Marez i Silva (©Reuters)
Marez i Silva (©Reuters)

Marez pokvario Sitijeve planove, Silva bi mogao da ih zakomplikuje: Građani moraju u neplaniranu kupovinu

Vreme čitanja: 3min | uto. 01.08.23. | 17:43

Samo što još ne znaju hoće li dovoditi krilo ili ofanzivnog vezistu

Sezona završena na najbolji mogući način. Odbranjena titula, osvojen deceniju čekan trofej Lige šampiona, Na Etihadu su se nadali mirnom letu. Pep Gvardiola je pred sportski sektor postavio dva zadatka, da mu obezbede po jedno pojačanje u veznom redu (Mateo Kovačić) i srcu odbrane (Joško Gvardiol). I time su u plavom delu Mančestera planirali da zatvore prelazni rok. Međutim, neočekivani odlazak Rijada Mareza u Saudijsku Arabiju pokvario je planove šampiona Evrope na tržištu.

Iako mu dovođenje novog krila nije bilo na dnevnom redu, sve su veće šanse da će Siti do kraja prelaznog roka pojačati ofanzivnu liniju, a na to da li će novo lice engleski prvak zameniti Mareza uticaće mnogo faktora, piše Atletik.

Izabrane vesti

Prvi i vrlo verovatno presudni tiče se statusa Bernarda Silve. Portugalac već nekoliko godina unazad pokušava da ostvari sebi san i zaigra u Barseloni, ali želja nikako da mu se ostvari. Posebno nerealno ona deluje ovog leta, budući da se finansijska situacija u katalonskom klubu nije stabilizovala, a dodatnu prepreku na putu ka Nou Kampu predstavlja činjenica da je Marez napustio klub.

I mada Gvardiola nema običaj da u timu drži igrače protiv njihove volje, svestan da bi tako samo narušili atmosferu u ekipi, Siti očajnički želi da zadrži Portugalca. U idealnom scenariju i da produži ugovor sa njim pošto mu aktuelni ističe za dve godine, jer Bernardova sposobnost da odgovori zahtevima na nekoliko pozicija (podsetimo da je kratko igrao i levog beka) čini ga od velike važnosti za Gvardiolu.

Kada je pre mesec dana Ilkaj Gundogan napustio klub i otišao u Barsu, Gvardiolin plan je bio da Silvu koristi kao ofanzivnog vezistu, tamo gde je i doskorašnji kapiten delovao, ali je Marezov odlazak pomutio misli španskom stručnjaku i naterao ga da razmisli o angažovanju krila. Naciljao je Siti i metu, Kristal Palasov Majkl Oliz se idealno uklapa u profil igrača koji je Građanima potreban (od nedavno je na listi i Renov Žeremi Doku), samo što mančesterski tim ne želi da plati preko 60.000.000 evra za 21-godišnjeg Francuza, a Palas posle gubitka Vilfrida Zahe ne želi tek tako da se odrekne još jednog važnog igrača iz ofanzivnog dela. Pride će Oliz propustiti početak prvenstva zbog povrede koju je doživeo u pripremnom periodu.

A kako sve pomenuto, pa i interesovanje Čelsija, njegov dolazak na Etihad čini neizvesnim, rešenje Sitijevog problema moglo bi da leži u pomeranju Bernarda Silve na krilo. U tom slučaju šampion Engleske bi mogao da se baci u potragu za novim ofanzivnim vezistom.

"Pitanje je brojeva – koliko imena imate u timu. Videćemo da li su nam potrebna krila ili igrači unutra, videćemo šta se dešava sa igračima koji su se vratili sa pozajmica, ko će ostati, a ko neće. Nekoliko stvari će se dogoditi", rekao je Gvardiola nedugo pošto je potvrđen Marezov transfer u Al Ahli.

Kao rešenje nudi se i Kol Palmer (21). Prošle sezone je dobijao šansu na kašičicu, ove je trebalo da ode na kaljenje, Brajton i pojedini nemački klubovi bili su spremni da mu ponude značajniju minutažu, ali je Siti stopirao njegov odlazak do daljeg. Isti je slučaj i sa drugim talentovanim ofanzivnim vezistom Džejmsom Makatijem (20), koji je prošle sezone odigrao važnu ulogu u promociji Šefild Junajteda u Premijer ligu. Isti klub bio je voljan da mu ponudi minute i u elitnom rangu, ali je i taj posao za sada na "stend-baju".

Jasno je, međutim, da pomenuti momci nisu željena, već iznuđena rešenja, i teško da su i jedan i drugi spremni da ispune zahteve trenutno najboljeg tima na svetu. Pogotovo ne da doprinesu ono što su Sitiju do ovog leta Marez i Gundogan. I zato, što Gvardiola reče, neke stvari će morati da se dogode.


tagovi

Bernardo SilvaMajkl OlisTransferiLetnji prelazni rok 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara