Ilustracija (©AFP)
Ilustracija (©AFP)

Meč dana je finale Lige šampiona: Predigra sa ulaznicama i ambasadama, Al Ahli ispisuje istoriju u neprijateljskoj Kazablanci

Vreme čitanja: 6min | pon. 30.05.22. | 12:43

Velikan iz Kaira protiv Vidada (ponedeljak, 21) pokušava da po 11. put postane prvak Afrike i pride zaradi 2.300.000 evra. Marokanci će učiniti sve da spreče Egipćane, pa je spektakl zagarantovan

Uživali smo pre dva dana svi u finalu UEFA Lige šampiona, a danas se fudbalska prestonica iz Evrope parem na kratko seli na sever Afrike. Centrar najvažnijeg događaja biće Kazablanka, u njoj će se od 21.00 časova (TV Sport Klub 1) u finalu elitnog takmičenja Crnog kontinenta sastati branilac titule Al Ahli iz Kaira i marokanski Vidad.

Nije kvalitet fudbala na evropskom nivou, ali ni jednog momenta ne sumnjajte u to da nas očekuje pravi spektakl. Ako ništa, za to će se postarati Marokanci, koji godinama u nazad dokazuju da imaju jedne od najvatrenijih i najkreativnijih navijača na planeti.

Izabrane vesti

Vidad je praktično domaćin meča za titulu, pošto se meč igra na stadionu „Mohamed V“ u Kazablanki, kultnom afričkom zdanju koje prima 45.891 navijača. Nekada je kapacitet bio veći, ali je iz bezbednosnih razloga smanjen posle renoviranja pre petnaestak godina. Po treći put će se ovde održati finalni meč, posle 2017. i prošle godine, a zanimljivo je to što je svaki put finale igrao baš Al Ahli.

Doduše, matematički je i bila najveća šansa da se to desi, niko nije igrao toliko finala kao egipatski Crveni đavoli. Al Ahli je bez premca u ovom takmičenju, 10 puta je bio šampion, još u četiri navrata je gubio… Ima znatno više titula od svih marokanskih klubova zajedno.

21.00: (3,20) Al Ahli (2,65) Vidad Kazablanka (2,55)

Vidad je do sada bio prvak dva puta, 1992. i baš te 2017. godine, kada je preko Al Ahlija stigao do trofeja. Ukoliko bi danas ponovo trijumfovao, izjednačio bi se sa gradskim rivalom Radžom, koja je tri puta u prošlom veku postajala šampion Afrike. Od Marokanaca samo je još FAR iz Rabata ostvario ovaj uspeh, davne 1985. godine. Niko drugi se nije ni domogao finala.

O dominaciji Al Ahlija, pogotovo u poslednjih nekoliko godina, može film da se snimi. Tim iz Kaira je prva dva elitna takmičenja osvojio osamdesetih godina prošlog veka, a sve ostale od 2001. do sada. U 21. veku je najduži period bez titule bio sedam godina, samo zato što su Crveni đavoli izgubili u finalu 2017. od Vidada i 2018. od Esperans Tunisa. Posle toga je Južnoafrikanac Pitso Mosimane seo na klupu i uzeo poslednje dve Lige šampiona.

Sada Al Ahli igra za istoriju. Dva puta se dešavalo da timovi odbrane po jednom titulu (Mazembe i Esperans), ali nikada nije neka ekipa osvojila elitno takmičenje u tri uzastopne godine.

Ovo je čast, privilegija i istorijski momenat za naš klub. Želimo treću vezanu titulu jer niko to nije uspeo da ostvari. Došli smo u Kazablanku da pobedimo, mada znamo da neće biti lako. Komplikovano je, kao što je bilo i protiv Radže. Finale se igra tamo gde i treba, još ranije je određeno da domaćin bude Kazablanka. Bila bi stvarno posebna stvar da ispišemo istoriju ovde“, kazao je Mosimane, koji je pre titula sa Al Ahlijem osvojio jednu Ligu šampiona i sa Mamelodi Sandaunsima.

Pitso Mosimane (©AFP)Pitso Mosimane (©AFP)

Crveni đavoli su ove sezone osvojili Superkup Afrike, a do finala elitnog takmičenja su stigli kao drugoplasirani tim u A grupi, pošto su bili iza Sandaunsa. To ih je u četvrtfinalu poslalo na Radžu, koju su kod kuće savladali sa 2:1, a potom na stadionu „Mohamed V“ odoleli naletima Marokanaca, izvukli 1:1 i tako prošli dalje. U polufinalu su imali daleko lakši posao, eliminisali su ES Setif koji trenira naš Darko Nović sa ukupnih 6:2.

S druge strane, Vidad je bio odličan u D grupi i zauzeo je prvo mesto sa osvojenih 15 od mogućih 18 bodova. Posle toga je rutinski eliminisao alžirski Beluizdad ukupnim rezultatom 1:0, a zatim i Petro Atletiko sa zbirnih 4:2. Zanimljivo, u oba navrata je pobede ostvarivao kao gost, dok je kod kuće remizirao.

Dobra je stvar za Afriku što se u finalu sastaju dva najkonstantnija tima na kontinentu u poslednjih nekoliko godina. Fudal u Maroku napreduje iz godine u godinu, bilo da je reč o infrastrukturi ili samim rezultatima. Zato moramo da pružimo maksimum. Dužni smo, kako našim navijačima, tako i Fudbalskom savezu Maroka, koji nam je ustupio prostorije reprezentacije kako bismo se bolje spremili za meč i sklonili od pritiska u Kazablanci“, rekao je trener Vidada Valid Regragui.

Doduše, Marokanci su se malo obrukali prilikom organizacije finala, ako je verovati čelnicima Al Ahlija. Po propozicijama su bili u obavezi da obezbede 10.000 ulaznica za Egipćane, ali su navodno dostavili samo 2.500 karata. Zbog toga je velikan iz Kaira ljut, pa se čak zatražio od ambasade Egipta u Maroku da interveniše. Inače je veliki broj Egipćana već doputovao u najveći marokanski grad, tako da će Al Ahli svakako imati ozbiljnu podršku. Ako barem ne na samom stadionu, onda oko njega.

Vidad i Al Ahli će se danas sastati po 11. put u Ligi šampiona. Egipćani su uspešniji, imaju četiri pobede i dva poraza, dok su četiri susreta završena nerešeno. Poslednji duel je pripao Al Ahliju, u polufinalu 2020. godine. Tada je bilo prvo 2:0 u Kazablanci, pa potom 3:1 u Kairu, čime je popločan put ka trofeju.

Osim slave, večeras je ulog i pristojna finansijska nagrada. Konkretno, nešto više od 2.300.000 evra, koliko će pripasti pobedniku. Poraženi će morati da se zadovolji sa 1.150.000 evra. Za afričke uslove, to je sasvim solidna cifra, ali kada uporedimo sa Evropom i time koliko novca je Real Madrid zaradio osvajanjem Lige šampiona… Samo od nagrada UEFA je Kraljevski klub „dobar“ 125.400.000 evra…

Najviše zbog novca ni ne treba gledati na afrički fudbal kao na evropski. Al Ahli je sklon tome da kupuje najbolje fudbalere sa Crnog kontinenta, u njih uloži u proseku oko 4-5 miliona evra godišnje. Za ovu sezonu je konkretno na pet pojačanja potrošio 4.700.000 evra, od čega najviše na Persija Taua kojeg je od Brajtona kupio za 1.800.000.

Mosimane je sam insistirao na tom angažmanu, jer 28-godišnji krilni napadač mu je bio najbolji igrač u Sandaunsima kada su pokorili Afriku, a Tau je opravdao očekivanja. Pogotovo u Ligi šampiona, gde je na devet mečeva ostvario učinak od tri gola i pet asistencija. Tau se posebno istakao protiv ES Setifa, tempirao je formu za finiš takmičenja, a protiv Alžiraca je u prvom meču dao dva gola i imao jednu asistenciju, da bi potom u revanšu zabeležio još dve asistencije.

Vidad će morati da obrati pažnju i na iskusnog reprezentativca Tunisa, Alija Malulija. Levi bek, koji je u Kairu od 2016. godine, voli da se ubacuje iz drugog plana i postigao je veliki broj golova na taj način. Ove sezone već sedam, od čega šest prvenstvenih, a ima i šest asistencija.

Redsi iz Kazablanke su najefikasniji tim u takmičenju, postigli su 20 golova. Čak devet igrača se upisalo u strelce, niko nije postigao više od tri gola. Sveopšte gledano, najbolji strelac Vidada je Gaj Mbenza, 22-godišnji napadač koji je na pozajmici do leta iz Antverpena. Reprezentativac Konga je postigao 16 pogodaka, od čega tri u Ligi šampiona. Ima uz to i četiri asistencije.

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

LIGA ŠAMPIONA – FINALE

Ponedeljak

21.00: (3,20) Al Ahli (2,65) Vidad Kazablanka (2,55)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Afrička Liga šampionaAfrikaAl AhliAl Ahli KairoVidad Kazablanka

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara