Đani Infantino (©Reuters)
Đani Infantino (©Reuters)

Lukavi Infantino pričao o emocijama, pa provukao: Mundijal je na četiri godine - za sada

Vreme čitanja: 2min | pet. 01.04.22. | 01:20

Predsednik FIFA koristi svaku priliku da pomene željenu promenu kalendara

Obrukala se Italija u baražu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kataru. Evropski prvaci eliminisani su već u polufinalu od Makedonije (0:1), što je sigurno jedno od najvećih fudbalskih iznenađenja svih vremena.

Mnogi su ostali zatečeni, na Apeninima šokirani, a među onima koje je pogodio poraz Azura je i predsednik FIFA Đani Infantino.

Izabrane vesti

Prvi čovek svetske kuće fudbala ima i švajcarske i italijanske krvi, pa ne krije da je navijao za prolaz selekcije Roberta Mančinija. Da se to ne dogodi, pobrinuo se Aleksandar Trajkovski odličnim udarcem sa distance u nadoknadi meča.

"Hteo sam da zaplačem zbog toga", priznaje 52-godišnji Infantino u izjavi za RAI Sport.

Podsetio je predsednik FIFA da Italija nije učestvovala i na prethodnom Mundijalu, 2018. u Rusiji.

"Cela Italija je tužna. Ovo je drugo uzastopno Svetsko prvenstvo koje će biti bez Azura, a ako se budu kvalifikovali na sledeće biće to posle čak 12 godina pauze. Sećam se sa koliko emocija sam kao dečak pratio Svetska prvenstva 1978. i 1982. godine. Takve stvari te teraju da zavoliš fudbal. Žao mi je zbog italijanske dece, ali tako je kako je. Mogu da igraju samo 32 reprezentacije, a Svetsko prvenstvo je na četiri godine. Za sada...", lukavo je provukao Infantino aludirajući na ideju promeni kalendara i Mundijalu na svake dve godine.

Čelnik Svetske fudbalske federacije, ipak, tvrdi da ta organizacija nikada nije zvanično predložila da se Svetsko prvenstvo igra na svake dve godine, već ističe da je na prethodnom Kongresu FIFA samo usvojen predlog o ispitivanju takve ideje.

"Na prošlom kongresu FIFA sa 88 odsto glasova 'za' traženo je od administracije naše organizacije da prouči izvodljivost održavanja Svetskog prvenstva svake druge godine. Upravo to je urađeno, pokrenuto je istraživanje, ali ništa nije zvanično predloženo. Došli smo do zaključka da je to izvodljivo, ali bi imalo određene posledice i uticaje", izjavio je Infantino.

I dok prvi čovek FIFA žali zbog eliminacije Azura, Italijani se nadaju čudu koje bi dovelo do izbacivanja Irana sa Mundijala, pa pozivu njihovim fudbalerima da igraju u Kataru. Šanse za tako nešto nisu baš velike, ali pojedini italijanski mediji preneli su da je Iran za kvalifikacioni duel protiv Libana zabranio ulazak na tribine za oko 2.000 žena sa kupljenim ulaznicama, iako ih je FIFA 2019. godine upozorila da ubuduće dozvoljavaju dolazak žena na stadione. Nadu Italijanima probudio je funkcioner iranskog saveza, Merdad Seradši, koji je na Tviteru objavio da je čuo zabrinjavajuće informacije iz Azijske i Svetske fudbalske organizacije.

Podsetimo, FIFA je zbog rata u Ukrajini već izbacila Rusiju iz baraža evropskih kvalifikacija, mada - koliko god je zabrana dolaska ženama na utakmice pogrešna stvar - zaista bi bilo iznenađenje da Iran bude suspendovan.



tagovi

Đani Infantinofudbalska reprezentacija ItalijeKvalifikacije za SP 2022.

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara