Trenutak odluke (Foto: Reuters)
Trenutak odluke (Foto: Reuters)

Marakanom vlada Lionel Skaloni: Nebeski skok Otamendija za istorijski poraz Brazila (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | sre. 22.11.23. | 04:08

Prvi poraz Selesaa u mundijalskim kvalifikacijama na domaćem terenu ikada...

Polako, ali sigurno Marakana postaje omiljeno igralište Lionela Skalonije. Pronašao je argentinski stručnjak mapu za taj fudbalski lavirint u kojem su se mnogi nebrojeno puta izgubili i sada se šeta istim. Tamo gde nijedna reprezentacija u istoriji fudbala nije uspela da dobije dve takmičarske utakmice, tamo se Skaloni sladio dva puta u nešto manje od dve i po godine! I pitanje koji mi je od dva trijumfa slađi. Da li onaj iz finala Kopa Amerika ili večerašnji u šestom kolu mundijalskih kvalifikacija – 1:0 (0:0).

Rekao bi čovek - sigurno onaj prvi, jer dobiti utakmicu kvalifikacija protiv Brazila i ABolivije gotovo da je isto. Tri boda su tri boda. I verovatno bi bili u pravu, samo da večerašnji poraz Selesaa nema prefiks - istorijski!

Izabrane vesti

Istorijski, jer Brazil do večeras nije znao kako je to izgubiti kod kuće u kvalifikacijama za svetsko prvenstvo. Odigrao je na svom terenu 64 utakmice i samo 13 puta remizirao, uz čak 51 pobedu! Dolazili su rivali i odlazili, napuštavši Marakanu nakčešće pognute glave, sve dok u sredu na istu nije došla Argentina da taj niz dug 69 godina!

I ne samo to, već i da preuzme vođstvo u međusobnim duelima, budući da su do ove večeri obe reprezentacije imale po 39 trijumfa. Gaučosi od ove noći imaju jednu više... Ponajviše zahvaljujući Nikolasu Otamendiju, čoveku koji je napravio rezultatsku razliku u gladijatorskom okršaju u Rio de Žaneiru.

Tuča na tribinama, tuča i na terenu. Uvertira koju je imao južnoamerički klasik i zbog koje je utakmica na Marakani kasnila gotovo punih pola sata, pretila je da upropasti fudbalski spektakl. Nervoza prouzrokovana neredima izazvnim od strane navijača kao da se sa tribina prelila na travu i kao da nikome posle svega što je prethodilo prvom sudijskom zvižduku nije bilo do lopte. Bespoštedna borba, dueli na svakom ćošku, startovi na ivici isključenja i gotovo ničega fudbalskog u gotovo sat vremena utakmice dveju fudbalskih velesila... Slutilo je sve kao da bismo mogli da vidimo "nulu" na Marakani, a onda se sa vrha iste spustio Otamendi i sa penala poslao smrtonosan hitac glavom.

Mogao bi taj trzaj glavom posebno da zaboli jednog čoveka – Fernanda Diniza. Haotični fudbal koji mu je doneo trofej u Kopa Libertadoresu pre dvadesetak dana sa Fluminenseom, u reprezentaciji Brazila, izgleda, ne funkcioniše. Ako su posle "petarde" Boliviji na njegovom debiju navijači pomislili da će delovati, grdno su se prevarili. Brazil je posle te nad Bolivijom ostvario još samo minimalnu pobedu nad Peruom. U naredne četiri utakmice samo bod protiv Venecuele na Marakani. Poraz od Argentine bio mu je treći uzastopni... Takav niz Selesao nije doživeo od 2001. godine...

I nije samo do brojki, koje Dinizu svakako ne idu u prilog, već i do slike na terenu. Brazil posle dugo vremena jednostavno ne izgleda kao - Brazil, tim koji pleni atraktivnim fudbalom, na gol više. Sa VinisijusomNejmarom i Rodrigom kakav je slučaj bio pre mesec dana u Urugvaju ili kao večeras bez prve dvojice. A, ni u odbrani situacija nije ništa bolja. Selesao je posle šest rundi primio sedam golova, dva više nego što je za čitav prethodni mundijalski kvalifikacioni ciklus. Zbog toga je, doduše, Diniz "samo" vršilac dužnosti selektor. Ako se i nadao da će vremenom ubediti Savez da mu ponudi trajni ugovor, bilo je uzalud...

Prvo poluvreme proletelo je u prekidima, sitnim, ali i oštrim, grubim faulovima. Čak 22 svirao ih je Pjero Maza do pauze, pride podelio i tri kartona, sva tri Brazilcima. Šutevi u okvir gola? Jedan jedini. No, taj jedan vrlo lako je mogao da napravi razliku na poluvremenu. Gabrijel Martineli je u smiraj prvog dela pokupio loptu koju je posle kornera boksovao Emilijano Martinez, zvanično najbolji golman sveta već je bio na zemlji i Arsenalovom krilu preostalo je samo još da loptu ubaci u mrežu, ali je Kristijan Romero odlično čitao igru i sprečio čist pogodak Martinelija.

Tako je Martineli u svom tek devetom nastupu u dresu sa državnim grbom umesto u heroja izrastao u tragičara. Jer jedino je on ulazio u šanse. Drugu, možda još bolju, imao je pred istek sat vremena igre. Njegov imenjak Žezus uradio je najveći deo posla, veštim driblinzima se otarasio trojice čuvara, u padu uspeo i da uposli Martinelija, ali je ovaj u situaciji jedan na jedan šutirao pravo u Martineza...

Kazna je bila surova i stigla je vrlo brzo. Samo pet minuta pošto je Martineli prokockao svoju drugu šansu, Otamendi je na drugoj strani doneo prednost gostima. Đovani Lo Selso je zavrnuo iz kornera, a štoper Benfike, kao da je na federima, skočio između Gabrijela Magaljaesa i Nina (ušao na poluvremenu umesto Markinjosa) i gađao toliko precizno da ni čitave sezone fantastični Alison nije mogao ništa...

Argentinci ni pre, a ni posle tog gola nisu uradili gotovo ništa pred protivničkim golom. Lionel Mesi je desetak minuta pre kraja napustio igru zbog, čini se, blaže povrede, mada nije previše doneo ekipi u ofanzivi. Diniz je u nastavku pokušavao da promeni tok utakmice izmenama, ali nije uspeo. Štaviše, meč je završio sa igračem manje pošto je Žoelinton desetak minuta pre kraja zbog neopreznog starta na Rodrigu De Polu (iznudio i javne opomene za Žezusa i Rafinju) dobio crveni karton.

Ovom pobedom Argentina ne samo da se vratila na vrh tabele, već je sačuvala i lidersku poziciju na FIFA rang listi, budući da je Francuska u utorak remizirala sa Grčkom i propustila priliku da je pretekne.

KVALIFIKACIJE ZA SVETSKO PRVENSTVO (JUŽNA AMERIKA) – 6. KOLO

Utorak

Paragvaj - Kolumbija 0:1 (0:1)

/Bore 11pen/

Sreda

Ekvador – Čile 1:0 (1:0)

/Mena 21/

Urugvaj – Bolivija 3:0 (2:0)

/Nunjez 15, 71, Viljamil 39ag/

Brazil - Argentina 0:1 (0:0)

/Otamendi 63/

Peru - Venecuela 1:1 (1:0)

/Jotun 17 - Savarino 54/



tagovi

Fudbalska reprezentacija Brazilafudbalska reprezentacija Argentinekvalifikacije za svetsko prvenstvo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara