FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

Mesi obara Džordanov rekord: Više od 10.000.000 dolara za dres sa mundijalskog finala

Vreme čitanja: 2min | pon. 20.11.23. | 17:34

Biće prodat u decembru u organizaciji aukcijske kuće Sotbi

Ostvario je Leo Mesi svoj najveći životni san pre nešto manje od godinu dana. Dočekao je da u 36. godini podigne namenjen svetskom šampionu i tako u očima velikog broja fudbalskih zaljubljenika potvrdi status najboljeg igrača svih vremena.

Dres argentinskog čarobnjaka s finalne utakmice protiv Francuske biće glavni predmet na aukciji narednog meseca, a plan je da na njoj bude oboren dosadašnji svetski rekord po količini novca potrošenog na neku sportsku memorabiliju. Početna cena bi trebalo da iznosi 10.000.000. dolara i može biti samo veća.

Izabrane vesti

Pomenuti rekord je od 2022. u vlasništvu Majkla Džordana, pošto je dres "Letećeg visočanstva" sa prve utakmice finalne serije NBA lige 1998. između Čikago Bulsa i Juta Džeza prodat za oko 9.300.000. dolara.

Deo novca završiće u humanitarne svrhe, a na njoj će se naći i Mesijevi dresovi sa ostalih utakmica planetarnog šampionata u Kataru, poput onog iz polufinala protiv Hrvatske, četvrtfinala s Holandijom i osmine finala protiv Australije.

Koliko je suma koju će zainteresovane strane morate da izdvoje astronomska, dovoljno govori podatak da je gitara Kurta Kobejna sa koncerta iz 1993. (pet meseci pre smrti) prodata ove godine za 4.800.000 dolara što je do sada najviše u 2023. godini na aukcijama ovog tipa, a najskuplje u istoriji kada se radi o muzičkim suvenirima.

Podsetimo, finale Svetskog prvenstva u Kataru odigrano je 18. decembra 2022. godine na stadionu Lusail u Duhu. U jednoj od najinteresantnijih utakmica u fudbalskoj istoriji Argentina je trijumfovala protiv Francuske posle jedanaesteraca, nakon što je prethodno bilo 2:2 (posle 90 minuta) i 3:3 (posle 120 minuta). Mesi je dao dva od tri pogotka Gaučosa, a savladao je Iga Lorisa i u penal seriji.

Albiseleste je na taj način došao do svoje treće titule svetskog prvaka, a prve nakon 36 godina, kada je 1986. Dijego Armando Maradona predvodio južnoameričkog velikana do popularne Boginje.


tagovi

Lionel Mesiaukcijafudbalska reprezentacija Argentine

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara