Markus Rašford (©Reuters)
Markus Rašford (©Reuters)

Lepo su vam navijači govorili: Junajted bez gazda sa planom, bez Ronalda, bez Gakpa, bez napadača…

Vreme čitanja: 4min | uto. 27.12.22. | 11:17

Čini se da su na Old Trafordu izgubili kompas

Te 2005. godine gledali smo velike proteste navijača, istovremeno slušali i one priče kako je fudbal postao biznis i kako više niko neće da daje pare, a da sluša šta mu tribina govori. I to stoji, međutim, primer Mančester Junajteda zaista je dobar podsetnik da je nekada mudro zastati i čuti šta navijači govore, jer sa razdaljine od deceniju i po sasvim je jasno: porodica Glejzer nije mnogo toga donela Junajtedu.

Jeste u prvim godinama njene vlasti bilo trofeja, čak i one Lige šampiona iz 2008, ali sa ove distance deluje da su oni osvajani uprkos porodici Glejzer, ne njenom zaslugom. Svi ti uspesi bili su naslonjeni na raniji sistem, a kako se primao ovaj novi, američki, tako je i trofejna vitrine počela da se sakuplja prašinu.

Izabrane vesti

Decenija već teče od poslednje titule u Premijer ligi, Junajted više nije ni redovan učesnik Lige šampiona, kamoli njen osvajač, ali čini se da ništa ne pokazuje koliko se menadžment kluba pogubio koliko porazi na tržištu pojačanja. Kodi Gakpo je samo poslednji primer, jer Junajted ga je šest meseci vukao za rukav, Liverpul ga je završio za par dana. I to za otprilike dva puta manje novca no što je Junajted letos platio za Antonija, tada je Gakpo bio drugi pik.

Nije to nikakav izuzetak. Sezonu ranije Liverpul je pogodio sa Luisom Dijazom, Junajted debelo omanuo i sa Džejdonom Sančom i sa Kristijanom Ronaldom. A opet je Junajted potrošio dvostruko više para od Liverpula. Ronaldo je u međuvremenu izvređao klub i otišao, Sančo nije dobro, ni fizički ni psihički, pa sada nije ni sa ekipom.

A Erik ten Hag je ostao da, kao i njegov prethodnik Rafael Rangnik, kuka za pojačanjima u napadu. Od veterana u samom špicu sada ima samo Markusa Rašforda i Antonija Marsijala, pa ih sada hrabri i govori da mogu da budu velike zvezde, iako izgleda da oni ni sami više ne veruju u to. Rašford je ove sezone počeo svih 14 Junajtedovih utakmica u Premijer ligi, postigao samo četiri gola.

Od prvog dana govorim da je Raši sposoban da postigne 20 golova samo u Premijer ligi. Uveren sam u to. Dao je tri gola na Svetskom prvenstvu, dakle ima potencijal da pogađa i u Premijer ligi”, optimista je Ten Hag.

Nije da ima neki izbor. Tim mora da zapne ne bi li osigurao izlazak u Ligu šampiona, a januar će biti paklen: u prvenstvu dueli sa Mančester Sitijem i Arsenalom, vodećim timovima Premijer lige, u Liga kupu potencijalno polufinale u dva meča, u FA kupu i do tri utakmice. A sve počinje sa prvenstvenim okršajem sa Notingem Forestom večeras.

Svi postavljaju isto pitanje: da li je Junajted dovoljno potentan napred? U poslednjih 14 utakmica u Premijer ligi dali su 20 golova, toliko i primili. Možda bi baš Forest mogao da se ispostavi kao idealan rival da se navala ispuca, jer rival je primao i četiri-pet, pa čak i šest golova ove sezone.

Problem je samo što je to samo jedna utakmica, a problemi u timu opstaju. Posle fijaska sa Gakpom pojavila se i infomacija da Glejzeri, dok traže kupca ili investitora za klub, neće plaćati nove igrače, već će samo dovoditi druge na pozajmicu. Tako se ovih dana dosta piše i o Fakundu Pelistriju, koji je stigao pre dve godine i još nije odigrao utakmicu za Junajted, iako 21-godišnji reprezentativac Urugvaja igra baš na desnom krilu gde Junajtedu fali.

Čudno deluje i da klub takvog renomea toliko razmišlja o Pelistriju, uz sve dužno poštovanje njemu, ali kao što rekosmo – nema previše izbora. Prošla su vremena kada bi bogati gazda kluba krizu rezultata zaustavio tako što bi ruku zavukao duboko u svoj džep. Glejzeri kao pravi biznismeni sada pokušavaju da minimiziraju štetu. Režu troškove, traže investicije.

Oni su ovde da zarade. I traže ŠEST MILIJARDI funti za klub koji su platili 790.000.000. I to tako što su ga zadužili za 525.000.000. A u međuvremenu, saglasni su svi ostrvski mediji, iz kluba izneli više od 1.000.000.000 funti.

I posle, zašto su hteli evropsku Superligu?

PREMIJER LIGA - 17. KOLO

Ponedeljak

Brentford - Totenhem 2:2 (1:0)

/Janelt 15, Toni 54 - Kejn 65, Hejbjerg 71/

Kristal Palas - Fulam 0:3 (0:1)

/Rid 31, Rim 71, Mitrović 80/

Everton - Vulverhempton 1:2 (1:1)

/Mina 7 - Podense 22, Ait Nuri 90+5/

Lester - Njukasl 0:3 (0:3)

/Vud 3pen, Almiron 7, Žoelinton 32/

Sautempton - Brajton 1:3 (0:2)

/Vord Prauz 73 - Lalana 14, Pero 35ag, Marč 56/

Aston Vila - Liverpul 1:3 (0:2)

/Votkins 59 - Salah 5,Van Dajk 37, Bajčetić 81/

Arsenal - Vest Hem 3:1 (0:1)

/Saka 53, Martineli 58, Enketija 69 - Benrama 27pen/

Utorak

18.30: (1,43) Čelsi (4,70) Bornmut (8,50)

21.00: (1,35) Mančester Junajted (5,50) Notingem Forest (9,50)

Sreda

21.00: (9,00) Lids (5.60) Mančester Siti (1,35)

*Napomena, kvote su podložne promenama



Obaveštavaj me

Man. Junajted

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara