Makabijev profil: Špic koji je nuđen Zvezdi promenio ćud ekipe, jedan igrač igra za publiku, svi zajedno verni sistemu i brzini igre

Vreme čitanja: 9min | pon. 15.08.22. | 09:48

Barak Bahar forsira omiljeni sistem 4-3-3 koji je sklon modifikacijama u odnosu na ono što ekipa želi da prezentuje na terenu

Crvena zvezda je na žrebu za plej-of Lige šampiona imala samo jednu želju - da izbegne turskog šampiona Trabzon, što i nije čudno s obzirom na kvalitet ekipe Abdulaha Avdžija i takmičenja iz kog dolazi, ali daleko od toga da je srpskog prvaka pogledala sreća onog trenutka kada su mu kuglice na potencijalni megdan poslale pobedika dvomeča između Makabija i Apolona. Izraelski šampion je pokazao superiornost u tom obračunu, bez obzira na rezultat iz revanša, pa je stručnom štabu Dejana Stankovića napravio dosta posla u pripremi predstojećih okršaja.

Makabi ima potpuno jasnu filozofiju i sistem igre, koji se samo modifikuje i prilagođava protivniku koji dolazi. Insistira se na brzini, visokom presingu i lovu protivničkih grešaka. Ukoliko taj prvi nalet bude uspešan, sledi ekspresna završnica napada iz svega nekoliko dodira sa loptom. Brza krila pale svoje motore, a centralni vezi igrači racionalnim odlukama ubrzavaju protok lopte kroz manevar. Onda kad taj presing ne uspe, ekipa se vraća u defanzivni blok iz kog u svakom trenutku može da otvori brz kontranapad. Sve te situacije na delu prezentuju ozbiljnu brzinu koju ovaj tim poseduje i koja je predstavlja jedan od jasnih pokazatelja onoga na čemu insistira trener ovog tima Barak Bahar.

Izabrane vesti

Makabijev sastav selektiran je tako da odgovara stilu koji je kreirao mladi stručnjak. Igrači se dovode onako kako bi igra postala još modernija, brža i jednostavnija, pa se tako radilo i ovog leta kada su u pitanju pojačanja. Odlični strateg u ovom trenutku raspolaganju ima više nego dovoljan fond kvalitetnih igrača da može da u svakom trenutku da posegne za alternativnim rešenjima, pa rival mora da bude spreman i koncentrisan tokom svih 90 minuta utakmice. Ipak, u Haifi se uveliko radi na dolasku još nekoliko pojačanja koja bi dodatno podigla kvakutet ovom timu, s obzirom da ga tek čekaju izazovi u prvenstvu i nekom od dva najkvalitetnija klupska takmičenja na Starom kontinentu.

Bez obzira na brzinu i mogućnosti igrača koje Makabi ima na rapolaganju, prednost u ovom dvomeču je objektivno na strani Crvene zvezde, koja je ovog leta takođe ozbiljno podigla svoj kvalitet, ali i brzinu. Ipak, Izralci su ove sezone, posebno u okršaju sa Olimpijakosom, pokazali da i te kako mogu da izađu na kraj sa boljim timovima od sebe, što je izvesno na poseban način ispirisalo Stankovića i njegove saradnike prilikom skautiranja Baharovog tima, čiju manu nije baš jednostavno pronaći.

Srpski šampion će posebnih problema imati u prvoj utakmici, ali ne samo zbog atmosfre, već zbog načina na koji igra protivnik. Crveno-beli moraju da pronađu način da stave loptu pod svoju kontrolu, što znači da bi ključnu ulogu na ovom meču mogli da odigraju Gelor Kanga, Kings Kangva, Mirko Ivanić, pa i Aleksandar Katai, ukoliko na svoj prepoznatljiv način bude mučio protivničke defanzivce i skrivao loptu od njih.

BARAKOV OMILJENI SISTEM 4-3-3, RAZLIČITI TIP BEKOVA OMOGUĆAVA TRANSFORMACIJU U 3-5-2

Posle svega viđenog u dosadašnjem toku sezone, najrealnije je da Makabi na megdan Crvenoj zvezdi izađe sa onom postavom koja je najbolje funckionisala do sada i donela dve velike ključne od 4:0 u okršajima sa Apolonom i Makabijem. Tih 11 igrača činili su Koen, Sandgren, Goldberg, Planić, Kornu, Ali Mohamed, Lavi, Šeri, Haziza, Pjero i David. Samo ostaje da se vidi za koju će se varijatntu i sistem igre opredeliti Barak Bahar u njegovoj prepoznatljivoj formaciji 4-3-3.

Protiv Olimpijakosa ta formacija više ličila na 3-5-2, gde je desni bek Danijel Sandgren bio u ulozi tog desnog štopera, dok je levi bek Pjer Kornu imao mnogo veću slobodu na levoj strani. To je zapravo dosta ličilo na ono na čemu insistira Dejan Stanković u formaciji sa Strahinjom Erakovićem na desnom boku, kada je mladi defanzivac u napadačkim akcijama zadužen da zatvara poslednju liniju, dok se Milan Rodić priključuje ekipi u ofanzivi i pravi višak po levom boku. Sandgren ima izraženije defanzivne atribute, pravi je "Viking" i miljenik navijača, tako da u ovakvom sistemu on praktično postaje treći štoper.

Situacija u kojoj Kornu izlazi "visoko", omogućava Dinu Davidu da priđe bliže najisturenijem Frantzdiju Pjerou i nađe se u ulozi takozvanog lažnog špica koja mu najviše i odgovara. Uostalom, i sam David je prošle sezone mahom igrao klasičnog špica. Igra na ivici ofsajda i stalna je pretnja po protivnika, ali mu sama realizacija nije jača strana, pa se daleko bolje snalazi u situaciji u kojoj igra uz klasičnog napadača.

U meču sa Apolonom igralo se u klasičnoj formaciji 4-3-3, na kojem je Barak Bahar i izgradio svoje ime, s tim što su Sandgren i Kornu igrali klasične bekove. Jasno je da se radi o istom sistemu, samo sa određenim varijacijama u odnosu na ono što je prioritet na terenu.

PLANIĆ ČITA IGRU I IZLAZI VISOKO, ŠON GOLDBERG - LEVI BEK KOJI JE POSTAO ŠTOPER

Bogdan Planić je igrač kojeg u Izraelu izuzetno cene, pa stoga i ne čudi što je u ovom trenutku jedan od prioriteta klupske uprave produžetak njegovog ugovora koji ističe na leto 2023. godine. Za srpskog defanzivca se slobodno može reći da je osnovna karika ovog tima i istinski stub odbrane, ali je za Bahara daleko važnije to što ima izuzetnu saradnju sa drugim štoperom Šonom Goldbergom.

Makabijeva odbrana izlazi prilično visoko, što se uklapa u sistem i brzinu igre koju forsira Barak Bahar, odnosno želju da se štop pre prekine protivnički napad. U tim istčavanjima se posebno ističe upravo Planić, kojeg ćete često videti na samom centru igrališta ili u njegovoj brzini, ali će to najčešće biti prilično racionalni izleti.

Goldberg je specifičan po tome što je najveći deo dosadašnje karijere proveo kao levi bek, ali se poslednjih godina prebacio na štopersko mesto i vrlo dobro odrađuje posao. Vrlo je pokretljiv i spretan, a najbolje funkcioniše upravo sa visokim igračima kao što je Planić.

Ipak, to Baharovo insistiranje na prilično visokom izlaženju poslednje linije tima predstavlja i ogroman rizik za ekipu iz Haife, koja je na taj način i omogućila Apolonu da dođe do iznenađujućih 2:0 u revanšu. Igračima Crvene zvezde, a posebno Osmanu Bukariju bi prijalo da Izraelci slično zaigraju i u sredu, što bi mu otvorilo dovoljno prostora iza njihovih leđa. Ipak, sigurno će i Makabi ovoga puta biti nešto oprezniji njego inače.

ŠERI - IGRAČ ZBOG KOG SE KUPUJU ULAZNICE! LAVI KOMADANT TIMA, ALI MOHAMED KLJUČNA SPONA ODBRANE I NAPADA

Proteklih dana u izraelskim medijima pitanje svih pitanja glasilo je - da li će za meč sa Crvenom zvezdom biti spreman Tjaron Šeri? Dovoljno je samo reći da je to iz razloga jer Holanđanin (poreklom iz Surinama) predstavlja onu vrstu igrača zbog kojih se kupuju ulzanice. Makabijeva desetka je igrač poteza, neko ko živi za dribling i efektne golove. A i te kako ume i da ih postigne. Često pokušava i ono što se čini nemogućim, pa se od njega uvek može očekivati spektakl. Kod svakog prekida, svakog slobodnog prostora pred protivničim šesnaestercom.

Upravo je Šerijev spektakularan pogodak protiv Bnej Sahnina u aprilu ove godine obeležio čitavu prošlu sezonu. Odlični fudbaler Makabija je dva puta okrenuo svog čuvara na ivici kaznenog prostora, a onda se iznenada odlučio da lobuje protivničkog golmana i čitavu odbranu Bnej Sahnina. Lopta je posle nešto dužeg leta završila pravo u rašljama. Svaki prekid i protiv Crvene zvezde će uglavnom biti njegov, pa nije baš pametno praviti faulove u opasnoj zoni, niti mu ostavljati nekoliko metara prostora.

Šeri je neko ko traži prostor, ali ostali članovi manevra rade mnogo važniji posao za čitav tim. Kapiten Neta Lavi je neko ko imponuje držanjem i načinom na koji vodi ekipu. Komanduje čitavim timom, vodi računa o linijama tima, kvalitetno otvara igru i bira prava rešenja, bez mnogo komplikovanja. Sve mu je mnogo lakše kada uz sebe ima jednog od najboljih igrača ove ekipe Alija Mohameda. Reč je o vezisti koji fantastično spaja odbranu i napad. Jak je u duelu, pokreljiv sa loptom i dragocen u toj brzoj tranziciji na kojoj insistira Barak Bahar. Takođe, neće oklevati kada mu se otvori prostor za udarac, ali će pre svega voditi računa o tome da brzo prosledi dodavanje ka svojim bočnim igračima ili donese loptu do same završnice napada.

Ali kao što smo rekli, Barak Bahar ima prilično širok igrački kadar, pa i Lavi i Ali Mohamed imaju adekvatnu alternativu na klupi u vidu Mohameda Abdu Fanija, koji takođe može da odgovori na više uloga u samom srcu veznog reda. Reč je o igraču koji je zbog svojih godina (24) i načinu igre vrlo interesantan na tržištu, pa bi vrlo lako moglo da se desi da do kraja leta ode u inostranstvo i malo osveži klupsku kasu. Ipak, protiv Zvezde će biti tu da makar u drugom poluvremenu donese svežinu svom timu.

PJERO ŠPIC KAKAV JE BIO NEOPHODAN MAKABIJU, HAZIZA NEZAMENJIV, ATIZLI U DRUGOM PLANU

Ekipi Makabija iz prošle sezone nisu toliko bili neophodni golovi, koliko klasičan špic, neko ko će privlačiti protivničke štopere na sebe i na taj način otvarati prostora ubitačnim krilima. Čini se da su dobili baš ono što su tražili u najskupljoj investiciji ovog leta - Frantzdiju Pjerou. Špic koji je došao iz francuskog drugoligaša Gengana za obeštećenje od 1.600.000 evra na početku prelaznog roka je ponuđen i Crvenoj zvezdi. Ipak, nije se ušlo u ozbiljnije pregovore, već su se u srpskom šampionu okrenuli drugim rešenjima i na kraju vratili Aleksandra Pešića.

Pjerou nije bilo potrebno vremena da prikupi simpatije tamošnje javnosti i navijača Makabija. Bivši špic Gengana ističe se snagom, s ozbirom da u Izraelu ne postoji mnogo igrača takve konstitucije, pa su mnogo skloni da ga zbog toga upoređuju i sa Romeluom Lukakuom. Ipak, ono što je najvažnije za Baraka Bahara jeste to što se odlično snalazi upravo u toj tranzicionoj igri. I pored svoje konstitucije vrlo je pokretljiv i prilično nezgodan za čuvanje kada se u tom naletu nađe pred protivničkim golom. To je dobro osetila i odbrana Olimpijakosa, protiv koje je postigao dva od svoja tri gola u aktuelnim kvalifikacijama.

Slobodno se može reći da je Pjero upravo tom svojom snagom promenio ćud i kompletnu fizonomiju ovog tima, jer je Makabi prošle sezone imao brzinu, ali mu je nedostajalo snage. Sada na terenu deluje i brzo i snažno, a na momente i prgavo, što izaziva poseban respekt od strane protivnika.

Ako neko ima zagarantovano mesto u ovom timu onda je to Dolev Haziza. Odlično desno krilo oduševljava brzinom pokreta i promene pravca. Lukav je i teško zaustavljiv u situacijama jedan na jedan. Neće propustiti nijedan kontranapad svog tima, donosi brze odluke i šalje perfektne pasove ka svojim saigračima.

Jedan od igrača iz prošle sezone koji u aktuelnoj najviše nedostaje ovom timu je Omer Atizli. Prošle sezone proglašen za igrača godine u Izraelu, imao učinak od 28 golova i 14 asistencija u svim takmičenjima, ali na početku ove sezone uglavnom ulazi sa klupe. Razlog za to su privatni problemi i skandal koji je potpuno u drugi plan bacio njegove partije i mogućnosti, tako da je izvesno da će se na levoj strani napada domaćina u sredu naći već pominjani Din David, dok bi Atizli mogao da zaigra u drugom poluvremenu.

Ono što je specifično za Makabi jeste to što niko Ligu šampiona u Haifi nije video kao prioritet ovog leta, pa čak ni pred mečeve sa Crvenom zvezdom. Veliku ulogu u takvom razmišljanju ima činjenica da šampion Izraela nikada nije bio onaj tim koji je te sezone igrao grupnu fazu Lige šampiona. Stoga je osvajanje titule, u situaciji kada i imenjak iz Tel Aviva stvara tim za osvajanje šampionskog trofeja, glavni prioritet Baharovom timu. Ipak, eliminacije Olimpijakosa i Apolona, kao i mogućnost diretnog obračuna sa Zvezdom za plasman u Ligu šampiona, sasvim sigurno su povećali aptetite ovog vrlo zanimljivog i atraktivnog tima.

Makabi ima zavidan kvalitet i brzinu, ali je više nego jasno da će se u ovom dvomeču za prolazak u Ligu šampiona pitati kvalitetniji tim - a to je Crvena zvezda. Ipak, na Dejanu Stankoviću i njegovom ostaje da tu razliku i pokažu na terenu čime bi ovo uspešno leto zaokružili na spektakularan način.


tagovi

Makabi HaifaTjaron Šeri

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara