Lotar Mateus (©Reuters)
Lotar Mateus (©Reuters)

Mateus pecka Engleze: Ako dođe do penala, tu smo favoriti

Vreme čitanja: 2min | pet. 25.06.21. | 10:04

Podseća Nemac na pobede Pancera sa bele tačke 1990. i 1996.

Osmina finala Evropskog prvenstva donosi jedan šlager svetskog fudbala: u utorak veče na Vembliju sastaće se Engleska i Nemačka.

Mnogo velikih utakmica su odigrale ove dve reprezentacije, imaju gotovo identičan bilans međusobnih susreta, izrazitog favorita skoro da nikad nema. Osim kad dođe do penala...

Izabrane vesti

Legendarni nemački as Lotar Mateus u razgovoru za Gardijan pecnuo je Engleze podsećanjem kako su se završila poslednja dva susreta ove dve reprezentacije na velikim takmičenjima kada je pobednik odlučivan jedanaestercima.

U Italiji 1990. na Mundijalu Panceri su slavili s bele tačke u polufinalu, isto kao i šest godina kasnije na EP baš u Engleskoj, kada je tragičar bio sadašnji selektor Albiona Garet Sautgejt.

Mi smo uvek dobri kada dođe do penala. Postoji i šala oko toga između nemačkih i engleskih navijača. Ali, ako bude došlo do jedanaesteraca, tu ćemo zaista biti favoriti, jer onda igrači počnu da razmišljaju šta je bilo pre 30-40 godina. Kada smo rešavali na penale 1990. i 1996. bio je veliki pritisak na igračima Engleske, jer su svakodnevno čitali u novinama priče o penalima. Tako je i sada. Engleska ima šansu da dobije meč u 90 ili 120 minuta, ali ako se bude odlučivalo sa bele tačke, tu će Nemačka da bude favorit“, ocenio je Mateus.

Kec na Engleze - 2,65!

Utakmica na Mundijalu u Italiji 1990. ostala je u pamćenju starijim navijačima Engleske, jer su verovali da je Albion na pravom putu da osvoji titulu. Ali, Nemačka sa Mateusom kao kapitenom je odnela trofej.

Pre početka prvenstva smo znali da smo dovoljno dobri da osvojimo turnir. A, onda smo to pokazali na terenu. Najteža utakmica je bila protiv Engleske u polufinalu. Imali su fantastičan tim, koji je igrao sve bolje i bolje kako je šampionat odmicao. Vodili smo žestoku borbu za finale i čestitam i sada Englezima na igri na toj utakmici“, osvrnuo se Lotar na utakmicu od pre 31 godinu.

Međutim, kada je ova sadašnja generacija Nemačke u pitanju, deluje da Lotar nije baš naročito veliki optimista.

Nemam više osećaj da Lev radi dobar posao, kao što sam imao 2014. kada smo osvojili Svetsko prvenstvo. On stalno pravi neke promene, menja igrače, menja sistem igre. Džošua Kimih je igrao na četiri pozicije na tri utakmice. Više se niko ne oseća sigurno u timu, nema samopouzdanja kada se stalno nešto tumba“.

S druge strane, Mateus ceni englesku reprezentaciju.

Mislim da nema razloga za pesimizam na Ostrvu. Engleska ima lepu budućnost. Pre tri godine je igrala u polufinalu Svetskog prvenstva, ima fantastične igrače koji igraju za najbolje klubove u zemlji. Osvojili su brojne trofeje sa klubovima, tako da su puni samopouzdanja. Poštujem ovu ekipu, ako bude igrala na maksimumu, može da pobedi Nemačku“, ocenio je Mateus.


tagovi

Fudbalska reprezentacija Nemačkereprezentacija EngleskeEURO 2020Lotar Mateus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara