Lukas Toreira - čigra od 168 centimetara koja će iz korena promeniti Arsenalov gubitnički DNK

Vreme čitanja: 3min | pon. 22.10.18. | 13:08

Kako je omaleni Urugvajac uspeo da promeni smisao igre Tobdžija u kratkom vremenskom periodu

Da bi imao snažan i ubojit napad, neophodno je da poseduješ nephodnu čvrstinu i agresiju na sredini terena. Upravo taj nedostatak možda je bio i osnovna muka Vengerovog Arsenala u proteklih nekolikog godina. Ipak, čini da je ovaj Emerijev na dobrom putu da iz korena reši taj problem zahvaljujući fantastičnom Lukasu Toreiri.

Tobdžije su urugvajskog vezistu ovog leta Sampdoriji platile 30.000.000 evra, što je svota koja je izazvala brojne skeptične komentare kod ozbiljno nervozne Arsenalove publike, ali su sada ti komentari pretvoreni u velike hvalospeve. Omaleni Urugvajac je krenuo od 20 minuta na terenu, potom je igrao 30, da bi stigao do 45 protiv Njukasla. Ipak, onda kada je sredinom prošlog meseca stao u startnu postavu Arsenala poritv Evertona, bilo je jasno da će ostati u njoj. Imao je fanstastičan uticaj na igru svog tima.

Izabrane vesti

Vezao je tri utakmice sa po 90 minuta, a Tobdžije su zajedno sa njim krunisale fantastičan niz od devet uzastopnih pobeda u svim takmičenjima. Vrhunac je dostignut protiv Fulama na Krejven Kotidžu, kada je urugvajski "pitbul" razneo vezni red protivnika i dominirao u najubeljivijem slavlju u dosadašnjem toku sezone (5:1).

Toreira je ove sezone odigrao 548 minuta u dresu Arsenala, a u tom periodu ekipa Unaja Emerija postigla je 20, a primila samo tri gola. Tokom preostalih 442 minuta, koliko ga nije bilo na terenu, ne samo da je učinak Tobdžija bio drastično lošiji, već je bio negativan - devet datih i deset primljenih golova. Njegovo prisustvo naravno nije jedini faktor, ali uzrok svakako nije slučajan.

Na Krejven Kotidžu je osvojio više lopti od svakog njegovog saigrača i dobio ubedljivo najveći broj duela. Da se njegova igra ne zasniva samo na defanzivi, već i na kvalitetnom iznošenju i predaji lopte, govori da je samo Granit Džaka u tom meču imao više tačnih pasova od njega.

Kada u Engleskoj na terenu vide igrača od 168 centimetara, odmah se dovodi u sumnju njegova snaga i potencijalne mogućnosti, ali Toreira tu svoju građu na neverovatan način pretvara u kvalitet. Stabilan je i izuzetno brz na nogama, a osnovni kvalitet je to što na fantastičan način čita igru protivnika, pa deluje da je uvek za potez ispred njega.
"Da je Toreira visok 180 centimetara, već bi koštao 100.000.000 evra", govorio je prošle sezone trener Sampdorije Marko Đampaolo, što samo potvrđuje da su i u Italiji kao osnovni nedostatak Toreirinoj igri apostrofirali upravo njegovu građu.

Njegov put na Apeninima je bio ozbiljno trnovit. Stigao je sa 17 godina kao krilni fudbaler u Peskaru, a onda ga je Masimo Odo pretvorio u defanzivnog veznog igrača. Brzina, prirodna inteligencija i dinamika pomogli su mu da brzo napreduje. Tehnika je nešto što mu je urođeno, dok je na taktičkom polju sazreo u Italiji. Imao je i još uvek poseduje izuzetnu volju za napretkom, što je posle utakmice sa Fulamom istakao i Unaj Emeri. On je kod Toreire pohvalio "poniznost" i spremnost da sluša i uči svakoga dana.

Ali, izazovi za Arsenal i Toreiru tek sada postaju ozbiljni. Ako slave i večeras protiv Lestera (21.00, Sport Klub 1) Tobdžije će postati kandidati za titulu, što sa sobom odmah povlači ogroman pritisak celokupne javnosti naklonjene ovom klubu, a svi su željni nekih novih velikih rezultata.

PREMIJER LIGA - 9. KOLO

Subota
Čelsi - Mančester junajted 2:2 (1:0)
/Ridiger 21, Barkli 90+6 – Marsijal 55, 73/

Njukasl - Brajton 0:1 (0:1)
/Kajal 29/

Mančester Siti - Barnli 5:0 (1:0)
/Aguero 17, Silva 54, Fernandinjo 56, Marez 83, Sane 90/

Vulverhempton - Votford 0:2 (0:2)
/Kapue 20, Perejra 21/

Kardif - Fulam 4:2 (2:2)
/Marfi 15, Rid 20, Paterson 65, Heris 87 - Širle 11, Sesenjon 34/

Vest Hem - Totenhem 0:1 (0:1)
/Lamela 44/

Bornmut - Sautempton 0:0

Hadersfild - Liverpul 0:1 (0:0)
/Salah 24/

Nedelja:

Everton - Kristal Palas 2:0 (0:0)
/Kalvert Levajn 87, Tosun 89/

Ponedeljak
21.00: (1,55) Arsenal (4,20) Lester (6,00)

Kvote su podložne promenama

Foto: Action images


tagovi

Lukas Toreira

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara