Srušena statua Zlatana u rodnom Malmeu (©AFP)
Srušena statua Zlatana u rodnom Malmeu (©AFP)

Malme čeka Zlatanov pad

Vreme čitanja: 3min | čet. 23.07.20. | 11:22

Danas veliki derbi švedskog šampionata. Napadač Milana u epicentru iako je hiljadama kilometara daleko od otadžbine. Hamarbi nije uzeo bod protiv plavo-belih više od 12 godina

Najbolji švedski fudbaler u ovom milenijumu, verovatno i u istoriji, Zlatan Ibrahimović, zatalasao je početkom godine ovu mirnu skandinavsku državu. Napadač Milana je bio ikona u Malmeu, klubu iz koga se vinuo u orbitu, napravio sjajnu karijeru igrajući za Ajaks, Juventus, Inter, Barselonu, Milan, Pari Sen Žermen, Mančester junajted, Los Anđeles Galaksi i opet Milan u koji se vratio početkom januara.

Dobio je Ibra statuu u rodnom gradu, ali je postao omražena ličnost kada je postao jedan od vlasnika Hamarbija, ekipe iz Stokholma. On je kupio oko četvrtinu deonica kluba iz prestonice i ubo u srce navijače Malmea. Oštećena mu je, a kasnije i srušena statua, a prvi put ova dva tima sastaju se u okviru elitne lige Švedske, Alsvenskana otkada je Zlatan deoničar Hamarbija.

Izabrane vesti

Neće biti publike danas u Malmeu (19.00), ali će domaći navijači željno da čekaju tri boda protiv mrskog rivala Hamarbija. Ibrino čedo je loše počelo šampionat. Pre tri dana Hamarbi je izgubio dva boda na svom terenu u duelu sa Geteborgom. Gosti su izjednačili u poslednjim trenucima susreta.

S druge strane, Malme je loše počeo šampionat, ali je sve bolji. Pre počeka sezone, Malme je bio prvi favorit za titulu, ali sada zaostaje sedam bodova u odnosu na lidera Norćepinga. Vicešampion ima sedam bodova u prethodna tri susreta. Na kormilu ekipe je danski as, nekadašnji fudbaler Fejenorda i Milana, Jan Dal Tomason.

Ne blista Malme. Prošle nedelje je jedva na svom stadionu Svidbenk slavio protiv Kalmara sa 2:1 pogocima u nastavku utakmice. Ova gola je delo napadača Isaka Kisea Telina. On je pet puta zatresao mrežu rivala u šampionatu, dok je njegov saigrač Anders Kristijansen postigao pogodak manje. Najveće pojačanje tima ove godine, iskusni našadač Ola Toivonen još nije naštelovao nišanske sprave.

Isak Kise Telin (©Reuters)Isak Kise Telin (©Reuters)

Malme ove sezone nije poražen na svom stadionu. Ima tri pobede i dva remija, uz gol-razliku 8:4. Hamarbi je loš na strani. Od četiri utakmie samo je jednom pobedio, i to Kalmar u pretprošlom kolu. Problem za tim iz Stokholma je neefikasnost. Samo devet golova na devet mečeva slab je učinak tima koji je imao ambicije da se bori za krunu u Švedskoj. Možda je rešenje dolazak Zlatana Ibrahimovića što se poslednjih meseci spekuliše u medijima kako u Italiji, tako i u Švedskoj.

Poslednjih godina u duelima ova dva tima domaćini su bili bolji. Poslednjih pet mečeva slavile su ekipe koja su igrale pred svojim navijačima. Malme ima čak sedam uzastopnih trijumfa protiv Hamarbija na svom terenu. Tim iz Stokholma je poslednji put slavio u Malmeu u julu davne 2008. godine.

Kada igraju Malme i Hamarbi na Svidbenk stadionu pada mnogo pogodaka. Devet prethodnih utakmica ovih timova u Malmeu došlo je 3+. Domaćin je postigao na šest od sedam poslednjih mečeva protiv Hamarbija na svom terenu bar tri gola. Ako se tradicija nastavi, crno se piše Hamarbiju.

ŠVEDSKA 1 – 10. KOLO

Sreda

Jurgorden – Estersund 0:0

Heken – AIK Stokholm 4:0 (2:0)

Norćeping – Varberg 2:0 (1:0)

Četvrtak

19.00 (1,75) Geteborg (3,50) Falkenberg (5,10)

19.00 (2,50) Helsingborg (3,25) Erebro (2,90)

19.00 (2,95) Kalmar (3,25) Sirijus (2,45)

19.00 (1,75) Malme (3,60) Hamarbi (4,90)

19.00 (2,80) Mjalbi (3,00) Elfsborg (2,75)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Švedska 1ŠvedskaHamarbiMalme

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara