Fudbaleri Antverpena (AFP)
Fudbaleri Antverpena (AFP)

Mark Overmars zna znanje! Veliki stari se vratio i stoji uz Real, Benfiku, Ajaks...

Vreme čitanja: 4min | ned. 04.09.22. | 18:44

Holanđanin je napravio silu u Belgiji

Real Madrid (4), Ajaks (5), Benfika (5)... I Antverpen (7)!

To su timovi iz ozbiljnijih evropskih liga koji od početka imaju sve pobede. Antverpen definitivno deluje kao uljez. A pride jedini u Evropi ima sedam pobeda na sedam prvih mečeva u sezoni.

Izabrane vesti

Da li je na pomolu čudo u belgijskom fudbalu? 

Belgijski fudbal je decenijama imao veliku trojku (Anderleht, Briž i Standard). U ovom veku se krug iz sportskih i finansijskih razloga proširio na „veliku petroku“ pošto su Gent i Genk prišli uz rame tradicionalnim silama. Tih pet klubova su podelili sve titule u Pro ligi u poslednjih 25 godina. Bilo je u tom periodu pretnji poput Zlute Varegema ili prošle sezone Union San Žiloaza, ali niko nije uspeo da razbije dominaciju „velike petorke“.

E, izgleda da je kucnuo čas da im neko pomrsi konce. I to ne bilo ko, već najstariji klub u zemlji iz drugog najvećeg grada. Antverpen je četiri puta u klupskoj istoriji bio prvak Belgije, ali poslednji put pre 65 godina. Najteže trenutke je doživeo početkom ovog veka kada je po treći put u istoriji ispao u drugu ligu i tamo ostao čak 13 sezona.

Nova istorija počinje da se piše 2015. godine kada je većinski paket klupskih akcija kupio kontroverzni biznismen Patrik Dekujper. On je nekadašnji gazda "onog" Zulte Varegema koji se borio za titulu sa Anderlehtom i bio nadomak čuda. A onda je Dekujper najuren iz kluba i grada kao izdajnik jer je hteo da fuzioniše Zulte Varegem sa Antverpenom koji mu je oduvek bio cilj.

Patrik Dekujper (levo, AFP)Patrik Dekujper (levo, AFP)

Antverpen se u tom trenutku borio da ne ispadne iz druge lige, Dekujper ih je kupio za sitne pare, platio licencu za takmičenje, počeo da ulaže, privlači investitore, sponzore i igrače... Među investitorima je bio još jedan bogataš – građevinski magnat Pol Gejsens koji se već godinama motao po svetu fudbala, izgradio Gentov stadion i bio nadomak kupovine Anderlehta.

Ta kupovina mu je blokirana u poslednjem momentu i on je odlučio da poveća udeo u Antverpenu sa 200.000 na 3.000.000 evra. Otkupio je Dekujperov deo i postao gazda Antverpena. Klub se konačlno 2017. vratio u prvu ligu i počela su da stižu neka zvučnija imena u igrački kadar poput Jelea van Dama, Sinana Bolata ili Luke Stojanovića. Potpisana je saradanja sa Portom da Antverpen bude neka vrsta filijale za portugalskog velikana.

Postavljen je cilj da se prvo juri Evropa. Antverpen je u povratničkoj sezoni bio osmi, a već sledeće četvrti. I evo već četiri godina zaredom nije završio sezonu slabije palsiran od te pozicije. Već treću sezonu zaredom igra grupnu fazu evrokupova, a iz godine u godinu je klub rastao i dovodio sve zvučnije pojačanja.

U sezoni 2018/19 su doveli Diumersija Mbokanija, Liora Refaelova, Danijela Oparea, Didijea Lamkel Zea... Sledeće sezone su stigli Vesli Hud, Riči de Laet, Stiven Defur, Kevin Miralas, Martin Ongla... Pravi bum je napravljen prošlog leta. Potrošili su blizu 30.000.000 evra na pojačanja. Došli su Bjern Engles, Viktor Fišer, Radža Najnoglan, Johanes Egeštajn, Ali Samata, Mišel Balikviša... Antverpen je bio sve jači i jači. Dolazila su i sve jača trenerka imena: Laslo Bolonji, Ivan Leko, Frenki Verkauteren...

A onda je stiglo luksuzno pojačanje. U fotelju!

Antverpen je iskoristio skandal u komšiluku i doveo za sportskog direktora legednarnog Marka Overmarsa koji je godinama unazad radio fantastičan posao u Ajaksu i bio najzaslužniji za povratak amsterdamskog giganta u vrh evropskog fudbala. Ipak, seksi poruke koleginicama u klubu su ga koštale progona iz Ajaksa. Antverpen nije gubio vreme već je odmah reagovao i ponudio Overmarsu ključeve ambicioznog projekta.

Dali su mu 600.000 evra veću platu od one koju je imao u Ajaksu. I ozbiljan budžet za pojačanja.

„Vidim potencijal za rast grada i kluba. Ovde je već dosta izgrađeno u proteklih pet godina. Videćete to uskoro. Nadam se da ću od toga napraviti nešto lepo. Za mene je ovo novi period i novo poglavlje. Želim brzo da ostavim sve iza sebe. Bio je to veoma tužan rastanak, ali shvatite da morate da idete dalje. O toj stvari se zaista nije razgovaralo ovde. Obećavam da se ono što se dogodilo u Ajaksu neće dogoditi ovde“, rekao je Overmars u martu na promociji u Antverpenu.

Overmars je na trenersku klupu postavio zemljaka Marka van Bomela koji je dobro radio u PSV Ajndhovenu. A na letnjoj pijaci je za 20 i kusur miliona pazaraio zvučna imena poput nekadašnjeg Totenhemovog napadača Vinsenta Jansena, bivšeg Ajaksovog veziste Jirgena Ekelenkampa, Gastona Avilje iz Boke Juniors, dugogodišnjeg reprezentativca Tobija Aldervejrelda, Nicinog krila Kalvina Stengsa...

Sada je Antverpen ozbiljan tim: Aldervajreld, Najnoglan, Ekelenkamp, Stengs, Engels, Jansen... Materijal za titulu, što se jasno pokazuje sa sedam pobeda u sedam uvodnih kola.

BELGIJA 1 - 7. KOLO

Petak

Klub Briž – Serkl Briž 4:0 (1:0)

/Skov Olsen 43, Marselin 59ag, Nilsen 67, Jaremčuk 82/

Subota

Genk – Sint Trojden 0:0

Mehelen – Seren 2:3 (2:1)

/Pejre 27, Velš 44 – Telen 22ag, Marijus 71pen, 81/

Epen – Kortrajk 0:1 (0:0)

/Mbajo 82/

Standard Lijež – Ostende 1:0 (0:0)

/Draguš 67/

Nedelja

Anderleht - Leven 2:2 (0:1)

/Duranvil 71, Filva 85 - Torsteinson 19, Al Tamari 74/

Antverpen - Vesterlo 3:0 (1:0)

/Jansen 33, Mijoši 50, Valensija 80/

18.30: (3,10) Šarlroa (3,35) Gent (2,30)

21.00: (4,90) Zulte Varegem (3,60) Union Sen Žiloaz (1,75)



tagovi

Mark Overmars

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara