(©Reuters)
(©Reuters)

Mijate, imaš li ti puls? Planirao sam ovo da uradim Dinamu

Vreme čitanja: 8min | pet. 29.09.23. | 18:22

Petlju za Panjenku u 95. minutu nema baš svako...

Ako hoćeš titulu u Grčkoj, gubljenje bodova protiv „malih“ timova je nedopustivo. Istina, ima i taj plej-of, ali se svaki mali kiks teško nadoknađuje protiv velikih rivala.

Osvajač duple krune AEK juče je na svom terenu bio na konopcima protiv Atromitosa. Igrala se duboka nadoknada vremena, a četa Krisa Kolmena je odolevala na Novoj Filadelfiji i držala 1:1. A onda je sudija pokazao na belu tačku u korist šampiona.

Izabrane vesti

Odgovornost u 95. minutu je preuzeo srpski reprezentativac Mijat Gaćinović. I prvo zaledio sve prisutne na stadionu, a onda i zapalio armiju navijača AEK-a. Panjenka u 95. minutu?! Za to baš treba imati petlju...

"Saigrači su bili pred srčanim udarom, ha-ha-ha...", kaže Mijat Gaćinović u telefonskom razgovoru za Mozzart Sport.

Šta su ti rekli?

"Pitali su me da li uopšte imam puls? Sa trenerom još nisam stigao da pričam pošto je otišao na konferenciju za medije posle meča. Videćemo se danas na treningu".

Otkud ideja da onako šutneš penal u takvoj situaciji?

"Imao sam je i ranije. Hteo sam da tako šutiram penal nedavno protiv Dinama. Vidite, nikada to ne bih uradio na 2:0 ili 3:0... Ali na 1:1, kada ti treba samo jedan gol, ima smisla. U toj situaciji, golman mora da brani životom i veća je verovatnoća da će se baciti u stranu nego da će ostati na sredini".

Podsetimo, AEK je protiv Dinama u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona igrao revanš na svom terenu (prvi meč dobio 2:1) i gubio je u 90. minutu 0:2.

"Tu utakmicu sam igrao na mišiće. Šest nedelja sam bio povređen i posle samo dva treninga ušao u tim. Krenuo sam sa klupe, ali me je trener ubacio u drugom poluvremenu kada smo primili drugi gol i pali. Hteo je da podignem ekipu i atmosferu koja je takođe bila ohlađena. Bukvalno sam na svežinu igrao taj meč. Verovatno ne bih ni to igrao da utakmice zbog dobro poznatih dešavanja oko ubista grčkog navijača nisu pomerene za koji dan. Dobio sam to dragoceno vreme da se oporavim i uđem u tim".

AEK je oživeo izmenama. Arauho je smanjio u 93. minutu na 1:2 i obezbedio makar produžetke, ali je u devetom minutu nadokande AEK dobio penal koji bi ga odveo dalje.

"Hteo sam da šutiram taj penal. Osećao sam se dobro i želeo sam da preuzmem odgovornost. Čak sam već uzeo loptu s namerom da šutiram. Ali je istovremeno na terenu bio Garsija, koji inače izvodi penale, i nisam hteo da pravim scene i otimam se za penal. On je promašio, ali je Vida bio na pravom mestu da odbitak sprovede u gol. Da sam šutirao penal, šutnuo bi Panjenku. Verujem da golman ne bi ostao na sredini i da bih pogodio. Verovatno bi to i više odjeknulo, da sam dao gol Dinamu na takav način... Ali bitno je da smo prošli i da je ova juče ušla".

A i ova juče je ušla malo kroz iglene uši.

"Posle tog penala protiv Dinama sam se malo pokajao što nisam šutirao jer sam dobro ušao u meč i dobro se osećao. Ne kažem to sa namerom da bih sebe stavljao u prvi plan već zato što sam jedan od iskusnijih u timu i treba da preuzimam odgovornost u takvim situacijama. Bio sam spreman da je preuzmem. I biću opet. Juče sam odlučio da je penal moja odgovornost i sreća je da sam gađao onako visoko jer je golman bio blizu da je dohvati rukom".

Šta da si promašio?

"Kažem, ne bih je bockao da je bilo 2:0 ili 3:0. Ali u ovoj situaciji sam znao da je golman morao da krene negde. A kao što sam preuzeo odgovornost za šut, preuzeo bih je i za promašaj. To tako treba i mora jer sam jedan od igrača u timu koji bi trebalo to da rade. Kao što sada nisam Mesi jer sam bocnuo penal, tako ni u slučaju promašaja ne bih sebe smatrao najgorim igračem na svetu. Znam da bi bilo drvlje i kamenje jer Grčka je slična sredina našoj. Nema sredine. Od sjaja do očaja. Zato je bitno ostati jak u glavi, imati karakter i ne dozvoliti da pohvale i kritike utiču".

Grčki mediji pišu da ti je ovo bio prvi penal u karijeri. Istina?

"Nije baš prvi penal u karijeri, ali jeste prvi ligaški. Pogađao sam penale u Kupu Nemačke za Ajntraht, a pogađao sam i ranije u mlađim selekcijama Srbije. Dao sam penal u polufinalu protiv Portugalaca kada smo u Litvaniji osvojili Evropsko prvenstvo. A onda sam na sledećem Evropskom prvenstvu promašio penal isto protiv Portugalaca. Bio sam određen za penaldžiju i u Vojvodini dok sam bio kapiten šest meseci, ali nikako se nije namestila situacija“.

Nijedan penal za Vošu za šest meseci?

"Imali smo penal protiv Donjeg Srema, ali sam taj meč propustio zbog povrede. A i nisu nam svirali penale, jer smo bili baš dobri, moglo je svašta da se desi pa da nam za svaki slučaj daju 'po ušima', a-ha-ha-ha...".

(©Reuters)(©Reuters)

Kad si već pomenuo mečeve sa Dinamom, kako je to sve izgledalo iznutra zbog svega što se desilo i ubistva vašeg navijača?

"Ne bih komentarisao te stvari van terena, ali je na terenu bilo baš teško. Dinamo je jako dobra i iskusna ekipa, igrači nisu imali veze sa tim što se dešavalo van terena i bili su korektni. Uspeli smo sa klupe da okrenemo situaciju i bilo nam je baš mnogo važno zbog svega što se ranije izdešavalo. U jednom trenutku sam imao osećaj da i navijači na tribinama gube veru u uspeh. Zato me je trener i poslao sa dva treninga na teren. Da malo dignem publiku. I završilo se idealno. Doduše, našim navijačima stvarno nije lako ove sezone zbog svih ovih ludih finiša utakmica".

Koliko je onda bilo razočarenje kada ste ispali od Antverpena u plej-ofu?

"Jeste šteta. Iskreno, Antverpen nije bolji tim od nas, ali je bio jako dobro organizovan i dobro vođen. Znalo se ko šta radi. Poveli su u prvom meču kod kuće, onda smo skoro celo poluvreme imali igrača više kada sam iznudio crveni njihovog fudbalera, ali nismo to iskoristili. Oni su dobro stajali u revanšu i išli na kontre, a mi nismo imali završni pas. Nisam ni izdržao do kraja. S obzirom da sam protiv Dinama odigrao na svežinu, tada mi se vratilo protiv Antverpena jer sam povredio mišić. Nije ista povreda kao pre, ali je uzrok bio taj. Znaš kako to ide kada na silu nešto kompenzuješ, onda ti ode nešto drugo".

Liga Evrope vam je donela najtežu moguću grupu: Brajton, Ajaks i Marselj.

"Kao da je Liga šampiona. Tri 'top' ekipe. Ali drago mi je da je tako i da igramo protiv odličnih ekipa, na vrhunskim stadionima i pred punim tribinama. Izmerićemo se sa sjajnim timovima".

Dobro ste se odmreili na peočtku. Pobedili ste u gostima hit evropskog fudbala Brajton. I gol si dao...

"Imali smo tamo i malo sreće, ali taktički smo jako dobro odirgali kao ekipa. Zaslužili smo tu pobedu. Pogotovo što smo otputovali i bez nekih važnih igrača, pa je još više dobila na značaju. Nije bilo lako pobediti Brajton i dati mu tri gola kada su se dva puta vraćali u meč penalima. Taktički su drugačija ekipa, stavrno su mnogo dobri s loptom. Znali smo da ne smemo da ih pritiskamo visoko, pa smo radili presing u nekim nižim zonama. Sve vam je jasno kakav su tim kada su ove sezone već razvalili Mančester Junajted i Njukasl. Vode na Old Trafordu i ne spuštaju gas, već i dalje dominiraju. Mnogo se dobro kreću, lopta stalno cirkuliše... Baš odličan tim. Ali naša prednost je bio trener Matijas Almeida. Iako mnogi nisu verovali u nas i otpisali su nas, fantastično je spremio meč. Najbitnije je da mi verujemo u ono što kaže i pipremi. Kada god smo mu maksmalno verovali, dobro smo prošli".

(©AFP)(©AFP)

Ako je trener kao što je bio igrač, onda ti verujemo što ga hvališ...

"Ma, sjajan je! O njemu kao treneru govore rezultati koje je pravio i pre nas. Nisam imao boljeg trenera u profesionalnoj karijeri. Ali osim tog stručnog dela je i sjajna osoba. Mnogo mu je bitan taj lični odnos. Ne gleda te samo kao fudbalsku robu, već kao čoveka. Uvek pita kako se osećaš, kako su ti kući, je li sve u redu, imaš li kakvih privatnih problema... Argentinci su slični nama. Emotivan narod. Uostalom, kao i Grci. Argentinci su borci, imaju taj pobednički karakter i zato ih i volim. Ne mora baš uvek sve na lepotu kao kod Brazilaca".

Kako ti je Almieda preporodio karijeru? Koja je to pozicija koju ti je našao s obzirom da si svašta igrao u karijeri?

"Ja sam levo krilo i tu se najbolje osećam. Kao levo krilo sam i ušao u seniorski fudbal, počeo u Voši, napravio transfer u inostranstvo... E, onda u Ajntrahtu se igralo u sistemu 3-5-2 i gurnuli su me u sredinu, gde sam manje mogao da dođem do izražaja. U Hofenhajm sam otišao jer su igrali sa četvoricom pozadi i video sam se kao levo krilo. Ali nakon priprema i oni su promenili na trojicu, pa nisam pokazao šta sam mogao. Onda sam se pronašao kod Almeide u AEK-u kao levo krilo. To je pozicija na kojoj sam se profilisao i na kojoj mogu da pružim najviše. Imam slobodu da ulazim sa leve strane u sredinu i da otvaram beku prostor. Nisam usko vezan za liniju. Zaista uživam u radu sa Almeidom".

Posle pobede u Brajtonu, čekaju vas utakmice sa velikanima Ajaksom i Marseljom, koji trenutno prolaze kroz haotičan period. Kako vidiš dalje šanse u Ligi Evrope?

"Brajton je tu najbolji tim i igra najbolji fudbal, a mi smo pobedom u Engleskoj sigurno stekli veće poštovanje Ajaksa i Marselja i malo drugačije sada gledaju na nas. Naravno, moramo i mi da poštujemo ta dva protivnika. Veliki klubovi, sjajni igrači i baš zbog te krize će biti pod još većim pritiskom protiv nas da jure pobede i da se čupaju. Biće izjednačena grupa do kraja".

U prvenstvu branite duplu krunu i da juče niste pobedili, Olimpijakos bi vam odmakao sedam bodova.

"Juče je bio plan da odmorimo neke igrače, ali je trener morao da ubacuje sve sa klupe jer smo zakuvali situaciju. Igrali smo nekako bez energije. I ti manji timovi sada više grizu protiv nas jer smo šampioni. Liga je izjednačena što se tiče ova četiri kandidata za titulu. Tu smo mi, Olimpijakos, Panatinaikos i PAOK. Stavrno ne mogu da izdvojim ko nam je najveći izazivač. Panatinaikos smo pobedili nedavno u derbiju. Bitno je skupiti što više bodova u ovo preliminarnom delu sezone, jer onda kreće plej-of u kojem je sve derbi do derbija. Mi smo prošle sezone u plej-ofu napravili razliku i odigrali ga fantastično. Ali, ne smemo se zanositi da ćemo u finišu sezone nadoknađivati bodove ako ih sada prospemo“.

Našao si se i na širem spisku selektora Dragana Stojkovića. Prethodna dva okupljanja si propustio zbog povreda.

"Imao sam povrede i žao mi je što nisam mogao da se odazovem reprezentaciji posle toliko vremena. Nadam se da ću se sada naći na tom skraćenom spisku i da ću opet obući dres Orlova", zaključio je Mijat Gaćinović.


tagovi

AEK AtinaMijat GaćinovićMatijas Almeida

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara