(©Starsport)
(©Starsport)

Marakana zapamtila Docićevu majstoriju i aplaudirala Zvezdinim apsolutnim rekorderima (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | čet. 25.05.23. | 22:56

Crvena zvezda posle preokreta u finalu Kupa Srbije došla do treće uzastopne triple krune i pomerila istorijsku granicu ovdašnjeg fudbala – 2:1

Stadion Rajko Mitić je večeras bio svedok jednog od najlepših pogodaka gostujućih igrača na najvećem srpskom stadionu, ali i istorijskog rezultata koji je ostvarila aktuelna generacija igrača Crvene zvezde. Čukarički je u finalu Kupa Srbije vodio od 21. minuta golom Marka Docića direktno iz kornera, ali je srpski šampion u drugom poluvremenu na krilima Kingsa Kangve i dvostrukog strelca Aleksandra Pešića stigao do preokreta i osvajanja treće uzastopne duple krune. Poduhvat koji do sada nije uspeo da učini nijedan klub u ovdašnjem fudbalu – 2:1 (0:1)

Evrogol kapitena Čukaričkog naterao je izabranike Miloša Milojevića da jednostavno iskrvare za pobedu. Strateg domaćeg tima je uvođenjem Kangve umesto Gelora Kange u 58. minutu uveo meč u potpuno drugačiji energetski tok, a onda je fudbaler iz Zambije i sjajnim centaršutem pogodio Pešića kod izjednačenja u 61. minutu. Njegov ulazak je prijao i ostalim igračima iz Zvezdinog manevra, a pre svega Mirku Ivaniću, koji je bio asistent za potpuni preokret u 76. minutu utakmice.

Izabrane vesti

Izabranici Dušana Kerkeza prosto su naterali domaće igrače da podignu nivo igre u nastavku meča, izađu iz neke vrste letargije i potom apsolutno zasluženo stignu do 27. trofeja u državnom kupu.

Od prvog sekunda finala bilo je jasno da Brđani ne žele previše da učestvuju u nadmudrivanju na sredini terena i osvajanju poseda, već da će isključivo biti orjentisani na kontranapade. Koliko mogu da budu opasni u takvim sistuacijama najbolje je pokazala akcija koja je prethodila velemajstoriji Marka Docića. Otvorio se tada prostor za Đorđa Ivanovića, koji je uposlio Adžića, a taj udarac uspeo da odbrani Borjan. Lopta se odbila do Badamosija, koji je pogodio stativu i izborio korner posle kojeg je kapiten Čukaričkog postogao gol dosadašnje karijere.

Primljeni pogodak je naterao izabranike Miloša Milojevića da krenu još agilnije ka napared, mada je Marakana ponovo mogla da doživi veliki šok posle kornera koji je izborio agilni Ivanović. Docić je ponovo bio gotovo perfektan, pogodio je Nemanju Tošića na drugoj stativi, ovaj gađao dalji ugao, a loptu je sa linije ispucao dobro postavljeni Dragović.

Crvena zvezda je konstatno bila u protivničkom polju, često su domaći igrači pokušavali, što sa distance, što nakon razmene brizih pasova, da uhvate Brđane na spavaju, ali je do finiša prvog poluvremena samo u nekoliko situacija bilo ozbiljno opasno po gol Nemanje Belića. Prvi put u trećem minutu, kada je Katai odlično šutirao, a nakon intervencije golmana Čukaričkog, Tošić otklonio opanost ispred svog gola. Na drugu kolosalnu šansu crveno-belih čekalo se do 39. minuta, kada je udarac Gelora Kange zakačio jednog igrača u crnom dresu i umalo prevario Belića.

Ipak, imali su Brđani velikih problema na isteku 41. minuta, kada je Dragović uspeo da zahvati odbijenu loptu, a onda na novi odbitak naleteo Katai. Ipak, Ivanović je taj udarac zaustavio na samoj gol-liniji.

A na početku nadoknade akcija iz koje je Čukarički samo čudom uspeo da se izvuče. Posle brze Zvezdine akcije sam je u srcu kaznenom prostoru bio Osman Bukari, ali je to Belić nekako uspeo da skrene na levu stranu. Na tu loptu je naleteo Ivanić, ali je njegov udarac prohujao poprečno kroz peterac, verovatno ni metar ispred gol-linje.

Dobrih deset minuta igre u drugom poluvremenu je trebalo da prođe da bi se igra na terenu rasplamsala. Crvena zvezda je još bliže prišla protivničkom golu, na otvaranju drugog dela igre ozbiljno je pripretio Katai, ali se ona u 56. minutu otvorila izuzetno brza kontra Ćukaričkog. Adžić je na sredini terena dobio duel sa fizički inferiornim Iraklijem Azarovim, stuštio se ka Borjanovom golu, ali ga je u poslednjem trenutku stigao Aleks Vigo. Gotovo u sledećem napadu kolosalna šansa za Mirka Ivanića na drugoj strani. Dobio je vezista iz Bačkog Jarka loptu na svom omiljenom mestu u kaznenom prostoru, iskosa sa leve strane, gađao suprotan ugao, ali je lopta prešla malo preko prečke.

Taj trenutak je predstavljao jasan signal za Miloša Milojevića da je vreme za izmene. Umesto Kange i Viga na terenu su se našli Kings Kangva i Lazar Nikolić. Kangva je odmah doneo tu neophodnu energiju Zvezdi i predstavljao „iks faktor“ na terenu. Prvo je odmah bio na udarcu sa ivice koji je izblokiran, a onda je asistirao za izjednačenje u 61. minutu. Prišao je na dodavanje kod kornera, okrenuo se i oštrim centaršutem na pravom mestu podio dobro postavljenog Aleksandra Pešića, koji je glavom zakucao loptu u gostujuću mrežu.

Vezista iz Zambije je držao dimaniku na terenu i odličnim prekidima hranio svoje visoke igrače u petercu. Milojević je u takvim okolnostima regovao uvođenjem Marka Rakonjca u 72. minutu, a već minut kasnije bio je na pravom mestu kod centaršuta Kangve. Gađao je visoki napadač bliži ugao sa druge stative, ali je Belić uspeo da skrene loptu u korener.

Crveno-beli su sa Rakonjcem i Pešićem u navali dodatno opteretili štopere Čukaričkog, što je odmah dalo konkretne rezultate. Preokret je stigao u 76. minutu, kada je Ivanić video dobro kretenje Aleksandara Pešića, poslao mu loptu u prostor i omogućio mu da se nađe u ulozi heroja Zvezdinog preokreta.

U 81. minutu ponovo je Docić mogao da šokira domaću publiku. Njegov prekid, iskosa sa 30 metara, imao je ulaznu putanju, pala je lopta na vrh peterca, ali je srećom po Borjana udarila u stativu i završila u polju. Poslednju veliku šansu za goste propustio je Muhamed Badamosi, koji je snažno gađao makazicama posle centaršuta Viktora Rogana, ali je lopta prohujala pored gola. Zvezda je uspela da iskontroliše dešavanja na terenu u samoj završnici meča i rutinski privede utakmicu kraju.

KUP SRBIJE - FINALE

CRVENA ZVEZDA - ČUKARIČKI 2:1 (0:1)

/Pešić 61, 76 - Docić 21/

Beograd

Stadion: Rajko Mitić

Gledalaca: oko 6.000

Sudija: Milan Mitić (Leskovac)

Žuti karton: Pešić, Rodić (C. Zvezda), Belić (Čukarički)

Crvena zvezda (4-2-3-1): Borjan - Vigo (58. L. Nikolić), Eraković, Dragović, Azarov (79. Rodić) - Mijailović, Kanga (58. Kangva) - Bukari, Katai (72. Rakonjac), Ivanić - Pešić

Čukarički (5-4-1): Belić - Rogan, Drezgić, Kovačević (81. Stojanović), Tošić, Stevanović - Ivanović (86. Aganspahić), Miladinović (81. Tomović), Docić, Adžić (64. Ovusu) - Badamosi


tagovi

FK Crvena zvezdaAleksandar PešićMiloš MilojevićČukaričkiKup Srbije

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara