Mamadu Mbođ i Radosav Petrović (©Starsport)
Mamadu Mbođ i Radosav Petrović (©Starsport)

Mbođ i Raća Petrović su hit kazahstanskog prvenstva

Vreme čitanja: 3min | sub. 24.06.23. | 11:50

Ordabasi na gostovanju Aksuu (subota, 17) pokušava da zadrži korak za liderom Astanom na tabeli šampionata

Kazahstanski fudbalski klub Ordabasi, koji već 20 godina igra standardno u elitnom rangu, nikada nije zauzeo bolju od treće pozicije. Ove sezone konačno bi nekadašnji rival Jagodine i Čukaričkog u kvalifikacijama za Ligu Evrope mogao da napravi iskorak, posle pola prvenstva je uz Astanu najozbiljniji kandidat za titulu.

Poslednja tri šampionata Ordabasi je završavao na petoj poziciji, ali ove zime je očigledno napravio pametne poteze na transfer pijaci. Pred početak nove sezone angažovao je nekadašnjeg reprezentativca Srbije Radosava Petrovića i bivšeg štopera Crvene zvezde, Senegalca Mamadua Mbođa. Obojica su standardni prvotimci, zabeležili su po 11 od mogućih 12 nastupa.

Izabrane vesti

Sa njima dvojicom Ordabasi je trenutno drugi na tabeli šampionata, ima samo tri poena manje od lidera i aktuelnog prvaka Astane, ali i čak dva odigrana meča manje. Zbog kvalifikacija za Ligu šampiona FS Kazahstana je izašao u susret Astani, ona je unapred odigrala neke ligaške mečeve kako bi opuštenije mogla da se sprema za Evropu.

Ordabasi, koji će igrati kvalifikacije za Ligu konferencije kao aktuelni osvajač Kupa Kazahstana neće imati takve privilegije. Videćemo kako će se to odraziti na domaća takmičenja kada na red bude došao dvomeč sa poljskom Legijom u 2. kolu kvalifiakcija (27. jul i 3. avgust), ali za sada je veoma dobar. U prvenstvu je nanizao pet pobeda, a savršen niz od sedam uzastopnih trijumfa u svim takmičenjima pokvario mu je pred reprezentativnu pauzu Kizilžar. Savladao ga je sa 1:0, ali to nije koštalo Ordabasi, jer su žuti u prvom susretu slavili sa 2:0, tako da su se plasirali u polufinale.

17.00: (4,80) Aksu (3,50) Ordabasi (1,70)

Ove subote Ordabasi, barem na papiru, čeka lak posao. Od 17 časova će gostovati fenjerašu Aksuu, timu koji je do sada osvojio samo sedam poena od početka sezone. Aksu je u poslednjih pet kola doživeo četiri poraza, uz jedan trijumf nad Žetisuom.

U prošlom kolu je Petrović dobio žuti karton u 91. minutu, treći od početka sezone, tako da će morati da odradi meč suspenzije. Zato, protiv Aksua će gotovo izvesno starter da bude Mbođ.

Senegalac je, za razliku od nekadašnjeg veziste Partizana, već uspeo da se upiše u strelce, iako je po poziciji štoper. Mbođ je u martu zatresao mrežu Šahtjora iz Karagandija (4:1). S druge strane, Petrović u statističkim kolonama ima upisanu jednu asistenciju.

Što se tiče ofanzivnog dela tima, u dosadašnjem toku prvenstva su se posebno istakli Aškat Tagibergen sa po šest golova i asistencija, odnosno uzbekistanski napadač Bobur Abdiholikov (pet pogodaka, dve asistencije).

Za sada je sve savršeno. Ostala nam je još ta jedna utakmica do kraja prve polusezone, ali biće to ozbiljan zadatak. Sebi smo zadali cilj da osvojimo titulu“, poručio je Abdiholikov.

Ordabasi nije osvojio nijednu titulu, samo je dva puta bio bronzani. Od trofeja ima zato dva Kupa Kazahstana, 2011. i 2022. godine. Na međunarodnoj sceni nikada nije odmakao dalje od 2. kola kvalifikacija za Ligu Evrope, a najbolji je bio 2012, kada je eliminisao Jagodinu (1:0), a zatim izgubio od Rozenborga (4:3).

Jagodinu je osvetio Čukarički 2016. godine, posle 3:3 u Kazahstanu slavio je na Banovom brdu sa 3:0. Ordabasi je u Evropi pored Šumadinaca eliminisao samo Torpedo iz Kutaisija, 2019. godine, takođe u 1. kolu kvalifikacija za Ligu Evrope.

Podsetimo, i Petrović i Mbođ znaju kako se osvajaju trofeji. Nekadašnji reprezentativac Srbije je tri puta bio prvak sa Partizanom, jednom je bio šampion Ukrajine sa Dinamom iz Kijeva, dok je sa lisabonskim Sportingom uzeo dva Liga kupa Portugalije i jedan nacionalni kup. Mbođ je osvojio po jednu titulu u Srbiji, Litvaniji i Azerbejdžanu, sa Zvezdom, Žalgirisom iz Viljnusa i Nefčijem.

KAZAHSTAN 1 – 13. KOLO

Subota

14.00: (1,20) Astana (6,00) Kaspij (12,0)

14.00: (2,20) Kajrat (3,30) Kizilžar (3,10)

15.00: (2,80) Atirau (3,25) Tobol (2,40)

16.00: (2,35) Šahtjor Karagandi (3,20) Žetisu (2,90)

17.00: (4,80) Aksu (3,50) Ordabasi (1,70)

Nedelja

14.00: (2,55) Okžetpes (3,15) Kajsar (2,70)

16.00: (1,35) Aktobe (4,50) Maktaral (8,50)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Kazahstan 1OrdabasiRadosav Raća PetrovićMamadu Mbođ

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara