Taljes Manjo (©Reuters)
Taljes Manjo (©Reuters)

Luksemburgo vodi Moreplovce u sigurnu luku, Vasko dobio Prijateljski klasiko (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | pon. 11.01.21. | 02:49

Domaćin pobedio gradskog rivala Botafogo sa 3:0 u 29. kolu brazilske Serije A. Vodeći gol delo tinejdžera Taljesa Manja

Portugalski stRučnjak Rikardo Sa Pinto, nekadašnji trener Crvene zvezde, smenjen je sa kormila Vasko da Game krajem prošle godine. Na kormilo se vratio iskusni Vanderlej Luksemburgo. Bivši selektor Brazila pokrenuo je Moreplovce. U prvom meču posle povratka u redove crno-belih osvojen je bod (0:0) u Gojaniji protiv Atletiko Gojanensea, a u Clássico da Amizade (u prevodu Prijateljski klasiko) pobeđen je gradski rival Botafogo sa 3:0 (1:0).

Posle dugog vremena, Moreplovci su konačno na mesto koje i naredne sezone garantuje igranje u najjačem šampionatu Brazila. Botafogo je posle novog neuspeha sve bliži Seriji B (trenutno je na devet bodova zaostatka za Fortalezom koja je na mestu koje znači opstanak).

Izabrane vesti

Domaćin je poveo u 22. minutu pogotkom Taljesa Manja, napadača koji ima samo 18 godina. Njemu je ovo treći gol u šampionatu Brazila. Kod Rikarda Sa Pinta je malo dobijao šansu, bio je i povređen, ali je kod novog kormilara dobio šansu i iskoristio je. Posle duže akcije Vaska, Enrike je centrirao, a Manjo je glavom prevario golmana Dijega Kavelerija za vođstvo. Mogao je čuvar mreže gostiju bolje da interveniše, ali mu se lopta izmigoljila iz ruku i završila u mreži.

Do finiša se rezultat nije menjao. Imali su gosti nekoliko solidnih prilika, a odluka je pala u poslednjih 15-ak minuta. Gostima je zbog ofsajda poništen gol u 71. minutu. Na asistenciju prvog strelca tima, Argentinca Germana Kana, vezista Andrej je povećao prednost u 78. minutu. Odlično je gađao sa oko 15 metara i pogodio s desne strane suprotan ugao golmana Kavelarija. Botafogo je overio Pikaču pogotkom iz penala u šestom minutu sudijske nadoknade.

Gosti su počeli meč bez stranaca. Zvučno pojačanje protekle godine Keisuke Honda je napustilo klub, dok je nekadašnji reprezentativac Obale Slonovače Salomon Kalu igrao u nastavku meča. Ovo je bio 335. Prijateljski klasik u istoriji. Vasko ima ubedljivu prednost u vidu 144 pobede, naspram Botafogova 92 trijumfa, dok je 99 puta susret završen bez pobednika.

U nedeljnim mečevima 29. kola Serije A dogodila su se dva velika iznenađenja. Flamengo i Sao Paulo su poraženi na svojim terenima od Seare, odnosno Santosa. Tim iz Sao Paula je napravi dobru uvertiru pred revanš polufinala Kopa Libertadores protiv Boke Juniors naredne nedelje. U prvom meču na Bombonjeri, mreže su ostakle netaknute.

BRAZIL 1 – 29. KOLO

Subota

Koritiba - Atletiko PR 0:1 (0:1)

Sport Resife - Palmeiras 0:0

Nedelja

Fortaleza - Gremio 0:0

Sao Paulo - Santos 0:1 (0:0)

/Žobson 46/

Flamengo - Seara 0:2 (0:1)

/Vinisijus 13, Ramos de Fonseksa 90/

Atletiko GO - Baija 1:1 (1:0)

/Pereira 7 - Novaes 75)

Internasional - Gojas 1:0 (1:0)

/Praksedes 43/

Ponedeljak

Vasko da Gama - Botafogo 3:0 (1:0)

/Manjo 22, Andrej 78, Pikaču 90+6/

Utorak

00.00: (2,90) Bragantino (3,25) Atletiko Mineiro (2,50)

Četvrtak

01.30: (2,15) Korintijans (3,05) Fluminense (3,90)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Vanderlej LuksemburgoBotafogoVasko da GamaBrazilBrazil 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara