Romelu Lukaku (©asroma)
Romelu Lukaku (©asroma)

Lukaku doveo Rim do usijanja: Murinjo ima napad od 366 golova u Seriji A (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | čet. 31.08.23. | 12:07

Let Big Roma iz Brisela za Večni grad pratilo 47.000 gledalaca preko interneta, a na aerodromu dočekalo 5.000 tifoza

Roma i njeni navijači poslednjih godina zaduženi su za pravljenje spektakla kada je u pitanju prelazni rokovi i angažovanje zvučnih pojačanja. Prošle godine je u Večnog gradu vladala opšta euforija kada je dres Vučice zadužio Paulo Dibala, a sada je omaleni Argentinac u napadu dobio saigrača za kojeg celokupna italijanska javnost veruje da će se perfektno uklopiti u njegov stil igre.

Potpunu euforiju najbolje opisuje činjenica da je let privatnog aviona iz Brisela u kojem je bio Romelu Lukaku, od danas i zvanično novi fudbaler Rome, a kojim je lično upravljao gazda rimskog kluba Dan Fridkin, pratilo 47.000 gledalaca preko internet platforme za praćenje statusa letova (rekord na pomenutoj platformi!), te da se na aerodromu našlo 5.000 tifoza. Kada se Big Rom pojavio iza ogade i podigao ruku, usledio je gromoglasan odgovor pristalica Vučice.

Izabrane vesti

Najveći deo javnosti smatra da će Lukaku i Dibala sjajno funkcionisati zajedno na terenu, mada postoji i druga, potpuno legitimna strana javnosti, koja upozorava da Belgijanac odavno nije na visokom nivou i da bi njegovo angažovanje moglo da predstavlja potpuni promašaj za Romu.

Sve to je moguće, ali ono što je činjenica jeste da Žoze Murinjo sada ima na raspolaganju napadače sa velikim brojem pogodaka u Seriji A, odnosno sastav sa kojim se mora pojuriti plasman u Ligu šampiona. Paulo Dibala je postigao 110 golova, Andrea Beloti 108, Stefan el Šaravi 66, a Romelu Lukaku 57. Ako bismo dodali i 25 pogodaka Tamija Ejbrahama, dolazimo do fantastične brojke od 366 golova u elitnom rangu italijanskog fudbala. Nešto slično u novijoj istoriji, Vučuca je imala u sezoni 2010/2011, kada su u navali bili Frančesko Toti (194 gola u Seriji A), Adrijano (77), Mirko Vučinić (68) i Marko Borijelo (52).

Žoze Murinjo vrlo dobro zna šta može da očekuje od napadača sa kojim je sarađivao. Najbolje brojke u zajedničkoj saradnji imao je u sezoni 2017/2018, kada je postigao 27 golova na 51 utakmici u svim takmičenjima. Big Rom je najefikasniji u karijeri bio u sezoni 2019/2020, kada je u Interu postigao 34 gola na 51 utakmici. U te dve sezone u dresu Nerazura ukupno je postigao 64 gola na 95 mečeva, ali u svom drugom mandatu na Đuzepe Meaci, prošle sezone, postigao je samo 14 golova na 37 utakmica. To znači da u Rimu prvo mora da se vrati u golgeterski život, pa tek onda da rešeta mreže kao što očekuju pristalice Đalorosih.

Lukaku i Dibala imaju istoriju neuspelih pokušaja da postanu saigrači. Juventus je 2019. godine pokušao Argentinca da proda Mančester Junajtedu, ali je Argentinac odbio da ode na Old Traford. Prošle godine Inter ih je obojicu na radaru, ali usled ograničenih finansija odlučio je da odabere Belgijanca. Konačno, ove sezone je došlo do spoja, za koji se veruje da će biti plodonosan za Rimljane.

Može se reći da Romina publika ima posebnu emociju prema klasičnim devetkama i da nema snažne Vučice bez klasičnog špica. Tako je bilo u slučaju Pjerinija Pratija davne 1973. godine, potom Roberta Pruca, Rudija Felera, Abela Balba, Vinčenca Montele, Gabrijela Omara Batistute, pa sve do Edina Džeka. Zanimljivo, od svih koji su pomenuti u nizu, samo čuveni Batistuta nije nosio broj devet, pošto je on u tom trenutku bio na leđima Aeroplanina Vinčenca Montele. Devetku neće nositi ni Lukaku, pošto je ona već u vlasništu povređenog Ejbrahama, koji će se vratiti tek početkom sledeće godine, nakon potpunog oporavka od povrede prednjih ukrštenih ligamaneta. Big Rom će kao i prošle sezone u Interu nositi broj 90 na leđima.

Romelu Lukaku i Tijago Pinto (©asroma)Romelu Lukaku i Tijago Pinto (©asroma)

MURINJO DOBIO ŠIRI FOND IGRAČA TOKOM LETA, LUKAKU OTVARA OPCIJU ZA VIŠE SISTEMA

Roma je za pojajmicu Lukakua izdvojila oko 5.000.000 evra (plus bonusi), a plaćaće i deo njegove plate (7.000.000 evra). Kada se podvuče crta, Rimljani, na čelu sa sportskim direktorom Tijagom Pintom, uradili su značajan posao u cilju proširenja igračkog kadra, uz prilično skromne izdatke. Kao slobodni igrači ovog leta su stigli Usem Auar i Evan Endika, pored Lukakua pozajmljeni su i Renato Sančez (1.000.000 evra) i Sardar Azmun, dok je za transfer Leandra Paredesa izdvojeno 2.500.000 evra. Dakle, na jačanje ekipe utrošeno je ukupno 3.500.000 evra.

Žoze Murinjo je sa svim pridošlicama, a posebno nakon angažovanja Lukakua, dobio mogućnost da igra na raznovrsniji način. Prva opcija je formacija 3-5-2, u kojoj bi najisutrenije pozicije pokrivali Dibala i Lukaku, a iza njih u linii Kristensen, Pelegrini, Kristante (Paredes), Auar (Sančes) i Spinacola. U formaciji 3-4-2-1 iza Lukakua bi igrali Dibala i Pelegrini, a u veznom redu četvortka, dok bi u sistemu 3-4-1-2 mesto polušpica bi mogao da zauzme Dibala, a u špicu da zaigraju Lukaku i Azmun. Naravno, značajnoj minutaži mogu da se nadaju Renato Sančes i Leandro Paredes, a svoju priliku dobiće i Beloti i El Šaravi.


tagovi

RomaRomelu LukakuČelsiLetnji prelazni rok 2023TransferiTransferi uživo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara