Nemanja Maksimović (©Reuters)
Nemanja Maksimović (©Reuters)

Maksimović: Tri godine nisam osećao strast prema fudbalu, tek ovog leta sam razbistrio glavu

Vreme čitanja: 5min | pet. 08.12.23. | 13:27

Srpski reprezentativac ovog petka od 21.00 časova sa svojim Hetafeom dočekuje bivši klub, Valensiju, na otvaranju 16. kola španske Primere

Kada sa 20 godina date gol za pobedu u finalu Svetskog prvenstva, a potom do 22. rođendana dva puta postanete prvak države, makar ona bila i Kazahstan, lako je da ubedite sebe u to da je pred vama velika karijera. Ako jedna Valensija, šestostruki prvak Španije i nekadašnji vicešampion Evrope plati 10.000.000 evra za vaš ugovor, imate potvrdu da vredite. Međutim, ako u istoj toj Valensiji posle toga ne uspete da se nametnete i najbolje godine u karijeri provedete u borbi za opstanak u španskoj Primeri, jednako lako je da izgubite veru u sebe i u fudbal generalno. Upravo to je se desilo srpskom fudbalskom reprezentativcu Nemanji Maksimoviću, o čemu je on iskreno pričao za As pred susret svog Hetafea upravo sa Valensijom, koji je na programu ovog petka od 21.00 časova u 16. kolu Primere.

Hetafe je tri uzastopna prvenstva završavao na 15. poziciji, do samog kraja je strepeo za opstanak. Tek ove sezone liči na to da bi mogao komotnije da dođe do sredine tabele, možda čak i da napadne evropsku vizu.

Izabrane vesti

Klub iz predgrađa Madrida je 10. na tabeli sa 19 poena, isto koliko ima i devetoplasirana Valensija. Poklopilo se to sa Maksimovićevim boljim utakmicama, posle tri godine krajnje prosečnog fudbala.

Imao sam tri loše godine, tokom kojih sam imao malo strasti prema fudbalu. Na kraju prošle sezone sam ponovo pronašao sebe. Ovo leto mi je pomoglo da razbistrim glavu, koliko god je to moguće. Vratio sam se u svoju otadžbinu, motivisan da uživam u njoj više nego ikada pre“, kazao je Maksimović na početku intervjua.


21.00: (2,65) Hetafe (3,10) Valensija (3,10)


Ne krije 28-godišnji vezista da je godinama razmišljao o tome da ode iz Hetafea, ali nije dobio dovoljno privlačnu ponudu. Tek je pred ovu sezonu u potpunosti prihvatio to gde je, zato je i zaigrao bolje.

Ozbiljno, ovo mi je bilo prvo leto da sam se vratio sa odmora, uveren u to da želim da igram za Hetafe. Miran sam i fokusiran samo na to. Ranijih godina sam imao sumnje, što je normalno, ali u ovom prelaznom roku sam rešio 100 odsto da ostanem“.

Ključ je bio dolazak, ili bolje reći povratak Pepea Bordalasa na klupu Hetafea krajem aprila ove godine. Sa njim su Madriđani izborili opstanak, a očigledno da je 59-godišnji trener uspeo da pronađe „žicu“ i kod Maksimovića.

Bordalas je jedan od stubova moje karijere. Otkad sam ovde, on je uspevao da izvuče najbolje iz mene. Ponekad je to veoma teško, neću da lažem, ali uspeva. Kada fudbaler razume da to može da dobije od svog trenera, može da se opusti, jer zna da će se pre ili kasnije podići na svojih 100 odsto. Nema sumnje, Bordalas je veoma dobar trener“.

Mada, u Španiji Bordalasa ne bije baš pozitivan glas. Mnogi fudbaleri nisu mogli da sarađuju sa njim, jer je veoma zahtevan.

Mnogo je teško fudbalerima da usvoje Bordalasove metode, jer vas on tera da izađete iz svoje komfort zone. Međutim, kada ih usvoje, neće žaliti. Uz njega porašće i kao fudbaleri, i kao ljudi. To definitivno pričam iz ličnog iskustva. Preživeo sam tri godine karijere bez strasti, to je zato što nisam napuštao svoju komfort zonu. Onda je došao Bordalas, naterao me je da to uradim i sada sam se vratio. Tera me da se borim svaki put kao da će karijera sutra da mi se završi“.

Pepe Bordalas i Nemanja Maksimović (©Reuters)Pepe Bordalas i Nemanja Maksimović (©Reuters)

Bordalasu se zamera i na defanzivnom stilu igre. Hetafe generalno igra ružno, ali cilj opravdava sredstvo.

Najvažnija stvar u fudbalu nije stil, već pobeđivanje. Možeš da igraš loše, to će da pamte dan ili dva. Međutim, ako nisi osvojio bodove, to će da se pamti cele nedelje. Naši navijači bi sigurno više voleli da ne igramo ovako, kako igramo poslednje dve godine, ali mi bismo radije da opstanemo u ligi nego da propatimo ispadanje u Segundu“.

Maksimović smatra da će mu biti teško protiv Valensije večeras. Nije to ista ona ekipa čiji je bio član, Slepi miševi su podmladili sastav i posle sezone u kojoj su jedva izborili opstanak sada ponovo liče na ekipu koja može da se plasira u Evropu.

Valensija je promenila mnogo igrača i trenera. Biće zanimljiva utakmica, jer su vrlo zahtevan tim. Grizu, imaju mnogo mladih igrača i teraju vas da pružite maksimum. Nije lako igrati protiv mladog tima. Nemaju iskustvo, ali sa time se nose na poseban način. Borbeni su, pokušavaju da nađu svoje mesto u svetu fudbala. Iz tog razloga morate da budete spremni, na to da je protivnik veoma motivisan. Ako Valensijini klinci nastave da igraju ovako, napraviće velike stvari za klub i u Evropi“, uveren je Maksimović.

Jedna od tema intervjua naravno bila je i plasman reprezentacije Srbije na Evropsko prvenstvo. U kvalifikacijama Maksimović je bio starter, protiv Bugarske (1:1) i Mađarske (1:2), a još dva puta je ulazio sa klupe, protiv Crne Gore (3:1) i Bugara u Leskovcu (2:2).

Lep uspeh za moju zemlju. Vrlo sam srećan i zadovoljan što sam pomogao da uradimo nešto tako veliko. Srbija je zaslužila tu radost, posle patnje u prošlosti“.

Nemanja Maksimović na Mundijalu protiv Kameruna (©Reuters)Nemanja Maksimović na Mundijalu protiv Kameruna (©Reuters)

Zabeležio je do sada Maksimović 48 nastupa za reprezentaciju Srbije, uključujući i sva tri na Mundijalu u Kataru. Međutim, kada bi danas okončao karijeru, navijači mu ne bi zapamtili gotovo nijednu utakmicu za A selekciju. Pre bi ostao upamćen po golu Brazilu u produžecima finala Mundijalita 2015. godine, kojim su se Orlići popeli na krov sveta.

To je bio najlepši trenutak u mojoj fudbalskoj karijeri. Teško da mogu da opišem taj osećaj rečima. Samo mogu da kažem da se nikada više nisam osetio tako, golom sam učinio celu naciju srećnom. Bio je to najveći uspeh srpskog fudbala“.

Srbija nije odigrala preterano dobro minule kvalifikacije, ali plasirala se na Evropsko prvenstvo. Sada, prvi put u novijoj istoriji navijači u našoj zemlji ne dočekuju veliki turnir u euforiji. Maksimović smatra da to i nije tako loše, veruje da je Orlovima prvenstveno neophodna mirna glava.

Ključ je u glavi. Ne smemo da poverujemo u to da smo najbolji kada drugi pričaju tako o nama, ali ni da sumnjamo u sebe kada nas drugi kritikuju. Moramo da budemo pametni, da se koncentrišemo na to da igramo dobro i to je sve. Potrebna nam je mirna glava“, zaključio je Maksimović u intervjuu za As.


-------------------------------------

Sve utakmice Primere možete da gledate i da se kladite na sajtu mozzartbet.com. Dovoljno je da budete registrovani, a registracija je besplatna.

--------------------------------------


PRIMERA – 16. KOLO

Petak

21.00: (2,65) Hetafe (3,10) Valensija (3,10)

Subota

14.00: (2,15) Alaves (3,25) Las Palmas (3,90)

16.15: (4,40) Betis (3,60) Real Madrid (1,83)

18.30: (3,70) Viljareal (3,50) Real Sosijedad (2,15)

21.00: (2,75) Majorka (3,10) Sevilja (2,95)

Nedelja

14.00: (1,23) Atletiko Madrid (6,75) Almerija (11,0)

16.15: (5,30) Granada (3,60) Atletik Bilbao (1,70)

18.30: (3,10) Kadiz (3,15) Osasuna (2,60)

21.00: (1,55) Barselona (4,40) Đirona (6,50)

Ponedeljak

21.00: (2,45) Rajo Valjekano (3,30) Selta Vigo (2,95)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

PrimeraNemanja MaksimovićHetafeValensijafudbalska reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara