Foto: FK Partizan
Foto: FK Partizan

Malo crno, malo belo: Jovićev volej za TV špice, pa još jedan za prvi remi Partizana

Vreme čitanja: 4min | sub. 26.06.21. | 19:52

Crno-beli nadoknadili dva gola minusa protiv slovenačkog prvaka Mure – 2:2

Prvi utisak loš. Drugi utisak bolji. Bilo je i crno i belo, ali duel dva crno-bela tima pamtiće se po nadahnutom početku slovenačkog šampiona, odgovoru srpskog viceprvaka i minijaturama Nemanje Jovića, jednog od najmlađih, a svakako najboljih aktera prve provere crno-belih na letnjim pripremama: Mura – Partizan 2:2.

Krilni vezista predstavljao je osveženje poput bronhi bombona za beogradsku ekspediciju u Murskoj Soboti, golovima, ponašanjem, stavom i energijom je pogurao Parni valjak ka remiju i nagovestio da više nije (samo) bonus, već da može da izraste u aduta pred start nove sezone. Momak iz Zvornika bio je nerešiva enigma za odbranu domaćina, istopio njegovu prednost i u odsustvu špica preuzeo ulogu egzekutora u sastavu Aleksandra Stanojevića.

Izabrane vesti

Može da se priča o uslovima igre (iznad 30 stepeni Celzijusa na početku meča), da se u prvi plan istakne kvalitet protivnika (prvak Slovenije posle senzacionalne završnice), potegne fraza kako je ovo samo pripremni period (važnije je takmičenje), podseti na reči trener Aleksandar Stanojević kako ga ne zanima rezultat (već uigravanje odbrane i sinhronizacija napadača), ali mora da se konstatuje: premijera Partizana na slovenačkom tlu bila je ispod renomea kluba u prvih 45 minuta i značajno bolja u nastavku, kad su Beograđani ređali šanse i stigli do zasluženog remija.

Da, tačno je da je na stadionu „Fazenarija“ domaćin u prednosti, da su crno-beli kombinovali kad je sastav u pitanju, da čekaju priključak napadača. Baš kao što je tačno da je sastav Anta Šimundže bio uverljiviji u početku. Možda očekivano, jer je uhvatio zalet, ovo mu je bila već treća kontrolna utakmica (austrijskog niželigaša Sankt Anu pobedio 3:1, od zagrebačkog Dinama izgubio 0:4), dok su gosti prvi put izašli na proveru. I jasno je i njima da mogu bolje, možda već protiv Kopra za četiri dana.

Moraće bolje i Aleksandar Popović, pošto je dva gola u prvom poluvremenu primio skoro na identičan način. Sa distance, a da pritom niko od saigrača nije izašao da blokira udarce. Najpre Luke Bobičaneca posle samo 132 sekunde (taj pogodak podsetio je na onaj Bogdana Mladenovića iz Vojvodine pretposlednjeg dana avgusta prošle godine u Novom Sadu), potom Tomija Horvata. Nije samo do golmana i(li) odbrambene linije u kojoj se prvi put našao novajlija Siniša Saničanin. I ostatak tima izgledao je umorno i potrošeno (u klubu kažu zbog snažnog inntenziteta treninga), pa je Mura lako koristila prostor da pritisne, napadne i zbog manjka koncentracije stvori još nekoliko zanimljivih akcija, od kojih je najbolju sam izveo Mihael Klepač probivši Miloša Jojića i Sinišu Saničanina i pucao pored stative.

Na suprotnoj stani terena, čim nema napadača (Rikardo dolazi u ponedeljak, Ngoj propao) tanka pita. Još kad se zna da su u manevru počeli momci skromne minutaže u prethodnom takmičarskom ciklusu (Aleksandar Lutovac, Lazar Pavlović, Nikola Štulić) i povratnik iz Čelsija bez velikog otiska na igru Čukaričkog (Danilo Pantić) dobija se skica za portret o izdanju Partizana u prvom delu. Tek dva pokušaja okončana na identičan način, udarcima iznad prečke: Štulića glavom posle kombinacije sa Pavlovićem i Saničanina iz gužve posle kornera.

U nastavku dve nijanse bolje. Pre svega zbog korekcija Aleksandra Stanojevića u pauzi, osveženja u liku Nemanje Jovića i pritiska na polovini protivnika. Uvođenje Saše Zdjelara omogućilo je gostima da uspostave ravnotežu na sredinu terena, Marko Živković je doneo probojnost po desnom boku, Jović na levom i baš u njihovoj koprodukciji viđen je potez utakmice. Volej u rašlje golmana Marka Obradovića za aplauz čak i slovenačkih gledalaca na „Fazaneriji“. Da je meč takmičarskog karaktera ovaj potez bi danima bio opevan.

Iako je Mura u drugom bila opasna na isti način kao u prvom – udarcima sa velike udaljenosti Brkića i Kousa – Partizan je bio konkretniji. Mahom zbog direktnog fudbala Jovića, energije Sameda Baždara, zicera Alekse Terzića i Slobodana Urođevića (lopta liznula prečku). Stigao je do zasluženog remija, učinkom igrača sa klupe. Pet minuta pre kraja, Natho je presekao pas na polovini Mure, krenuo sam ka Marku Zalokaru, prvo je izblokiran, onda video utrčavanje Nemanje Jovića i novopečenom A reprezentativcu omogćio da se potpiše ispod remija.

Pravednog.

--------------------------------------------------------------

PRIJATELJSKA UTAKMICA

MURA – PARTIZAN (2:2)

/Bobičanec 3, Horvat 38 – Jović 60, 85/

Murska Sobota

Stadion: Fazanerija

Gledalaca: oko 1.500

Sudija: Slavko Nemet (Slovenija)

MURA (3-4-1-2): Obradović – Gorenc, Maruško, Karničik – Kous, Kouter, Horvat, Šturm – Bobičanec (od 32. Kozar) – Klepač, K. Cipot. Igrali su još: Zalokar, Karamarko, Brkić, Pucko, Filipović, Lovrić, T. Cipot, Mandić, Aljaž. Trener: Ante Šimundža.

PARTIZAN (4-2-3-1): Popović (od 46. Stevanović) – Miljković (od 46. Živković), Vujačić (od 58. Đorđević), Saničanin (od 46. Ostojić), Obradović (od 43. Urošević) – Šćekić (od 58. Smiljanić), Jojić (od 46. Zdjelar) – Lutovac (od 58. Terzić), Pavlović (od 46. Jović), Pantić (od 58. Natho) – Štulić (od 46. Baždar).


tagovi

FK PartizanMuraNemanja Jović

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara