Šćepović i Kejhil na meču Čelsi – Videoton (© Reuters)
Šćepović i Kejhil na meču Čelsi – Videoton (© Reuters)

Marko Šćepović ulazi na posebnu listu: Pred krunisanjem i u četvrtoj državi

Vreme čitanja: 5min | uto. 23.03.21. | 08:15

Predvođenja srpskim napadačem, Omonija grabi ka prvom naslovu posle 11 godina čekanja, bivši napadač Partizana odrekao se azijskog novca samo da bi oživeo karijeru u Evropi i - uspeva

Prvak u Srbiji, prvak u Grčkoj, prvak u Mađarskoj, a kako stvari stoje postaće Marko Šćepović prvak i na Kipru. Zimska odluka da odustane od azijskog i vrati se evropskom fudbalu ispostavila se kao pogodak u centar mete. Iskusni napadač preselio se na Rajsko ostrvo i poveo Omoniju ka fudbalskom raju.

Klub iz Nikozije je pred istorijskim podvigom, prvom titulom posle 11 godina čekanja. Jedan od vesnika tog uspeha je bivši napadač Partizana, strelac šest i asistent za jedan pogodak, značajna karika na putu ka tronu posle 2010. Šest kola pre kraja Zeleni su lideri, po četiri koraka ispred AEL-a iz Limasola i Anortozisa iz Famaguste. Dve runde uoči plej-ofa smenili su na čelu Apolon (Saša Marković, Đorđe Đenić i Aleksandar Jovanović) i otad ne ispuštaju prvo mesto.

Izabrane vesti

Nećemo valjda ni sad kad smo pri kraju. Nije još gotovo, ali smo na dobrom putu. Ukoliko pobedimo bar triput u narednih šest kola stvorićemo čvrstu osnovu da prvi prođemo kroz cilj, jer i rivali imaju teške utakmice“, optimista je Šćepović u raportu za Mozzart Sport iz Nikozije.

Uverenje da će osvojiti titulu temelji na činjenici da Omonija igra jednu od najuspešnijih sezona u 21. veku. Prvi put je stigla do grupne faze UEFA takmičenja (izbacila Ararat, Legiju i Crvenu zvezdu, takmičila se u Ligi Evrope sa Granadom, PSV-om i PAOK-om), a u seriji je od čak 19 mečeva bez poraza u prvenstvu (15 trijumfa, četiri remija).

Pre mog dolaska fokus je bio na Evropi. Razumljivo, Omonija je dugo nije igrala. Otuda malo lošiji rezultati u trci za bodove u prvom delu takmičenja. Iz Kupa Kipra se ispalo tako što se APOEL-u suprotstavio maltene mešani sastav. Kad smo zaseli na vrh, osvajanje lige postalo je prioriotet. Na nju se čeka 11 godina i sad je pravi trenutak da se sušni period prekine. Verujem da bi Omonija osvojila krunu i prošle sezone, ali je virus korona zaustavio ligu, prvak nije ni proglašen, iako je moj sadašnji klub bio prvi na tabeli i zaslužio naslov. Nema veze, ispravićemo ovog proleća, uveren sam“.

Bio bi to dodatak Šćepovićevoj kolekciji titula: tri ih ima sa Partizanom, po jednu sa Olimpijakosom i Videotonom.

Kad smo pre tri godine bili najbolji u Mađarskoj, sećam se da je Danko Lazović rekao kako mu je to kruna u četvrtoj različitoj državi (Srbija, Holandija, Rusija, Mađarska, op. aut.) i da nema mnogo fudbalera na svetu koji su to uspeli. Možda 30-40 u vrh glave. Taj podatak me motiviše da se i ja upišem na tu listu. Nije mala stvar biti među igračima koji su se dokazali na više adresa. Na neki način bih i namirio pravdu, jer sam u Mađarskoj, sa sadašnjim trenerom Heningom Bergom, u poslednjem kolu prvenstva 2016/17 ostao bez titule. Sad navijam, i zbog njega, da prvi prođemo kroz cilj, uzmemo ono što nam pripada i donesemo Omoniji prvu titulu posle 11 godina“.

Šćepović u društvu Ninkovića, Fofane i Lukača (© Star sport)Šćepović u društvu Ninkovića, Fofane i Lukača (© Star sport)

Upravo je Berg zaslužan što se posle avanture na Tajlandu Marko Šćepović vratio na Stari kontinent.

„Imao sam dve ponude iz Južne Koreje, međutim, nije mi se ostajalo u Aziji. Jeste, dobar je novac tamo, ali mentalitet je suprotan našem. Nisam se snašao. Hteo sam Evropu, da fudbalski opet oživim. Kad me je Berg pozvao, predočio da me želi, pristao sam odmah, u prvom razgovoru, jer mi finansije stvarno nisu bile bitne. Dobio sam poverenje trenera koji me poznaje i zasad smo i čelnici, i on i ja zadovoljni. Vidim i po reakcijama navijača da smo uradili kvalitetan posao“.

Hening Berg je u Nikoziji okupio Videoton u malom. Osim Šćepovića doveo je i mađarskog defanzivca Adama Langa.

„Baš smo dobra ekipa. Nas trojica se znamo iz Fehervara, tu su još brazilski golman Fabijano, koji je karijeru gradio u Portu i Fenerbahčeu, zatim Slovak Tomaš Hubočan, sa Zenitom osvajač UEFA kupa, pa Španac Đordi Gomez, špic Duriš, štoper Ležak, strelac autogola na prvoj utakmici Partizana i Anderlehta pre deset godina, često se nasmejemo kad se setimo tog detalja... Potpomognuti sa tri-četiri kiparska talenta, od 17 do 19 godina, činimo skladnu celinu. Pravi spoj mladosti i iskustva“.

Jedna od glavnih dilema oličena je u pitanju kako je Norvežanin Berg uspeo na području na kome uglavnom dobro prolaze temperamentni treneri iz Grčke, Španije ili Portugalije.

Napravio je ravnotežu u ekipi. Staložen je čovek, vlada situacijom, a rođeni je pobednik. Tri godine je proveo u Mančester junajtedu kod Aleksa Fergusona. Možda deluje hladno, kao većina severnjaka, ali i te kako zna da pokaže emocije. Drži fudbal u malom prstu. Na kraju krajeva, ne bi tek tako skoro dve godine ostao na Kipru, gde trenere menjaju na svaka dva-tri meseca“.

Možda se tu krije odgovor na pitanje zašto se bliži kraju vladavina APOEL-a.

Naš gradski, ujedno i najveći rival, promenio je trojicu stratega za šest meseci. Na sve to i veliki broj igrača. Posledica je sunovrat u plej-aut. Nas to ne zanima. Ojačali smo poslednje dve sezone, podigli se na nivo koji nagoveštava titulu. Čini mi se da možemo i više od toga, da ostavimo značajan trag u Evropi. Od jeseni“, ambiciozan je Marko Šćepović koga ugovor sa Omonijom veže do juna 2022.

KAZNE SU ISPRAVAN PUT, STANOJEVIĆ JE PERFEKCIONISTA

Veliki broj navijača Partizana setio se prošle sedmice Marka Šćepovića posle odluke Aleksandra Stanojevića da, zbog nezalaganja na kontrolnoj utakmici sa Prvom iskrom suspenduje četvoricu talenata (Nikolu Štulića, Denisa Stojkovića, Nikolu Čolića i Nikolu Terzića). Identičan potez povukao je trener crno-belih i u prvom mandatu, pre deset godina vrativši na određeni period u Teleoptik, tadašnje golobrade momke, Šćepovića i Nemanju Tomića.

Ako su pametni, a verujem da jesu, ti momci će iz ovoga dosta naučiti. Bolje im je sad da prođu ovu školu, nego u inostranstvu. Da sam te 2011. bio koju godinu stariji možda bih još bolje shvatio da je kazna trenera bila za moje dobro. Verovatno je glupo da ja, koji sam pravio veće greške u tom dobu, delim lekcije i pričam kako da se ponašaju, ali sad shvatam ta je to bio ispravan put. Trebalo bi da shvate da su budućnost Partizana, to nije fraza, nego istina, znam kakvi su talenti, jer mlađe kategorije često pratim pažljivije od prvog tima. Zato, momci, samo zapnite, 200 odsto sebe dajte na svakom treningu“, poručuje Šćepović.

Sviđa se 30-godišnjem golgeteru način na koji njegov matični klub izgleda poslednjih meseci. U seriji je od 18 pobeda, igra efikasno i...

Čvrsto u odbrani. Serija deluje impresivno. Znam kakav je Sale perfekcionista, na stranu što na svakoj utakmici Partizan daje po četiri-pet golova. Mnogo više me raduje što je od kraja oktobra primio samo tri gola. Stanojević zna da se odbranom osvajaju trofeji. Ako ne ove, jer je razlika u prvenstvu velika, onda će u sledećoj sezoni vratiti šampionski pehar u Humsku“, siguran je Marko Šćepović.


tagovi

Marko ŠćepovićOmonija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara