"Iz vremena dok je žario i palio u Verderu"
"Iz vremena dok je žario i palio u Verderu"

Lutanje zaboravljenog talenta: Nekada nemački Mesi, sada fudbalski nomad (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | čet. 22.01.15. | 18:49

Marko Marin stigao kod Aleksandra Mitrovića u Anderleht

Iz vremena dok je žario i palio u VerderuBila je to sjajna sezona za Verder. U pretposlednjem kolu u Gelzenkirhenu je savladan je Šalke, Bajer je pao na četvrto mesto, tim iz Bremena se izborio za mesto u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Tim Vize na golu, odbranom je komandovao Per Mertezaker, u vezi Tim Borovski, Torsten Frings, Mesut Ozil, u navali Ugo Almeida i Klaudio Pizaro... I momčić od 20 leta po imenu Marko Marin. Na 32 utakmice četiri gola, čak 14 nameštenih. Svet je bio pod nogama Nemca srpskog porekla.

Istina, već sledeće sezone Verder je krenuo nizlaznom putanjom, ali je Marin, kojeg je uprava juna 2009. platila Borusiji iz Menhengladbah 8.200.000 evra, slutio na "sledeću veliku stvar" nemačkog fudbala. Kada je kretao u trk bio je neuhvatljiv, njegove lopte imale su oči, pa i ne čudi što je selektor Joahim Lev mladog Marka odveo na Mundijal u Južnoj Africi.

Izabrane vesti

Čim je međutim Mesut Ozil otišao iz Bremena kola su krenula nizbrdo za Verder. Marin i Aron Hant nisu mogli sami. "Nemački Mesi" je doduše bio možda i najzaslužniji što je Verder ostao u eliti, ali nije to bio više isti igrač. I povrede su učinile svoje. Kada je  postalo jasno da Zeleni više neće biti redovni učesnici Lige šampiona klub je bio prinuđen na kresanje troškova. Marin je otišao. U Čelsi?!

I tada je takav potez Plavaca izazvao velike polemike, iako je Marin u London stigao za 8.000.000 evra. Manje no što je Verder platio Borusiji. Ali baš tog maja 2012. Čelsi je trijumfom nad Bajernom u Minhenu osvojio i Ligu šampiona. Marin je kao gost Plavaca bio na tribinama Alijanc Arene. Prevelik zalogaj za njega? Ili bajka u najavi? Nažalost, desilo se ovo prvo.Marko Marin

Zbog povreda Marin je za Čelsi debitovao tek krajem septembra 2012, do kraja sezone u Premijer ligi je odigrao šest mečeva, samo dve u startnoj postavi. I onda je krenulo. Sevilja, pa Fjorentina i sada – Anderleht!

Pozajmice su postala svakodnevica 25-godišnjeg veziste. U Sevilji je krenuo sjajno. Odigrao je sedam od prvih osam mečeva u Primeri, a onda pauzirao – zbog povrede naravno – čak do 28. kola! Usledila je pozajmica u Firencu. Katastrofa. Samo četiri utakmice u Ligi Evrope. I dva gola istina. U Seriji A ni minuta. Rastanak je bio neminovan.

I tu stižemo do Brisela. Nema sumnje korak nazad za čoveka koji je do sada igrao isključivo u četiri najjače lige Evrope. Ni najveći optimisti više ne veruju u onaj potencijal sa početka ere u Verderu. Čelsi je uništio Marina. Anderleht bi trebalo da ga oživi. Pitanje je samo ima li posle svega ima života u Markovim nogama. Ne tako davno dva puta uzastopce proglašavan je najboljeg mladog fudbalera u zemlji svetskog šampiona. Sada hoda na ivici ambisa. Protraći li i ovu šansu teško da će dobiti još jednu.

(FOTO: Action Images)


tagovi

Zimski prelazni rok 2015Župiler Pro ligaMarko MarinEvropaČelsiBelgijaAnderleht

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara