Mauntov udarac za drugi gol (©Reuters)
Mauntov udarac za drugi gol (©Reuters)

Maunt nacrtao pobedu zbunjenom Poteru, Čelsi da zahvali Kepi što je preživeo birmingemski tornado

Vreme čitanja: 5min | ned. 16.10.22. | 17:00

Mančester junajted i Njukasl odigrali bez golova u prvom Kristijanovom ligaškom startu ove sezone, Deklan Rajs spasao Vest Hem na Sent Merizu

Stabilizovali su se Čelsijevi rezultati posle trusnog perioda zbog smene Tomasa Tuhela i dolaska Grejema Potera. Ma koliko ne izgledao ubedljivo, četvrtom uzastopnom ligaškom pobedom, petom u svim takmičenjima Čelsi je nastavio tihu poteru za vodećom trojkom Premijer lige i čvrsto drži poslednje mesto koje vodi u Ligu šampiona naredne sezone.

Aston Vila je pala u Birmingemu (2:0) posle dva gola Mejsona Maunta, mada se mora priznati da je Čelsi danas u rukavu nosio debeo faktor sreće. Momak koga odavno mnogi porede sa Frenkom Lampardom nacrtao je zbunjenom Grejemu Poteru važnu pobedu i tako spasao Čelsi eventualne bruke na Vila Parku.

Izabrane vesti

Šef stručnog štaba Plavaca morao je zbog povreda Risa Džejmsa, Ngola Kantea i ranije Veslija Fofane da malo promeša karte. Učinio je ipak da Čelsi u prvom poluvremenu izgleda kao grupa građana jer je već u ranoj fazi utakmice bilo jasno da u ovakvoj postavi i sistemu igrači nikada nisu zajedno igrali. Umesto Džejmsa desnog ofanzivnog beka igrao je Rahim Sterling (?!), Mark Kukurelja je bio levi štoper u odbrambenom trilingu sa Tijagom Silvom i Trevom Čalobom, po cenu toga da je Kalidu Kulibali ostao na klupi, dok su Kai Haverc i Mejson Maunt bili podrška Pjeru Emeriku Obamejanu.

Maunt je već u 6. minutu iskoristio grešku protivničke odbrane i kaznio Aston Vilu, posle toga sve je išlo na vodenicu domaćina. Svi u Čelsiju mogu slobodno da zahvale Kepi Arizabalagi što su preživeli birmingemski tornado do kraja prvog dela. U periodu od 15. do 31. minuta Vila je propustila sijaset stopostotnih šansi gde je Kepa bio glavni krivac što rezultat nije bio značajno drugačiji. Počev od prečke koju je Leon Bejli pogodio nakon udarca glavom, Džon Mekdžin dva puta, potom i Džejkob Remzi nisu uspevali da matiraju preporođenog Španca, koji je vrhunac izuzetne forme potvrdio kada je u 31. minutu “skinuo“ udarac Danija Ingsa bukvalno iz gola!

Kada je Čelsi to preživeo, sve je bilo mnogo lakše, a u gostujućim redovima nisu mogli da dočekaju da odu do svlačionice da malo predahnu. Shvatio je Poter da je ozbiljno pogrešio kada je odlučio da se kocka sa postavom, pa je već na odmoru uveo Kulibalija i kapitena Aspilikuetu umesto Haverca i Kukurelje, ubrzo zatim i Konora Galagera umesto Obamejana, tada već sa tendencijom da čuva rezultat.

Umesto da čuva rezultat, Čelsi je zaigrao dosta stabilnije i konkretnije u nastavku, pa se to ubrzo oslikalo na rezultat. Ponovo je Maunt bio strelac, ovog puta posle šuta iz slobodnog udarca gde mu je Emilijano Martinez dao novi poklon pošto mu je omogućio da ga lobuje i zatrese mrežu u suprotnom uglu...

Taj gol je razbio samopouzdanje Aston Vile koja do kraja više nije uspela da se konsoliduje. Istina, Čelsi je tu uradio veliki posao jer je uzeo loptu pod svoje i nije je puštao do kraja. Pogotovo ne u opasnoj zoni.

Čelsiju je uz trijumf na ruku išao i rezultat derbija koji su na Old Trafordu odigrali najbliži pratioci – Mančester junajted i Njujkasl. Meč bez golova dao je Plavcima prostor da dišu, dok će na kraju dana Crveni đavoli proklinjati izostanak maločas pomenute sreće jer lopta prosto nije htela iza leđa Nika Poupa.

To sada više nije ni pitanje kvaliteta, već ubijenog samopouzdanja koje fudbaleri Junajteda nemaju već neko vreme. Individualno Junajted i te kako ima igrače koji mogu iz jednog poteza da reše svaki meč, ali to očigledno nije dovoljno. Odlična utakmica, sadržajna, dosta uzbuđenja ispred oba šesnaesterca, ali će Njukaslovi navijači kojih je danas na Old Trafordu bilo u velikom broju sigurno biti zadovoljniji.

Već u prvom poluvremenu po dve opasne šanse ostale su neiskorišćene. Žoelinton nije podesio nišanske sprave jer je pogodio prečku, pa stativu, Džejdon Sančo je pre njega poslao loptu malo iznad vodoravne prepreke, dok je Antonijev pokušaj osujetio Poup.

Odličan fudbal viđen je i u nastavku. Tek što su istrčali na teren gosti su mogli do gola preko Kaluma Vilsona, da bi Kristijano Ronaldo u svom prvom ligaškom startu ove sezone uspeo u sledećem napadu da zatrese mrežu, ali je gol poništen zbog ofsajda.

Najveća drama viđena je u 58. minutu. Junajted je tražio penal nakon što je Kristijano pao u kaznenom prostoru Njukasla, sudija Kreg Poson je prvo odmahivao rukom, a onda je dobio signal iz VAR sobe da ipak pogleda snimak. Suprotnom tradiciji kada stigne poziv od VAR sudija, Poson je ipak ostao dosledan u ideji da je start bio ispravan i da elemenata za najstrožu kaznu nije bilo.

Ostatak utakmice pripao je Junajtedu, ali inicijativa nije bila materijalizovana. Markus Rašford je po ulasku na teren umesto Kristijana Ronalda u 72. minutu doneo brzinu Junajtedu i učinio ga još opasnijim, bio je učesnik nekoliko dobrih akcija, ali ni sam nije mogao do gola, pa čak ni da se proslavi kao asistent za Fredov pokušaj koji je takođe završio iznad prečke. Vrhunac Junajtedovog pritiska viđen je u petom minutu nadoknade. Kazemiro je majstorskim potezom uposlio Rašforda za udarac glavom, ali je njegov pokušaj završio tik pored gola...

Junajted je dominirao, Njukasl je svakako zadovoljniji jer je preživeo ozbiljnu baražnu paljbu...

PREMIJER LIGA – 11. KOLO

Petak

Brentford - Brajton 2:0 (1:0)

/Toni 27, 64pen/

Subota

Lester - Krital Palas 0:0

Fulam - Bornmut 2:2 (1:2)

/Diop 22, Mitrović 52 penal – Solanke 2, Lerma 29/

Vulverhempton - Notingem Forest 1:0 (0:0)

/Neves 56/

Totenhem - Everton 2:0 (0:0)

/Kejn 59 penal, Hejbjerg 86/

Nedelja

Aston Vila - Čelsi 0:2 (0:1)

/Maunt 6, 65/

Sautempton - Vest Hem 1:1 (1:0)

/Pero 20 – Rajs 64/

Mančester junajted - Njukasl 0:0

Lids - Arsenal 0:1 (0:1)

/Saka 35/

Nedelja

17.30: (4,20) Liverpul (3,80) Mančester Siti (1,90)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Mejson MauntČelsiMančester JunajtedNjukaslVest HemDeklan RajsKepa Arizabalaga

Obaveštavaj me

Čelsi
Man. Junajted

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara