Edin Džeko (©Reuters)
Edin Džeko (©Reuters)

Mat Finbogasona u 92. za pobedu Islanda: BiH može na EURO samo preko Lige nacija (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | pon. 11.09.23. | 22:53

Na kontinentalnu smotru kroz kvalifikacionu grupu neće, ali bi mogla kroz baraž...

Kada je Bosna i Hercegovina bila na vrhuncu, kada je bila ravnopravna sa bezmalo svim evropskim reprezentacijama i otišla na Mundijal u Brazil, suočila se sa fudbalskom nepravdom. I dan-danas njeni navijači umeju da se prisete i okače sliku sa utakmice portiv Nigerije kada je Edinu Džeku poništen gol zbog nepostojećeg ofsajda.

Voleli bi da je tada postojao VAR, da je sudija mogao da čuje drugo mišljenje ili sam ode do monitora i uveri se. Danas im ni video-tehnologija nije pomogla. Jedan pogodak poništen je Islanđanima zbog ofsajda, ali drugi – nije. Alfred Finbogason je u 92. minutu zatresao mrežu, pogodio je za drugu pobedu u ostrvske selekcije u kvalifikacijama i sada Bosna i Hercegovina samo na jedan način može do Evropskog prvenstva – 1:0 (0:0).

Izabrane vesti

Portugalci su ostvarili istorijsku pobedu, napunili su mrežu Luksemburga do vrha i prvi se plasirali na Evropsko prvenstvo; Slovačka je za šest minuta spakovala tri gola Lihtenštajnu i povukla ručnu; Bosna i Hercegovina četiri kola pre kraja ima čak sedam bodova manje od drugoplasiranog tima. Matematika i teorija čuvaju nadu, održavaju je u životu, ali realnost je takva da ekipa Meha Kodra do Evropskog prvenstva može isključivo preko Lige nacija.

Uprskala je reprezentacija iz susedstva u kvalifikacijama, izgubila čak u četiri utakmice od direktnih konkurenata. I da je u Rejkjaviku osvojila bod, ništa ne bi bilo drugačije. U podjednako teškom položaju bi bila. Pogodak Alfreda Finbogasona nije mnogo toga promenio ni za Bosnu i Hercegovinu, ni za Island.

Norveški strateg Age Harajde pogodio je sa izmenama. Ubacio je strelca jedinog gola i asistenta u igru, bile su to jedine promene koje je napravio. Jon Torsteinson se zagradio, uspeo sa čuvarem na leđima da odigra na drugu stativu, a Alfred Finbogason je smestio loptu u mrežu. Gol pogledajte OVDE.

KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO - 6. KOLO

Ponedeljak

GRUPA J

Island - Bosna i Hercegovina 1:0 (0:0)

/Finbogason 90+2/

Portugalija - Luksenburg 9:0 (4:0)

/Inasio 12, 45+5, Ramos 18, 34, Žota 57, 77, Orta 67, Fernandes 83, Feliks 88/

Slovačka - Lihtenštajn 3:0 (3:0)

/Hancko 1, Duda 3, Mak 6/



tagovi

Fudbalska reprezentacija BiHkošarkaška reprezentacija Islandakvalifikacije za Evropsko prvenstvo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara