(©Starsport)
(©Starsport)

Marko Rakonjac: Evropa me privukla da dođem u TSC, ruska liga mi nikako nije legla

Vreme čitanja: 4min | sub. 05.08.23. | 08:44

„Osećaj igranja za Zvezdu mi je mnogo značio“, navodi novi fudbaler TSC-a.

Nova lica u napadu TSC-a ove sezone. Otišao je Petar Ratkov u Salcburg, a Stefan Vukić u Vojvodinu. Dugo se govorilo o Urošu Milovanoviću, koji je na kraju stigao na pozajmicu iz Hihona, te je onda klub reagovao ekspresno i pojačao navalu sa još jednim klasičnim centarforom. U Bačku Topolu iz moskovske Lokomotive došao je Marko Rakonjac, osvajač duple krune sa Crvenom zvezdom u prethodnoj sezoni Mozzart Bet Superlige. Slatke muke za šefa struke Žarka Lazetića, koji će imati više opcija u napadu, ali i alternativu u slučaju izostanka nekoga od članova navale. Kako i ne kada klub očekuje bitka na tri fronta, jednom evropskom i dva domaća.

Debitovala su četiri nova fudbalera Topolčana u derbiju sa Partizanom. Od starta na terenu Miloš Pantović i Petar Stanić, sa klupe Aleksandar Ćirković i Marko Rakonjac. A, samo koji dan kasnije, na gostovanju u Nišu, trojica novajlija su se upisala u strelce. Rakonjac među njima. Njegov prvenac u dresu novog kluba.

Izabrane vesti

Posle svega nekoliko dana u klubu Marko Rakonjac je za Mozzart Sport izneo prve utiske o TSC-u.

„Pre dolaska sam čuo sve najbolje od bivših igrača kluba, da su uslovi dobri. Tek kada sam došao sam stvarno video da se radi o ozbiljnom klubu i da je sve na evropskom nivou od terena, postavke i svega ostalog“, navodi Rakonjac.

Prvi naredni meč - Braga u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Prilika da mladi napadač debituje u nekom od takmičenja UEFA, jer sa Brđanima nije stigao da igra u Ligi Evrope, dok su ruski klubovi suspendovani. Adut koji je prelomio da dođe u TSC.

„Otišao sam iz Čukaričog kada su obezbedili Evropu, u Rusiju sam otišao dok su bili pod sankcijama tako da će mi ovo biti prvo evropsko iskustvo. Dosta mi je ta činjenica pomogla da odlučim da dođem ovde, jer imamo sigurnu Ligu Evrope, a pre toga dvomeč sa Bragom. Raduje me što ću biti deo toga“.

Odrešila je kesu Lokomotiva za povremenog reprezentativca Crne Gore, plativši celih 2.500.000 evra za njegov dolazak. Ipak, nakon sezone bez postignutog gola u redovima moskovskog kluba usledile su dve pozajmice.

„Iskren da budem nije mi toliko legla ruska liga. Jeste dosta fizički zahtevnija od naše, ali tehnički zahtevi nisu toliko različiti. Meni je bilo dosta teško da se snađem sa fizičke strane, takođe smatram da nisam dobio pravu šansu. Došao sam kao najveće pojačanje, u 12 nastupa sam 11 puta ulazio sa klupe. Nisam imao neku minutažu, maksimalno sam igrao do pola sata. Promenio sam pet trenera za polusezonu, menjali su ih sve posle nekoliko kola, izuzetno turbulentan period u klubu“.

Predvodio je Aleksandar Pešić do duple krune Crvenu zvezdu svojim golovima, ali se zimus šampion Srbije odlučio da mu dovede konkurenciju u navali. Nekadašnji fudbaler Čukaričkog nije oklevao, prihvatio je poziv kluba iz Ljutice Bogdana i ostavio sasvim dobar utisak, iako je bio druga opcija u napadu.

„Kad sam na polusezoni čuo da ima opcija da dođem u Crvenu zvezdu na pozajmicu nisam mnogo razmišljao. Pričao sam i ranije da je meni uvek bila želja da igram za Zvezdu. Ispostavilo se kao vrlo dobar potez, zadovoljan sam minutažom, dao sam pet golova, osvojio duplu krunu. Na kraju, sam osećaj igranja za Crvenu zvezdu, meni je to mnogo, mnogo značilo“.

Ne zaboravlja mladi centarfor ni svoj prvi klub, u kojem se afirmisao kao igrač. Posle rodnog Bijelog Polja, Rakonjac je došao u Čukarički. Upravo je Brdo bila odskočna daska za njegov transfer u Rusiju, ali i sredina u kojoj je stasao kao fudbaler. Iz tog razloga pamti po lepom period igranja u beogradskom klubu.

„Došao sam sa 16 godina u Čukarički kod Velička Kaplanovića. To je moja druga kuća, tu sam proveo najlepše dane, sazreo i kao igrač i kao čovek. Počeo sam standardno da igram kod Saše Ilića, onda su krenuli golovi, asistencije i usledio je transfer u Lokomotivu, posle šest godina u klubu sam otišao“.

Upravo je kao fudbaler Brđana stigao i do reprezentacije Sokolova gorostasni napadač, te imao priliku da debituje u prijateljskoj utakmici protiv Grčke. Od tada nije dobijao poziv, ali vremena za povratak svakako ima. Bačku Topolu vidi kao sredinu koja će mu omogućiti da jedan dan ponovo obuče dres rodne zemlje, možda baš u kvalifikacijama protiv Srbije.

„Prošao sam sve mlađe selekcije Crne Gore, debitovao protiv Grčke. Još jedan razlog zašto sam izabrao ovu sredinu je reprezentacija. Treba mi kontiunitet, a smatram da ovde mogu da ga ostvarim, jer mi je jedan od ciljeva da u budućem periodu budem član nacionalnog tima“.

Zahuktava se nova sezona Mozzart Bet Superlige, derbi između TSC-a i Partizana je bio vrhunska uvertira (3:3). Ako je knjizi suditi po prvim stranama, čeka nas nova uzbudljiva takmičarska godina. Posebno zato što će Srbija ponovo imati pet predstavnika u Evropi. Situaciju na isti način vidi i napadač Topolčana.

„Zvezda je prošle godine bila prva ubedljivo, Čukarički je doveo dosta pojačanja tokom leta, Vojvodina takođe. Ove sezone ima više kandidata za Evropu nego prošle godine, očekujem jaču ligu ove sezone“.

I za kraj, šta očekuje od bivših klubova:

„Crvena zvezda izgleda mnogo ozbiljno, Čukarički isto ima dobru ekipu. Mislim da će proći dobro u Evropi, obe ekipe su takmičarske, znaju da se nadmeću sa protivnikom“, navodi za kraj razgovora Marko Rakonjac.



tagovi

Marko RakonjacTSC Bačka TopolaMozzart Bet Superliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara