Marselj i Ajaks nastavili crni niz, AEK diriguje grupom smrti

Vreme čitanja: 2min | čet. 05.10.23. | 20:24

Brajton ohladio uzavreli Velodrom, Kopljanici vodili u Atini, ali opet nisu pobedili

Velikani evropskog fudbala i bivši prvaci Evrope, Olimpik iz Marselja i Ajaks već mesec i po dana ni u jednom takmičenju ne znaju za pobedu a ne smeši im se ni dobra sudbina u “grupi smrti” Lige Evrope.

Marselj je na Velodromu prokockao pobedu protiv Brajtona i na kraju spasavao živu glavu (2:2), dok Ajaksu nije bilo dovoljno minimalno vođstvo u Atini i AEK je remijem (1:1) zaseo na čelo grupe.

Izabrane vesti

Ideja u Marselju da šok-terapija za haotičnu situaciju u klubu bude temperamentni Đenaro Gatuzo možda i nije loša, ali nije donela baš efekat kakav se priželjkivao. Marselj je na Gatuzovom debiju dva puta vodio i na kraju poražen od Monaka dok je večeras protiv Brajtona na evropskom debiju doživeo ogroman pad u drugom poluvremenu.

Francuzi su blistali u prvom poluvremenu i držali čas fudbala De Zerbijevom timu koji je hit Premijer lige. Za 20 minuta igre, Marselj je imao 2:0 i Velodrom je proključao. Sve se zbilo u dva minuta… Prvo je Mbemba glavom na centaršut Klosa načeo Engleze a potom je Veretu krunisao brzu akciju posle greške Danka i potrčao Gatuzu u zagrljaj.

Marselj je dobio krila i do poluvremena kontrolisao situaciju na terenu nošen sjajnom podrškom sa tribina. Ali Brajton je ofanzivno moćna ekipa… I pokazao je to u drugom poluvremenu kada je nagazio gas do daske! Posle sjajnog prodora Lamptija i dodavanja Mitome, iskusni Paskal Gros je vratio goste u igru.

Usledila je žestoka ofanziva Brajtona, Mitoma je pravio dar-mar u odbrani domaćih, a Pau Lopez branio šta je stigao. Ipak, Lampti je još jednom izmislio gol. Iznudio je penal u 87. minutu koji je Žoao Pedro pretvorio u bod Brajtona.

AEK je u prvom kolu iznenađujuće slavio u Engleskoj i zato je pun optimizma dočekao Ajaks koji prolazi kroz najtežu krizu u poslednjih nekoliko godina. Izveo je Matijas Alemida najjači sastav ali Ajaks je na početku preuzeo incijativu i bio bolji. Zasluženo vođstvo je stiglo iz nezasluženog penala kojem je prethodila greška sudije kada nije svirao faul za AEK. Bergvajn je srušen u kaznenom prostoru i sam je precizno izveo najstrožu kaznu.

Ajaksu je pripalo prvo poluvreme ali se AEK revanširao u drugom.

Mijat Gaćinović je u 65. minutu najavio buđenje Atinjana kada je posle solo prodora napravio najbolju šansu za domaći tim do tada ali je golman Horter dobro odbranio. AEK je živnuo i počeo da preti, a spasilac je kao nedavno protiv Dinama bio Domagoj Vida. Hrvat je slavom doneo izjednačenje, a do kraja je AEK mogao i do pobede. Danac Jonson je u 90. minutu promašio zicer za pobedu.

GRUPA B

AEK - Ajaks 1:1

/Vida 75 - Bergvajn 30/

Marselj - Brajton

/Mbemba 19, Veretu 20 - Gros 55, Žoao Pedro 87 penal/


tagovi

AEK Atina

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara