Nastasić ispred Depaja (© AFP)
Nastasić ispred Depaja (© AFP)

Matija Nastasić skreće Piksijev pogled ka Španiji: Imamo (li) još jednog štopera za EURO?

Vreme čitanja: 3min | uto. 28.11.23. | 11:38

Sjajno izdanje naspram Morate i konačno igre u kontinuitetu mogle bi da prošire krug kandidata za državni tim

Golove u poslednjoj utakmici, vrednoj plasmana za Prvenstvo Evrope dali su štoperi (Miloš Veljković i Srđan Babić). Od trojice igrača sa minulog spiska dvojica centralnih defanzivaca su članovi ekipa koje igraju Ligu šampiona (Nemanja Gudelj i Strahinja Pavlović). A možda bi Srbija mogla da dobije još jednog odbrambenog fudbalera početkom 2024. i sa više raspoloživih opcija ode u Nemačku, narednog leta.

U pitanju je Matija Nastasić, čija izvedba minulog vikenda u Madridu nagoveštava da bi iskusni štoper osim Majorki mogao da bude dragocen i reprezentaciji Srbije. Iako je reč samo o jednom meču, to kako je zaustavio Alvara Moratu sugeriše da je i dalje sposoban da igra fudbal na visokom nivou. Bilo je i pre susreta sa Atletikom kvalitetnih izdanja momka iz Valjeva, ali kad na velikoj sceni, protiv učesnika Lige šampiona, pa još u gostima, odigrao maltene bez greške onda to predstavlja kandidaturu za mesto u najjačem timu Orlova.

Izabrane vesti

Tim pre što Srbija nije ni Engleska, ni Francuska, ni Nemačka, pa da selektor može da birka od utakmice do utakmice, zavisno od protivnika ili načina igre. Ionako nam je baza sužena i deluje da ne bi trebalo tako lako da se odričemo onih koji igraju dobro. A Matija je dokazao ove sezone da može u kontinuitetu da bude koristan. Čak njegove partije ne bi trebalo posmatrati kroz loš plasman Ostrvljanja ili defanzivnu poroznost ekipe Havijera Agirea, jer ako bi se secirao samo individualni učinak onda to jeste, bez sumnje, igrač za reprezentaciju. Naročito ako se zna da nas u Nemačkoj čeka neka selekcija iz prvog šešira, možda baš Španija, napadač poput Morate, koji je naspram Nastasića delovao kao da je tek počeo da se bavi fudbalom. Ono što je Srbin u subotu veče uradio na „Metrpolitano“ može da se tretira klasom, jer je 31 godišnji štoper dobio nekoliko vazdušnih duela sa napadačem Atletika, bio uverljiv na travi, sjajno se postavljao, čitao igru i toliko izbezumio bivšeg špica Juventusa da je ovaj jedini put kad je imao zicer pucao traljavo, pored stative.

Otkako se vratio u Palma de Majorku Matija Nastasić je koristan u obe Agireove varijante, bilo da se Latinoamerikanac opredeli za postavku sa trojicom štopera, a dvojicom bekova (češće), bilo da posloži odbranu u liniji sa četvoricom (četiri takva meča). A kako Piksi Stojković ne odstupa od ideje da ispred Vanje Milinković Savića igraju trojica centralnih defanzivaca logično deluje da Nastasić bude makar u konkurenciji. Niko ne kaže da mora da igra, ali iskustvo u takmičenju u kom su se na njega zaletali Robert Levandovski, Žoao Feliks, Isko, Vilijan Žoze, Jago Aspas, Mikel Ojarsabal, Mejson Grinvud, sad i Morata valjda bi moglo da bude dragoceno i Srbiji.

Za nju Matija nije igrao godinu i po dana, još od prijatlejske utakmice u Kopenhagenu marta 2022. Propustio je Ligu nacija kad je izboren plasman u A diviziju, nije ga bilo na Mundijalu u Kataru, niti u kvalifikacijama za Prvenstvo Evrope. Kako to obično kod nas biva, vlada mišljenje da momci koji su izneli teret puta zaslužuju da se pojave u Nemačkoj. Valjda ima i drugi ugao posmatranja, da na završni turnir povedemo sve najbolje što imamo na raspolaganju. Tu su Nemanja Gudelj, Nikola Milenković, Strahinja Pavlović, pa Miloš Veljković, Srđan Babić, Strahinja Eraković, ranije su pozive dobijali Erhan Mašović i Nemanja Stojić, mada je utisak da su sad daleko od očiju Dragana Stojkovića, koji je izostavljanje Matije Nastasića sa spiska mundijalskih putnika obrazložio tada „nestabilnim zdravstvenim stanjem“.

Karijeru nekadašnjeg izdanka Partizanove omladinske škole jesu obeležile i povrede, ali sad je zdrav, igra u kontinuitetu, kvalitetno, u četvrtoj od pet najjačih liga Starog kontinenta (prethodno bio u Premijer ligi, Seriji A i Bundesligi) i kad je već tako...


tagovi

Matija NastasićMajorkaDragan Stojković Piksifudbalska reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara