Rade Krunić ©Reuters
Rade Krunić ©Reuters

Magistratura momka iz Foče: Nema mnogo igrača koji tako čitaju igru kao Rade Krunić

Vreme čitanja: 3min | sre. 19.04.23. | 01:59

Kada ga je Paolo Maldini u julu 2019. godine dovodio iz Empolija za obeštećenje od 8.600.000 evra, mnogim ljubiteljima fudbala na Apeninima, a i šire, ništa nije bilo jasno. Stefano Pioli se pošteno potrudio da se neke stvari u međuvremenu prilično razjasne

Evropa priča o slavnom Milanu i genetskom materijalu koji se aktivirao onda kada je slavni klub prišao završnici takmičenja čiju je istoriju lično pisao. Ipak, znatiželja zaljubljenika u najvažniju sporednu stvar na svetu posebno se aktivirala oko momka iz Foče koji do skoro nije bio poznat onoj najširoj fudbalskoj publici. Evropa priča, a Italija se divi fudbalskoj magistraturi Radeta Krunića.

Nekadašnji igrač Donjeg Srema i Borca iz Čačka odigrao je utakmicu karijere na stadionu Dijego Armando Maradona i bio jedan od najzaslužnijih za to što je veznim igračima Napolija bukvalno bio zatvoren pogled ka golu Majka Menjana. Krunić je do dolaska u Milan bio vezista izraženijim ofanzivnim karakteristikama, ali je magistarski rad svoje karijere položio na defanzivi. I to besprekornoj, na momente zadivljujućoj.

Izabrane vesti

Naravno, upravo u Radetovoj igri, kao i kod većine Milanovih igrača koji nisu mogli ni da sanjaju da će jednog dana u ovom sastavu igrati polufinale Lige šampiona, vidi se jasna fudbalska genijalnost Stefana Piolija. Strateg Rosonera je prepoznao raznovrsne mogućnosti reprezentativca Bosne i Hercegovine, a onda izabrao pravi trenutak da ih iskoristi u svrhu postizanja nejvećg dostignuća u karijeri.

Krunić je odradio neverovatan posao u Napulju. Odradio veliki deo "prljavog" posla na terenu, udvajao najopasnije protivničke igrače, uklizavao, utrčavao, blokirao udarce, izbacivao loptu daleko od svog gola. A i pored ogormne potrošnje bio ja i na fenomenalnih 95 odsto preciznosti u dodavanjima (29/30). Dobio je četiri od sedam duela na terenu, imao čak pet blokiranih pokušaja protivnika.

Gotovo da nije bilo terena na Milanovoj polovini koji nije bio pokriven od strane igrača koji je bio prva samostalna kupovina legendarnog Paola Maldinija u njegovoj direktorskoj karijeri.

Krunić je sinoć obezbedio mirnoću saigračima iz veznog reda Ismaelu Benaseri i Sandru Tonaliju, olakšao život kapitenu Davideu Kalabirji u obračunima sa Hvičom Kvarachelijom, ali i zatvorio putni pravac Pjotru Zjelinskom.

"Rade čita igru kao malo koji drugi igrač, kako u napadu, tako i u defanznivi. On je veoma važan za nas, srećan sam što to sada primećuju i drugi. Trebalo mu je vremena, igranje za Milan je velika stvar, visok korak. Potrebno je izdržati određene pritiske, naročito sa karakterne tačke gledišta, mi smo uspeli u tome", rekao je Pioli.

©AFP©AFP

Krunić je bio izuzetno visoko ocenjen i od strane portala najuticajnijih medija na Apeninima. Sport Medijaset mu je dao visoku sedmicu, koju je dobio i trener Pioli, dok su za po pola ocene više dobili golman Majk Menjan i Rafael Leao.

"Igrao je ispred odbrane, u ulozi koja nije baš njegova. On je to radio sa energijom i inteligencijom, neutralisavši mnoge protivničke nalete", piše Medijaset.

Istu ocenu je dobio i od Kalčo Merkata, uz napomenu da je počistio sve lopte na svojoj polovini. Tuto Merkato je dao skromnih 6,5, ali uz vrlo pohvalan komentar:

"Veliko srce na terenu. Uvek prisutan u odbrani, pomagao je tako što je udvajao i zaustavljao napade Napolija. Pokazuje se kao sve važniji igrač za balans ekipe", stoji u komentaru.

Krunić (29) je definitivno najboljim fudbalskim godinama, jer je u Milanu dostigao zrelost i uz rad sa Piolijem spoznao mogućnosti u svojoj igri koje se definitivno još mogu nadograditi. Ono što je za njega lično najvažnije, upravo sinoć je došao do samopouzdanja koje bi moglo drastično da utiče na njegovu igračku klasu i podignu je na viši nivo. Kada ga je Milan u julu 2019. godine dovodio iz Empolija za obeštećenje od 8.600.000 evra, mnogim ljubiteljima fudbala na Apeninima, a i šire, ništa nije bilo jasno. Pioli se pošteno potrudio da se neke stvari u međuvremenu prilično razjasne.


tagovi

Rade Krunić

Obaveštavaj me

Milan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara