Melburn Viktori sa trofejom (©A liga/Twitter)
Melburn Viktori sa trofejom (©A liga/Twitter)

Marinersi overili drugo mesto, Siti gurnuo Vondererse na megdan Sidneju

Vreme čitanja: 3min | pet. 28.04.23. | 15:31

Ekipa sa Centralne obale direktno ušla u polufinale plej-ofa A-lige, Ninkovićev Zapadni Sidnej dvaput vodio pa ostao bez bodova protiv lidera

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Sidneja)

Međusobni dueli četiri najbolje ekipe A-lige rešili su neke od poslednjih dilema pred početak plej-ofa u australijskom šampionatu. Ubedljivom pobedom u direktnom duelu sa Adelajd Junajtedom (4:1), ekipa Central Koust Marinersa obezbedila je drugo mesto i direktan plasman u polufinale plej-ofa, gde će baš kao i pobednik ligaškog dela takmičenja Melburn Siti čekati rivala i imati prednost domaćeg terena.

Izabrane vesti

Marinersi su u poslednjem kolu potvrdili vrhunsku formu i ubedljivije nego što su očekivali i najveći optimisti među njihovim navijačima slavili na gostovanju u Adelajdu. Pobedu je režirao izvanredni Brazilac Marko Tulio koji je dva puta pogađao mrežu domaćina i gurnuo ih u preliminarnu rundu plej-ofa, iako je upravo Adelajd imao najpovoljniju poziciju uoči završnog kola.

GOL MARINERSA ZA 3:0 (TVITER)


Junajtedu je i bod mogao da garantuje mesto u polufinalu plej-ofa, a samim tim i plasman u Ligu šampiona Azije. Ovako, sami su sebi zagorčali život i moraće prvo da odmere snage sa šestoplasiranom ekipom prvenstva, da bi se izborili za mogućnost da se eventualno revanširaju Marinersima u polufinalu plej-ofa.

Istovremeno, priliku za bolju startnu poziciju prokockali su i Vonderersi iz Zapadnog Sidneja, iako su vodili u gostima protiv Melburn Sitija sa 1:0 i 2:1 i bili na dobrom putu da premijerima A-lige pokvare proslavu i dodelu trofeja, koji im je uručen pre meča.

Iako su Vonderersi dvaput vodili, golovima fenomenalnog Brendona Borela i Nikolasa Milanovića, Siti je u oba navrata uspeo da se vrati u igru, a zatim da u sudijskoj nadoknadi, drugim golom Marka Tilija, dođe i do 16. prvenstvene pobede u sezoni – 3:2.

Povremeni reprezentativac Australije postigao je dva gola i najzaslužniji je što su domaći pobedom završili ligaško takmičenje, treće zaredom u kojem su odneli „tacnu“ ispred konkurenata. Melburn Siti je sada rekorder A-lige, kao jedini tim sa tri vezana trofeja premijera A-lige.

S druge strane, poraz u Melburnu gurnuo je Vondererse nazad na četvrto mesto na tabeli i zakazao im, po svemu sudeći, veliki gradski derbi protiv Sidneja u preliminarnoj rundi plej-ofa. Ako nešto može da raduje Miloša Ninkovića i njegove saigrače je to što će ljutog rivala dočekati na svom terenu, a veliko ohrabrenje predstavljaće im i nedavna pobeda protiv Sidneja u gostima od čak 4:0.

Mečevi prvog kola plej-ofa A-lige igraće se idućeg petka i subote. Adelajd Junajted 5. maja dočekuje šestoplasiranog, a dan kasnije igraće se sidnejski derbi.

Ko će na megdan ekipi iz Južne Australije znaće se u subotu, kada se završe preostali mečevi poslednjeg kola. Sva pažnja biće usmerena ka duelima Mekartura i Velingtona, odnosno Pert Glorija i Vestern Junajteda. Velington i Pert su glavni konkurenti za poziciju koja vodi u doigravanje, mada teoretske šanse za plasman imaju i Njukasl Džetsi i Vestern Junajted, ali su i jednoj i drugoj ekipi zbog lošije gol-razlike od konkurenata potrebne ubedljive pobede, a istovremeno i porazi direktnih suparnika sa što više golova razlike.

Velington Finiks ima čistu situaciju: i sa bodom na gostovanju protiv Mekartura obezbediće mesto u plej-ofu, bez obzira na ishode ostalih mečeva. S druge strane, Pert Glori mora da pobedi Vestern Junajted, ali i da pre toga drži palčeve da ekipa Mekartura, kojoj ovaj meč ne znači ništa, savlada Mekartur.

Iako će ova dva meča direktno odlučivati o poslednjem učesniku plej-ofa, neće početi u isto vreme. Mekartur i Velington igraju u subotu od 7.00, a Pert Glori i Vestern Junajted pet sati asnije, od 12.00.


Piše: Branko CVETOJEVIĆ


tagovi

A ligaAustralijaAustralija 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara