Menja se pravilo ofsajda: Vengerov zakon favorizuje napadače

Vreme čitanja: 2min | uto. 19.03.24. | 17:08

Narednih meseci će se polemisati o opcija po kojoj će fudbaler biti u nedozvoljnoj pozciji samo ako je celim telom ispred poslednjeg igrača odbrane

Izgleda da je rešila FIFA da ogadi fudbal svim normalnim ljudima. Teško je drugačije konstatovati šta su sve čelnici Svetske kuće fudbala u stanju da smisle od čega se ljubiteljima najvažnije sporedne stvari na svetu okreće želudac.

Plan je bio da uvedu plavi karton (!?), međutim, ideja nije prošla, ali je zato zaživela mogućnost da se promeni pravilo ofsajda. Ionako su ga menjali nekoliko puta poslednjih godina, pošten čovek više i ne zna kad je neko u (ne)dozvoljenoj poziciji, kojim delom tela sme, a kojim ne sme da dira loptu, ali ono što je predložio Arsen Venger je prevazišlo sve dosadašnje izmišljotine.

Izabrane vesti

Svaka čast Francuzu na trenerskoj karijeri, ali sad je, kao deo regulatornog tela FIFA za promenu pravila fudbalske igre, predložio da ofsajd dobije novu dimenzuju, kako bi u potpunosti favorizovalo napadače. To bi automatski dovelo do više šansi, golova, cilj je da utakmice postanu još atraktivnije, međutim, valjda se pitaju i odbrambeni fudbaleri. Ili ne?

Tek, „Vengerov zakon“. kako je nazvana ideja o promeni pravila, podrazumevao bi da se napadač nalazi u ofsajdu samo pod jednim uslovom, ako je kompletnim telom iza poslednjeg odbrambenog igrača.

U svim drugim varijantama, bez obzira da li se radi o kolenu, ramenu, stopalu, dlaki s glave... Smatralo bi se da je u dozvoljenoj položaju. A to sad nije slučaj.

Evo kako to izgleda...

Vengerov predlog počeo je da se primenjuje na utakmicama mlađih kategorija u Švedskoj i Italiji, od novembra prošle godine. Što se seniorskog fudbala tiče, još nije ugledao svetlost dana. Izvesno neće još neko vreme, bar dok Međunarodni bord za promenu pravila igre ne odobri korišćenje „novog ofsajda“. A to ne može da se desi makar još godinu dana, pošto je Skupština Borda zakazana za februar 2025, a i pod uslovom da ga odobri, pravilo bi se koristilo najpre na utakmicama mlađih kategorija ili ženskog fudbala.



tagovi

fudbalFIFAArsen VengerOfsajd

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara