Marko Marin
Marko Marin

Marko Marin: Ovakav prelazni rok smo spremali godinu dana! Stamenić rizikovao zbog Zvezde, Lučić potreban...

Vreme čitanja: 9min | sre. 28.06.23. | 08:39

Tehnički direktor crveno-belih za Mozzart Sport govorio i o Šljiviću, Stameniću, Nedeljkoviću, Milanu Borjanu, čime je zadovoljan i šta očekuje od Krasoa

Uvek je tako u Crvenoj zvezdi i oko nje. I kada je najveći srpski klub pobedom u Bariju dosegao najvišu referentnu tačku u svetu fudbala, bilo je onih razmišljanja da je propuštena kolosalna šansa da se osvoji tripla kruna (poraz od Hajduka u finalu Kupa). Uvek će se u redovima šestostrukog uzastopnog šampiona Srbije tražiti više, to je jednostavno DNK-a tima stacioniranog u Ljutice Bogdana...

Da se vratimo na aktuleni trenutak. Niko ne može sa sigurnošću da napiše ili konstatuje kako je Crvena zvezda pogodila u centar mete dosadašnjim aktivnostima u letnjem prelaznom roku. Ali da postoje bitne razlike u odnosu na prethodna leta - postoje. Sportski sektor crveno-belih je dolascima Omrija Glazera, Edmunda Ada, Marka Stamenića, Pitera Olajinke, Žan Filipa Krasoa praktično formirao tim za narednu takmičarsku godinu, odnosno izazove u Mozzart Bet Superligi i Ligi šampiona. Deluje i da je Zvezda uradila ono što je najavio Marko Marin u opširnom intervju za Mozzart Sport oktobra prošle godine, kada je najavio da je timu sa istorijskim ostvarenjima potrebna sveža krv. Deluje i da će Zvezda biti mlađa neko prethodnih godina.

Izabrane vesti

Dobra je to polazna osnova za novog trenera Baraka Bahara i razlog za umereni optimizam... O svemu tome za Mozzart Sport pričao je tehnički direktor Crvene zvezde Marko Marin, uz konstataciju da su crveno-beli praktično završili ulazne transfere zbog duge pripreme i akcija koje su trajale godinu dana. U razgovoru za naš portal Marin je pričao o potencijalu mladih igrača, Milanu Borjanu, čime je posebno zadovoljan, a na čemu Zvezda kao klub treba da radi u narednom periodu.

”Zadovoljan sam kako smo i šta do sada uradili u letnjem prelaznom toku. Imali smo ciljeve koje smo ostvarili. Doveli smo igrače koje smo svi u klubu želeli. Mnogo je bitno što će trener sada imati vremena da ih maksimalno upozna, i implementira svoje taktičke ideje u igru”, počinje priču na početku razgovora Marko Marin.

“VIZIJA NAM SE POKLAPA SA BAHAROVOM, DAO JE ZELENO SVETLO ZA SVE IGRAČE”

Sigurno vam je pomogla činjenica da Crvena zvezda ovog leta ima zagarantovano mesto u Ligi šampiona, pa su se igrači lakše odlučivali za dolazak u Srbiju. Bez obzira na neke manjkavosti lige?

”Ima više razloga, jedan je taj koji se spomenuli. Ali nije jedini. Za ovaj prelazni rok pripremali smo se tačno godinu dana. Od prošlog leta. Počeli smo tada da skautiramo profile igrača koji nam nedostaju. Pregovarali, razgovarali, pokušavali da im približimo viziju kluba kao što je Crvena zvezda. Imali smo jasan plan šta nam je potrebno, ti igrači su spoznali da ih jako želimo. To nam je pomoglo. Kada počne prelazni rok i ubeđivanje dešava se da ste kasno reagovali. Sada je sve mnogo drugačije izgledalo. Redovno smo i uživo skautirali naše želje”.

Stamenić slavi gol u UžicuStamenić slavi gol u Užicu

Kako je na sve to reagovao Barak Bahar koji je prihvatio Crvenu zvezdu kasnog proleća. Da li je sledio vaš put kada je u pitanju prelazni rok?

”Opet ću da kažem da je u pitanju vizija. Tačno smo znali kako Crvena zvezda želi da izgleda u budućnosti. Takav profil trenera smo i tražili. Potom i igrače. Normalno je da svi gledamo fudbal drugačijim očima i ne možemo da se sto odsto slažemo oko svih pitanja. Ali sada imamo laku saradnju. Dao je zeleno svetlo kada su u pitanju svi igrači. To je ta vizija ili filozofija kluba o kojoj sam pričao. Možda smo i zbog toga rešili brojna pitanja u ovom prelaznom roku”.

“ZA ERAKOVIĆA IMAMO DVE PONUDE, APSOLUTNO NE BRINEM ZA STEFANA MITROVIĆA”

Sada Crvena zvezda ima probleme drugačijeg profila. Deluje da je na nekim pozicijama prevelika gužva, i da bi klub morao konačno da se potvrdi dobrim izlaznim transferom. Ima li uopšte odgovarajućih ponuda za Strahinju Erakovića?

”Konkretno - za Erakovića imamo dve ponude. Tu su, na našem stolu. Ali kao što je rekao generalni direktor Zvezdan Terzić, još nismo odlučili šta nam je činiti. On kao dete kluba nije igrao u Ligi šampiona, značilo bi mu to. Ima i druga strana medalje, da mu omogućimo da ide u neku od najjačih liga Starog kontinenta i dodatno se razvija. Stvarno je teško reći šta ćemo da uradimo. Videćemo u narednom periodu, jer Čupa nije više veliki talenat. On je formiran igrač za top lige Evrope. Sa njim ćemo zajedno odlučiti”.

U isti koš ide i Stefan Mitrović. On je imao bolju jesen, kada je zapao za oko klubovima, nego proleće. Kao da je psihički pao?

”Imao je minutažu, igrao derbi, utakmicu protiv TSC-a. Ali je menjao uloge, možda je sve to psihički uticalo na njega da padne. Ne sekiram se za njega. Video sam u prijateljskoj utakmici na Zlatiboru dobru energiju. Uradio je sve što trener traži od njega. Ima brzinu, moderan je igrač, probija kao šilo. Takvi igrači se traže u Evropi”.

Kako bilo, na tim pozicijama je ozbiljna konkurencija. Ako ostane, Mitrović će morati da se bori sa Olajinkom i Kataijem, tu je isto tako mladi Lučić...

”Kada smo već kod Lučića. Ja verujem da on može da se izbori za ozbiljnu minutažu. Pokazao je to već u Čukaričkom. Lucidan je, igra jedan na jedan. Još mlad. To je sve što je Crvenoj zvezdi potrebno. A što se tiče konkurencije? Pa u svim velikim klubovima u Evropi postoji konkurencija. To vas čini boljim, jer znamo da nijedan igrač ne sme da se opusti, da bude siguran da će igrati. Mi imamo vin-vin situaciju, da nam mladi igrači uče od Ivanića, Kataija i Bukarija. Kada se završi prelazni rok napravićemo dobru analizu. Pojedini mladi igrači će ostati, neki će potražiti minute na pozajmicama”.

“KRASO SAIGRAČE ČINI BOLJIM, SHVATIO JE DA MU JE ZVEZDA NAJBOLJA STANICA”

Kako je tekla operacija Žan Filip Kraso? Dugo je bio vaša želja, išli ste u Francusku, ubeđivali...

”Logično je što se o njemu priča, jer je dugo u fokusu. Iskreno, meni je ključno to što je osetio da je Crvena zvezda idealan korak za njega. Borili smo se za Krasoa protiv ozbiljnih klubova, ali on je hteo kod nas, jer mu je ovo idealna sredina da i dalje napreduje. Igraće Ligu šampiona. On je malo kasno počeo da pokazuje potencijal, poslednjih 18 meseci igra na vrhunskom nivou. I može još mnogo bolje”.

Da li je on klasičan špic?

”Ja njega vidim iza špica, ili samog u špicu. Igrači oko njega vole da sarađuju sa njim. Nije individualac, niti igra samo za statistiku. Voli da podeli pas i asistenciju. Na kraju je sve ispalo pozitivno. Samo, ovo je tek prvi korak. Mora da se pokaže na terenu i preuzme odgovornost, da igra dobro”.

Znači, Kraso je nešto kao Ben?

”Pa ne baš... Ben je više igrao kao krilo. Krasoa možemo da koristimo kao špica ili polušpica. Mi ćemo sigurno imati spremna dva ili tri sistema ove godine, tako da je pozitivno što ćemo imati raznovrsne igrače”.

Da li vi kao jedan od najdogovornijih ljudi sportskog sektora smatrate da je Crvena zvezda popunjena na obe bekovske pozicije?

Po broju je to dovoljno za ono što nam treba. Mnogo očekujem od Koste Nedeljkovića. Digli smo ga u prvi tim, zasad je ostavio odličan utisak na pripremama. Ovo je za njega period adaptacije - da uđe u prvi tim i dobije minute i potom vrlo brzo postane starter. Na levoj strani imamo Rodića i Azarova... Kada govorimo o Azarovu to je jedan od najboljih mladih levih bekova u Evropi. Igra za A reprezentacju, pokazao je kvalitet na evropskom prvenstvu mladih. Imamo ozbiljnu ponudu za njega”.

”NISAM ZADOVOLJAN KAKO AZAROV FIZIČKI NAPREDUJE, ALI GA JE MILINA GLEDATI, TU JE I OZBILJNA PONUDA”

Smatrate li da da mu nedostaje fizike za ozbiljan fudbal?

”Nemam ja šta da smatram. To se odmah vidi. Kada igra ofanzivno, Azarova je milina gledati kako igra fudbal. Ima tehniku, viziju, levu nogu. Međutim, nisam zadovoljan kako je fizički napredovao u poslednjih godinu dana. Na tome mora ozbiljno da radi, ako želi da bude top bek u Evropi. On to može”.

Milan Borjan i Marin tokom igračkih danaMilan Borjan i Marin tokom igračkih dana

Crvena zvezda je još zimus počela sa rekonstrukcijom i podmlađivanjem tima. Potrebna, ali vrlo ozbiljna stvar. Videlo se to i po objavljivanju vesti da je Barak Bahar poručio dugogodišnjem kapitenu Milanu Borjanu da ga ne vidi kao prvu opciju?

”Bilo je to za nas pomalo neočekivano. I dalje sam siguran da je Milan super golman. Trener je želeo da dovede novog golmana, momka koga poznaje, koji je postao standardan reprezentativac Izraela. Kada dođe u klub trener mora da ima svog pika. On postavlja ekipu, pa nekada dolazi do nepopularnih mera. Borjan je legenda Crvene zvezde i ostaće legenda ovog kluba. Svima će ostati u sjajnom sećanju. Posebno meni zbog penal serije u Kopenhagenu. Svi pozitivno gledamo na njega. Ali ponekad se igrači opraštaju na vrhuncu, sa duplom krunom”.

Šta vam je rekao Barak Bahar posle nekoliko određenih treninga?

”Zadovoljan je kako mladi igrači rade, sa koliko intenziteta. Kada smo kod toga, verujem da ćemo u skorijoj budućnosti napraviti internat blizu Marakane, da igrači Crvene zvezde tu provode više vremena. Ponekad oni ulaze u prvi tim nedovoljno spremni kada je reč o fizičkim i taktičkim stvarima. Tu želimo da napredujemo. Zvezda je suviše veliki klub da ne bi imala mesto gde će igrači učiti školu, provoditi vreme, raditi individulano. Mi imamo ozbiljne talente, ponekad mi se čini da treba da poboljšamo radnu etiku”.

Da krenemo po imence, Stamenić je ostavio dobar utisak na prvom kontrolnom meču?

”On je momak sa iskustvom igranja u Ligi šampiona. Uspeli smo da ga dovedemo kao slobodnog igrača. Ozbiljan karakter. Sećam se jednog meča u Danskoj. Dobio je priliku da igra na poziciji štopera protiv Brendbija, dakle na neprirodnom mestu, i bio najbolji igrač na terenu. To je karakter za Crvenu zvezdu. Mlad je, zna šta hoće u karijeri. Fizički je sjajan. Igra box to box, i kao šestica. Ima mnogo prostora na napredak. Mislim da smo napravili super posao... Zaigrao je protiv selekcije Užica posle pet ili šest meseci pauze. On se svesno u januaru odlučio za Crvenu zvezdu i znao da će zbog toga neće imati adekvatnu minutažu. Rizikovao je. To je to pitanje karaktera o kome sam pričao. Želeo je u Zvezdu, kao što sada želi da se podredi timu”.

Deluje da je Kings Kangva mogao da dobije veću minutažu. Inostrani mediji ga najčešće sele iz Crvene zvezde, sada se pominje Bolonja?

”Imamo ponude za njega. To govori da je dobar igrač. Davao je golove, asistirao, klubovi samo žele one koji mogu da im pomognu. Do njega je da se izbori za minutažu kod novog trenera”.

Jovan ŠljivićJovan Šljivić

Njemu ne ide u prilog i ograničenje sa brojem stranaca u Mozzart Bet Superligi?

”Imamo to u glavi. Analiziraćemo i sigurno je da ćemo rešiti taj problem”.

“ŠLJIVIĆ OGROMAN TALENAT, NEDELJKOVIĆ IMA SVE ŠTO SE TRAŽI”

Pričali ste malo o Nedeljkoviću, utisak je da bi i Šljivić mogao da se nametne?

”On je osmica i desetka. Može da napravi ogromnu karijeru ako ostane fokusiran. Evo vam jedan detalj. U drugom poluvremenu protiv Užica je na malom prostoru primio loptu i odmah podelio pas unapred ka Lučiću, za gol šansu. Znao je kod prijema šta će da uradi. Tu se vidi talenat. Razume igru, to rade veliki igrači. Očekujem da ima minutažu i napreduje. Sa druge strane, Nedeljković je jedan od najbržih igrača koje imamo. Moderan je i ima sve što se traži”.

Da li Zvezda može da poentira dovođenjem nekog od srpskih igrača, odnosno reprezentativaca?

”Logično je da neki od njih igraju u Zvezdi. Ako budemo mogli da realizujemo neki transfer - reagovaćemo. Bilo bi lepo, mada ne bih o imenima”.


tagovi

Marko MarinMilan BorjanBarak BaharŽan Filip KrasoMarko StamenićJovan Šljivić

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara