Fudbaleri Škupija (©FC Shkupi)
Fudbaleri Škupija (©FC Shkupi)

Mak-fudbal spustio zavesu: Lider blista, četvorica čekaju transfer, koji su rekordi i razočaranja?

Vreme čitanja: 4min | uto. 14.12.21. | 15:43

Prva makedonska fudbalska liga (PMFL) označila je kraj i spustila je zavesu za ovu zimu, ko oduševio, a ko razočarao po 18 kola?

Makedonski fudbal ide u „zimski san”. Nakon poslednjeg kola u jesenjoj polusezoni jasno je da je Škupi jesenji šampion sa ubedljivim učinkom, a rivali će morati da budu daleko bolji ako žele da pokvare san tima sa Čaira za debitantski naslov. Makedonija je na putu da dobije novog šampiona, a kako stvari stoje generalno u ovom trenutku?

REKONSTRUKCIJA SE ISPLATILA, STRANCI SU POGOĐENI

Izabrane vesti

Ekipa Škupija je pokazala najbolji fudbal ove polusezone i apsolutni je lider na pauzi. Pred početak sezone uprava je angažovala trenera Goce Sedloskog koji se pokazao kao pun pogodak, a ujedno se isplatila rekonstrukcija tima u koju je ušlo preko dvanaest novih igrača. Osvežena je rotacija sa više mladih i bivših makedonskih reprezentativaca, a pogođeni su i strani fudbaleri. Abdul Rvatubaje (Ruanda), Fredi Alvarez (Kostarika), Valid Hamidi (Alžir), Sandej Atedundži (Nigerija) važni su prvotimci Škupija i ujedno su nosioci igre – svako kontroliše svoju liniju. Najvažniji su Atedunji i Alvarez u napadu – zajedno su spojili 20 golova od ukupno 43 za Škupija ove polusezone, a obojica imaju po šesnaest asistencija.

AKADEMIJA PANDEV I ŠKENDIJA, GLAVNI KONKURENTI LIDERA

Ako je na startu sezone više timova bilo bodovno blizu, kako je vreme odmicalo, tako oni su se smanjivali. Jesenjem šampionu Škupiju trenutno najbliži su Akademija Pandev i Škendija. Strumčani konstantno drže drugo mesto sa 35 bodova, sedam manje od prvoplasiranog Čaira, dok je Škendija uzela zalet, ušla u formu i došla na treće mesto sa osam bodova manje od lidera. Sigurno je da se borba čeka do kraja, jer „Pandevci” i aktuelni šampion neće odustati od borbe za vrh, iako je prioritet Evropa.

MIRČEVSKI I ALVAREZ SJAJU

Kada je reč o strelcima u Makedoniji, Martin Mirčevski iz Akademije Pandev je najbolji strelac prvenstva ove polusezone i to ubedljivo. Krilni igrač Strumice, koji ima 24 godine, upisao se 18 puta u listu strelaca. Što se tiče asistencija, najbolji je Fredi Alvarez iz Škupija. Kostarikanac je najbolji stranac u ligi sa 11 asistencija, a iza svog imena ima i devet golova.

MAKEDONIJA ĐP PRONAŠLA SPASITELJA

Muarem Bajrami postao je prvi trener u Makedoniji ĐP pre nešto više od mesec dana i brzo je opravdao očekivanja. Čovek koji je bio pomoćnik Aleksandru Taneskom preuzeo je kormilo posle odlaska prethodnog trenera i napravio zapanjujuće rezultate. Sa Pelisterom je osvojio tri željena boda, dva puta je pobedio Škupija, jednom u ligi i jednom u Kupu, osvojio tri teška boda u gostima Skoplju, najteži poraz naneo je Akademiji Pandev (4:1) i na kraju jeseni je savladao Rabotnički (2:1). Šest timova je ove polusezone u PMFL promenilo trenere, a ova promena „lavova” se pokazala kao pun pogodak jer je ekipa pronašla spasioca koji joj je izvukao iz borbe za opstanak i približio Evropi.

RABOTNIČKI MORAJU BOLJE, PELISTER GLEDA KA DRUGOJ LIGI

Nekadašnji šampion i osvajač „duple krune“ u Makedoniji, ekipa Rabotničkog, u neobičnoj je situaciji. Iako su „romantičari” promenili trenera i kao novi postavili Borčeta Hristova, ipak imaju jednu pobedu u poslednjih pet kola i to ih dovodi u situaciju da strahuju za sigurni prvoligaški status. Jednostavno, ovaj tim koji je rasadnik mladih talenata mora da igra bolje u 2022. Jedna od ekipa je već gotova – to je Pelister. Ona je među pet „unikatnih” u Evropi – 18 kola bez pobede u ligi (pet remija, 13 poraza). Teško da će se spasiti do kraja čak i ako je bilo još 50 kola za odigravanje.

KOJI SU POTENCIJALNI ZIMSKI TRANSFERI?

Makedonija nije prejak teren za izvoz fudbalera. Ipak, nekoliko igrača iz Prve makedonske fudbalske lige (PMFL) izdvojilo se ove zime i moglo bi da promeni sredinu. Ubedljivo najbolji igrač ove jeseni je Martin Mirčevski iz Akademije Pandev, a u njegovom društvu su Ljupčo Dorijev iz Škendije, kako i Kostarikanac Fredi Alvarez i Matej Cvetanoski iz Škupija. O Dorijevu su se već pojavile informacije da bi karijeru mogao da nastavi u mađarskom prvenstvu, gde za njega postoji interesovanje nekoliko klubova.

8.000 GLEDALACA JE REKORD OVE POLUSEZONE

Veliki derbi između Škupija i Škendije na renoviranom stadionu „Čair” postavio je rekord polusezone kada je u pitanju posećenost. Utakmicu je uživo pratilo oko 8.000 gledalaca.

ŠKUPI PODELIO DVE „PETARDE“

Najveće pobede u ovoj polusezoni ima lider Škupi. Ekipa Sedloskog dva puta je rivalima podelila po pet golova. Nastradali su Bregalnica i Škupi, obe ekipe na stadionu „Čair” (5:0).

PIŠE: Martin TANASKOVSKI


tagovi

ŠkupiFK RabotničkiŠkendijaMakedonija 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara