dao 19 pogodaka.

Osim za titulu, ključaće i u borbi za opstanak. Koritiba i Amerika Miniro su već drugoligaši, Gojas će teško do opstanka, a ugroženi su Baija i velikani - Kruzeiro, Vasko da Gama, Santos i Korintijans, a nisu sigurni ni Fortaleza, Internasional, pa i Sao Paulo.

Još jedna zanimljivost u Brazilu. Nije kao u većini šampionata da u slučaju istog broja bodova odlučuje međusobni susreti ili gol-razlika. Prvi kriterijum je broj pobeda. Čak četiri tima imaju po 18 trijumfa, a to su Palmeiras, Flamengo, Botafogo i Gremio, dok Atletiko Mineiro ima jednu manje.

Prštaće u poslednjih 270 minuta u Brazilu...

BRAZIL 1 - 35. KOLO

Subota

Korintijans - Baija 1:5 (0:3)

/Renato Agusto 67 - Rezende 4, Kauli 16, Takijano 29p, 85p, Ademir 75/

Atletiko Paranaense - Vasko da Gama 0:0

Nedelja

Fluminense - Koritiba 2:1 (1:0)

/Kano 45+1, Kenedi 63 - Hese 90/

Atletiko Mineito – Gremio 3:0 (1:0)

/Arana 25, Zaračo 51, Hulk 59/

Botafogo – Santos 1:1 (1:0)

/Danilo 11 – Mesijas 90/

Amerika Mineiro – Flamengo 0:3 (0:1)

/Everton 29, 85, Pedro 50/

Fortaleza – Palmeiras 2:2 (1:0)

/Tijago Galjardo 20, Kalebe 70 – Vejga 66, Ze Rafael 77/

Internasional – Bragantino 1:0 (1:0)

/Valensija 30pen/

Sao Paulo – Kujaba 0:0

Utorak

01.00: (2,45) Gojas (3,10) Kruzeiro (3,15)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Južna AmerikaBrazil 1BrazileiraoFlamengoBotafogoAtletiko MineiroPalmeirasTite

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara