Marko Livaja i Bruno Petković (©AFP, ©hajduk.hr, ©Reuters)
Marko Livaja i Bruno Petković (©AFP, ©hajduk.hr, ©Reuters)

Meč sezone na Poljudu: Dok se dvoje svađaju, Rijeka bi mogla da profitira

Vreme čitanja: 4min | sub. 30.03.24. | 11:55

Hrvatska 1: Hajduk i Dinamo večeras (19.30) u Splitu odlučuju ko će u poteru za liderom. Modri osvojili samo bod protiv ljutog rivala na tri utakmice. Ko je bolji napadač – Livaja ili Petković? Nemac Zibert deli pravdu u Dalmaciji

Pre početka sezone svi su govorili o Hajduku, da je vreme da u Split dođe toliko željena kruna, da se zbaci s trona “večiti šampion” Dinamo, ali pred poslednju četvrtinu šampionata Hrvatske, odnosno devet kola, Rijeka je na čelu sa harizmatičnim Željkom Sopićem na kormilu.

Hajduk i Dinamo pred meč sezone danas (19.30) na Poljudu gledaju u leđa ekipi iz Kvarnera. Najveći derbi u “lijepj ljihovoj” je istorijski i zbog sudije, Nemca Danijela Ziberta. Posle mnogo bure i suđenja, VAR kontroverzi, tamošnji Savez je odlučio za stranog delioce pravde. Zibert je sudio 165 utakmica Bundeslige, 16 Lige Evrope, 13 Lige šampiona, a bio je učesnik i Mundijala u Kataru. Spoljni faktor je neutralan, na terenu ćemo vidieti ko ostaje u borbi za titulu. Poraženi verovatno gubi sve šanse, dok Rijeka navija verovatno za remi i danas (17.00) ima lak zadatak u Zagrebu protiv otpisanog Rudeša.

Izabrane vesti

Hajduk cele sezone ima “vetar u leđa” od verne Torcide, pun Poljud, ali rezultati su slabiji od očekvanog, tek treće mesto. Pravi šok je bio poraz pre dve nedelje na svom terenu od Lokomotive (1:2), koji je poljuljao Marka Livaju i drugove.

19.30: (2,50) Hajduk (3,20) Dinamo (2,95)

Dinamo je u dobroj formi u šampionatu, ali uzdrman posle petarde u Solunu od PAOK-a (1:5) i eliminacije iz Lige konferencije. Ove sezone tri meča u šampionatu i Modri su osvojili samo bod. Hajduk je dobio sa 1:0 u Splitu u 2:1 u Zagrebu, dok je poslednji meč ovih timova krajem prošle godine završio bez golova na Maksimiru. Dinamo je pobedio u Superkupu na početku sezone.

Utakmice se igra na Veliku subotu u Hrvatskoj, a navijači Hajduka pamte da je dan pre Uskrsa, pre 23 godine, dobio velikog rivala pogotkom Stanka Bubala i na kraju stigao do titule kada je tim prevodio Zoran Vulić.

Nama realno igraju samo tri boda. Postoji plan, nije to izaći sa 11 napadača, ali plan je biti agresivan od prvog minuta. Treba biti pametan, iako neće prvenstvo biti definisano posle derbija. Budite uvereni da će se gubiti bodovi, ali za nas su danas tri boda imperativ”, rekao je trener Karoglan i dodao:

"Vodio sam klub 31 utakmicu, izgubio sam dve i uvek kažem dve je previše. Stavio sam plan za sebe i igrače. Ovo je posao za hrabre i one koji to mogu. Nadam se da ću ostati na dva poraza”, istakao je mladi stručnjak koji je tokom sezone zamenio na kormilu Ivana Leka.

Mobilizicija je u Splitu, navijači traže pobedu. Trener Hajduka Mislav Karoglan ima dileme oko saastava. Na golu je dosad standardan bio Ivan Lučić, ali ima povredu kolena, pa je u konkurenciji Lovre Kalinić koji dugo nije branio. Pod znakom ptianje je igranje Filipa Uremovića. Ako ne bide spreman, tu su alternative - Josip Elez i Dominik Prpić.

-------------

MOZZART TE VODI NA... NA ENFILD, SAN SIRO, VESTFALEN... STADION ILI DVORANU KOJE ODABEREŠ!

-------------

Dino Mikanović je suspendovan zbog crvenog kartona, pa će na desnom beku igrati Fahd Moufi. Josip Brekalo se oporavio od povrede, ali verovatno prednost ima Laslo Klajnhesler.

Najveće pojačanje Hajdujke, Ivan Perišić, se oporavio od teške povrede kolena i mogao bi da bude iznenađenje, da dobije šansu da debituje na Poljudu.

Dinamo želi konačno prvu pobedu u sezoni protiv ljutog rivala, za nastavak potere za liderom Rijekom.

"Uvek idemo na pobedu. Zavisi od utakmice kako će se rasplesti, moramo da pazimo i na Hajdukove dobre strane. Ovo je specifična utakmica, one pre odigrane nemaju nikakve veze", rekao je trener šampiona Sergej Jakirović.

17.00: (16,0) Rudeš (7,50) Rijeka (1,17)

Problem Dinama su slabe partije na gostovanjima. Hajduk i Rjeka su bolji na strani od Zagrepčana.

"Moramo da počnemo da pobeđujemo u gostima, jer imamo puno utakmica van svog stadiona do kraja. Ne znam u čemu je stvar, ali moramo to promeniti. Ono što, takođe želim je da budemo hrabri, da reskiramo, da u situacijama kad možemo da šutiramo, to i činimo”, rekao je nekadašnji trener Rijeke i Zrinjskog.

Problem je pozicija levog beka. Mauro Perković je umoran i u padu forme, Takuja Ogivara još nije potpuno spreman, odnosno, nije u pravom ritmu. Tako je glavni kandidat za to mesto Stefan Ristovski, iako ne bi bilo iznenađenje da na kraju tamo zaigra Pjer-Gabriel, koji je puno češće nego Ristovski igrao na toj poziciji, piše portal Germanijak.

Najviše se očekuje od napadača i kapitena Bruna Petkovića. Pod znakom pitanja je roviti Martin Baturina, ali bi trebalo da bude u startnoj postavi.

OČEKIVANI SASTAVI:

HAJDUK (4-2-3-1): Kalinić – Moufi, Prpić, Šarlija, Dialo – Sigur, Krovinović – Klajnhesler, Pukštas, Sahiti – Livaja

DINAMO (4-2-3-1): Nevistić – Pjer Gabriel, Bernauer, Teofil Katrin, Ristovski – Ademi, Mišić – Baturina, Hodža, Špikić – Petković

HRVATSKA 1 – 28. KOLO

Petak

Istra – Lokomotiva 0:0

Slven – Osijek 0:1 (0:1)

/Mierez 6/

Subota

14.50: (2,20) Varaždin (3,35) Gorica (3,35)

17.00: (16,0) Rudeš (7,50) Rijeka (1,17)

19.30: (2,50) Hajduk (3,20) Dinamo (2,95)

***kvote su podložne promenama


image


tagovi

HrvatskaHrvatska 1Dinamo ZagrebHajduk SplitSergej JakirovićMarko LivajaIvan PerišićBruno Petković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara