Đanluka Skamaka i Mateo Ruđeri (©Reuters)
Đanluka Skamaka i Mateo Ruđeri (©Reuters)

Maštali o tripleti, možda ostanu praznih ruku: Odbačeni 'čekićar' bacio Liverpul na kolena (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | čet. 11.04.24. | 22:52

Đanluka Skamaka sa dva pogotka doneo Atalanti veliku prednost pred revanš četvrtfinala u Bergamu - 3:0

Kada je Jirgen Klop krajem januara najavio da će po završetku sezone napustiti klub posle devet godina, navijači Liverpula razvili su u glavi scenario kako se nemački stručnjak oprašta triplom krunom. Realnost je pak takva da bi devetu sezonu mogao da okonča fijaskom, bez ijednog velikog trofeja u vitrinama.

Krajem prošle nedelje Mančester junajted ga je skinuo sa vrha Premijer lige, isti rival ga je sredinom marta eliminisao u četvrtfinalu FA kupa, a kako stvari stoje i učešće u Ligi Evrope mogao bi da okonča na istom stepeniku pošto ga je na Enfildu deklasirala Atalanta - 3:0 (1:0).

Izabrane vesti

Iako je na Ostrvo doputovala bez svog najboljeg igrača Đorđa Skalvinija, Boginja provincije uspela je da ostane neokrnjena na Enfildu, stadionu koji je važio za neosvojivu tvrđavu više od godinu dana. A, onda se na nju nameračio Đanluka Skamaka i srušio je do temelj, prekinuvši Liverpulov niz od 34 utakmice bez poraza u svim takmičenjima na domaćem terenu. Italijanski napadač, kojeg je Vest Hem platio blizu 30.000.000 evra pre nepune dve godine, a onda brže-bolje vratio na Čizmu posle samo tri gola u Premijer ligi, doveo je sa dva pogotka na Enfildu - nijednom Italijanu nije pošlo za nogom u evropskom takmičenju - na rub eliminacije prvog favorita za osvajanje Lige Evrope.

Zbog iscrupljujuće šampionske trke koju vodi u Premijer ligi Jirgen Klop je odlučio da u prvom četvrtfinalnom meču na klupi ostavi nekoliko vrlo važnih igrača poput Mohameda Salaha, Dominika Soboslaja, Luisa Dijaza i Endrjua Robertsona. Kao da je malo potcenio rivala, da ga je Atalantina pozicija na tabeli (šesto mesto) navela da pomisli 'lako ćemo'. A, bilo je sve samo ne lako za fudbalere domaćeg tima.

Ekipa Đan Pjera Gasperinija je od samog starta je stavljala na muke defanzivu Redsa. Već u trećem minutu se Mario Pašalić našao na tri metra od gola, ali mu je Kvimin Keleher 'ušao' u udarac i licem sprečio već viđen pogodak. Atalanta je u uvodnoj fazi imala inicijativu, međutim, situacija se ubrzo okrenula, a Liverpul je uzvratio. Zicer je na drugoj strani imao Darvin Nunjez, koji je odlukom da 'bocne' istrčalog Huana Musoa propustio kolosalnu šansu, a desetak minuta kasnije sreće nije imao Harvi Eliot posle čijeg udarca sa ivice lopta pogodila prvo prečku pa onda i stativu...

Delovalo je u tim trenucima da je engleski tim preuzeo kontrolu nad utakmicom, navijači na Enfildu taman što su se primirili, a onda ih je u finišu prvog poluvremena kofom hladne vode polio Skamaka. Ili može se reći Keleher, jer irski čuvar mreže, koji zdravom Alisonu 'greje klupu' užasnom interevencijom u 38. minutu pokazao je zbog čega je tako, poništivši herojsku odbranu sa početka meča. Keleher je jedan od onih što je tokom utakmice išao od sjaja do očaja, a nove aplauze navijača zaradio je u samom finišu prvog poluvremena kada je Teuna Kopmejnersa sprečio da duplira vođstvo u situaciji jedan na jedan.

Na znak glavnog arbitra Umuta Melera za kraj prvog dela Klop je otrčao u svlačionicu pre svojih igrača, a zatim u nastavku izneo tešku artiljeriju, ubacivši u igru Salaha, Soboslaja i Robertsona. I Liverpul je ubacio u veću brzinu. Doduše, samo na kratko, jer šansa koju je Salah imao u 55. minutu - udarac iz neposredne blizine odbranio mu Muso - dugo je bila jedina Liverpulova u drugom poluvremenu... Baš posle nje Atalanta je došla do drugog gola. Skamaka je ponovo ostao sam, Šarl De Ketelare ga je idealno uposlio sa boka, a kontroverzni napadač samo 'otvorio' stopalo i po drugi put na meču poslao loptu iza Keleherovih leđa.

Klop je potom ubacio i Luisa Dijaza, a onda i Dioga Žotu i Liverpul je zaigrao još ofanzivije. Međutim, nedostajalo mu je i malo sreće. Gol Mohameda Salaha poništen je zbog minimalnog ofsajda, nedugo zatim je i Mateo Ruđeri pred golom počistio loptu posle udarca Robertsona i sprečio potencijalan pogodak domaćeg tima. Atalanta ga je još jednom kaznila. Soboslaj je bio neoprezan, Skamaka mu oteo lopti i mada je petljao uspeo je da spoji Edersona sa golom. Keleher je uspeo da mu odbrani udarac, ali je na odbitak natrčao Mario Pašalić i ubacio loptu u mrežu. A, navijačima Liverpula pokazao put ka izlazu.

LIGA EVROPE - ČETVRTFINALE (PRVE UTAKMICE)

Milan - Roma 0:1 (0:1)

/Mančini 17/

Bajer Leverkuzen - Vest Hem 2:0 (0:0)

/Hofman 83, Bonifejs 90+1/

Benfika - Olimpik Marselj 2:1 (1:0)

/Silva 16, Di Marija 52 - Obamejan 67/

Liverpul - Atalanta 0:3 (0:1)

/Skamaka 38, 61, Pašalić 83/


tagovi

LiverpulAtalantaĐanluka SkamakaLiga Evrope

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara