Predrag Mijatović (©Starsport)
Predrag Mijatović (©Starsport)

Mijatović sumnjičav prema Realu i Anćelotiju: Pobeđuju, ali mi se ne sviđa kako igraju

Vreme čitanja: 6min | pet. 27.10.23. | 12:26

Bivši as Madriđana u zanimljivoj najavi El Klasika govorio i o Partizanu, reprezentaciji Jugoslavije...

Barselona je uspela da se uzdigne posle finansijskih problema koji su ozbiljno uzdrmali klub i prošle sezone osvojila prvenstvo Španije. Dolaskom Ćavija na klupu mnogo toga je popravljeno kada je u pitanju slika na terenu, a i u tekućoj sezoni Katalonci dobro guraju. Ipak, Real Madrid je rešen da što pre vrati titulu na svoju adresu i trenutno je na bod prednosti. Cilj je još daleko, ali sutrašnji El Klasiko na Kamp Nouu (subota, 16.15) pobedniku bi dao značajan vetar u leđa.

Redakcija madridskog AS-a za najavu najveće utakmice španskog fudbala odlučila je da u goste pozove dvojicu njenih nekadašnjih aktera: Predraga Mijatovića i Abelarda. U zanimljivom razgovoru dotakli su se raznih tema, među kojima je i prvi od 10 međusobnih duela koje su imali bivši napadač Reala i štoper Barselone. Bilo je to 1991. godine, kada su se u UEFA kupu sastali Partizan i Sporting Hihon.

Izabrane vesti

Španski klub je prošao u drugo kolo takmičenja nakon boljeg izvođenja penala, pošto su nakon 2:0 za Sporting u Hihonu identičnu pobedu crno-beli ostvarili u Istanbulu, gde su morali da igraju kao domaćini zbog ratnog stanja u našoj državi. Strelac vodećeg gola u revanšu bio je upravo Mijatović.

"Pobedili smo ih 2:0 kod kuće, ali su izjednačili u Istanbulu, a onda smo prošli na penale. Sirjako Kano, koji je tada bio trener Sportinga, dobro je znao Mijatovićeve kvalitete i zahtevao je od Alkaraza da ga konstantno čuva", prisetio se Abelardo.

Mijatović je podsetio da su mu to bile prve utakmice na međunarodnoj sceni.

"Bilo je to moje evropsko krštenje. Imali smo sjajan tim (Jokanović, Zahović, Brnović...) i da smo mogli da igramo u Beogradu prošli bismo".

Osvrnuo se Podgoričanin i na reprezentaciju.

"Nisu nam dozvolili da igramo na Svetskom prvenstvu 1994 i na Evropskom prvenstvu 1996. Moje prvo veliko takmičenje sa nacionalnim timom bio je Mundijal 1998, a tada sam već imao 29 godina... Došao sam u Španiju kao Jugosloven, potom sam bio Srbo-Crnogorac, onda Crnogorac, a sada sam Španac", konstatovao je Mijatović, a Abelardo se nadovezao da je šteta što se to ne dešava sada, pa da može da nastupa za Španiju.

Govorili su nekadašnji asovi i o iskustvima koja imaju iz igranja derbija, ne samo El Klasika.

"Kada sam bio u Partizanu rivalitet sa Crvenom zvezdom je bio ogroman i ludački. Kada izgubiš derbi i sledećeg dana odeš u restoran, ako je neko procenio da se nisi dovoljno zalagao, počeo bi da te čačka, vređa, preti ti...", ispričao je Mijatović.

Abelardo je pre dolaska u Barselonu imao iskustvo iz derbija Asturije, koji je daleko manje "vatren" nego mnogi drugi, pa se našalio.

"To rivalstvo je dovedeno do nezamislivog nivoa. Desilo se jedne godine tokom proslave u Hihonu da je Brus Springstin došao da održi koncert, a Ovijedo je izveo kontranapad sa Majklom Džeksonom".

Što se tiče aktuelnosti, i jedan i drugi će u subotu navijati za svoje, a predviđaju pobede sa identičnim rezultatom. Mijatović kaže biće 1:2, Abelardo 2:1.

"Biće veoma ujednačena utakmica i, pre svega, taktička. Sitnice će odlučiti pobednika. Pozicija na tabeli ili forma ekipe u ovakvim utakmicama nisu bitni. Igrao sam El Klasiko u koje smo ulazili kao favoriti, pa gubili, a bilo je i obrnuto. Videćemo hoće li Ćavi ponovo poslati na teren neke od mladih igrača, zavisi kakva mu je situacija sa povredama. Kladio bih se na 2:1", savetuje Španac.

Mijatović, iako veruje u pobedu Madriđana, nije baš oduševljen sjajnim startom sezone: deset pobeda, jedan remi i jedan poraz.

"Real pobeđuje utakmice, ali mi se ne sviđa kako igra. Prilično je haotično, pa da pojasnim: Ančeloti je bio veoma uspešan sa sistemom koji je koritio u Madridu (4-3-3), ali ga je ove sezone promenio da bi napravio prostor za Belingema i druge mlade igrače. U ovom trenutku mu ide dobro, ali videćemo koliko će trajati. Mislim da on ne veruje u ovaj sistem (4-4-2 dijamant) i zbog toga radi neke stvari koje mi se ne dopadaju".

Upitani su obojica i koga bi iz protivničkog tabora videli u svom bivšem klubu. Mijatović bi Barseloni uzeo Gavija, a Abelardo Realu Valverdea.

Mijatović i Abelardo (©MN Press)Mijatović i Abelardo (©MN Press)

U centru pažnje predstojećeg El Klasika biće Džud Belingem koji igra u fantastičnoj formi. U 12 utakmica dao je 11 golova.

"Poznajem Belingema već godinama, njegov odlazak iz Engleske u Bundesligu tako rano pomogao mu je da spoji svoj talenat sa nemačkim mentalitetom i nauči da nikada ne odustaje, da bude uporan i konstantan. To sada vidimo u Madridu. On je fudbalski gledano više Nemac nego Englez, a to zajedno sa njegovim igračkim kvalitetima postavlja nesagledive domete. Real je napravio sjajan posao kada ga je doveo, jer su ga hteli svi veliki evropski klubovi. On često priča o tome da je izabrao Madrid zbog onoga što klub može da ponudi njegovom fudbalskom napredovanju i da je zato odbio i neke finansijski unosnije ponude. Njegova posvećenost je fantastična, on je vođa i to se jasno vidi", pun je Mijatović lepih reči za mladog Engleza, dok se Abelardo nadovezao konstatujući da su Belingem i Levandovski značajno podigli nivo Primere uzdrman odlascima Mesija i Ronalda.

Pored Belingema, najveće zvezde evropskog fudbala trenutno su Kilijan Embape i Erling Haland.

"Haland je fudbalski fenomen, fantastičan golgeter, ali pošto je iz Norveške, nikada neće imati uticaj i popularnost kao Francuz. Ako bih mogao da kupim jednog od njih, novac bih potrošio na Embapea. On je prava zvezda i dobro mu leži sav marketing koji ga prati, a danas na to mora da se obraća pažnja", naglašava Mijatović.

Abelardo, ipak, ima nešto veću dilemu kada bira između napadača Pari Sen Žermena i Mančester Sitija.

"Haland nije samo golgeter, a to govorio kao neko ko je igrao štopera. On vrši presing, otvara prostor saigračima, ubacuje se iz drugog plana. Bilo bi jako kompikovano odlučiti se", iskren je Španac.

Dotakli su se nekadašnji asovi i svog "klasića" Luisa Enrikea.

"On je top trener. Obratite pažnju na ovo što govorim, a rekao sam to i Al Kelaifiju: ako Luis Enrike ove sezone uspe da usmeri Embapea tamo gde želi, PSŽ će biti među favoritima za Ligu šampiona. Sve ekipe koje je trenirao u početku su imale komplikacije, ali onda i uspešnu sezonu", izneo je Mijatović svoje zapažanje.

MIJATOVIĆA ZVALA I BARSELONA, TRAŽIO 2.000.000 DOLARA

Pre nego što je 1996. godine potpisao za Real Madrid, Pregraga Mijatovića zvala je Barselona.

"Imao sam ponudu Barselone, Krojf me je voleo. Razgovarali smo, ali se nismo dogovorili oko uslova. Moj zahtev bio je 2.000.000 dolara i rekli su da je to mnogo novca za njih. Tada je Stoičkov kao jedan od najplaćenijih u klubu imao 1.700.000 i rekli su da meni ne mogu da daju. Kada je stigao meč između Valensije i Barse u Primeri bio sam odlično motivisan. Pobedili smo i dao sam dva gola. Tri dana kasnije zvao me je menadžer Santos Markes i rekao da me Real takođe želi. To je bilo to... Tadašnji potpredsednik Injasio Silva mi je pokucao na vrata i sve smo se dogovorili. Ali, nakon što sam potpisao za Real, Van Gal je preuzeo Barselonu i tražio od kluba da me obavezno angažuje. Rekao sam to Lorencu Sansu, prvo mi nije verovao, a dva dana kasnije poslali su me avionom za Crnu Goru", ispričao je Mijatović.

Abelardo nije imao poziv najvećeg Barseloninog rivala, ali da jeste, zna koji navijač Real Madrida bi bio najsrećniji.

"Da se to dogodilo, veoma bi obradovalo mog dedu po majci jer je bio veliki navijač reala. Bio je poklonik Di stefana. Kada je čuo da ću potpisati za Barselonu samo mi je rekao: 'Siguran sam da te Real nije zvao...'".


tagovi

Predrag MijatovićAbelardoBarselonaReal MadridEl KlasikoPrimera

Obaveštavaj me

Barselona
Real Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara