©AFP
©AFP

Milanov debakl u komšiluku i jeftino prokockana šansa koju je Jović čekao dva i po meseca

Vreme čitanja: 4min | ned. 18.02.24. | 22:56

Rosoneri nadoknadili dva gola minusa pa u nadoknadi kapitulirali

Juventus se ponudio, ali Milan nije umeo da iskoristi ukazanu priliku. Kako zbog čudnih odluka Stefana Piolija, tako i zbog nepromišljene koju je doneo Luka Jović, milanski klub doživeo je debakl u malom komšijskom derbiju protiv Monce i propustio šansu da posle dužeg vremena preuzme drugu poziciju na tabeli i eventualno se stidljivo uključi u borbu za titulu - 4:2 (2:0).

Uprkos tome što su posle isključenja Luke Jovića gotovo čitavo drugo poluvreme igrali sa igračem manje, Rosoneri su na krilima Kristijana Pulišića i Olivijea Žirua uspeli da nadoknade dva gola minusa, i taman što se činilo da će se kući vratiti neporaženi, Monca im je u nadoknadi zadala novi udarac, pa još jedan, za najteži poraz u Seriji A još od onog u milanskom derbiju sredinom septembra (5:1).

Izabrane vesti

Ako je iko pomislio da će se Monca 'skloniti' Milanu zbog slavne prošlosti koju je njen predsednik Adrijano Galijanija imao sa Rosonerima grdno se prevario. Tim krcat bivšim fudbalerima Intera - ali i Milana - odigrao je vrlo motivisano i sasvim zasluženo došao do verovatno najvećeg skalpa u istoriji kluba.

Čudnu odluku doneo je Stefano Pioli da u trenucima kada mu je Juventus ponudio drugu poziciju na tabeli promeša karte i nekolicinu igrača sa slabijom minutažom od prvog minuta pošalje na terenu, umesto da rotacije odloži za revanš dvomeča šesnaestine finala Lige Evrope sa Renom, koji je sredinom nedelje praktično već rešio u svoju korist.

Promenio je italijanski stručnjak kompletnu napadačku liniju i u vatru bacio trozubar što je po nekoliko meseci čekao na šansu u startnoj postavi. I nijedan od trojice nije mu pokazao da bi trebalo da bude drugačije. Samjuel Čukvueze gotovo neprimetan, Noa Okafor tek za nijasnu bolji. Luka Jović, pa...

Do pomračenja definitivno najbolji u napadačkoj liniji, u nadoknadi prvog poluvremena mogao je i do gola, ali je njegov udarac sa sedam metara izblokirao Pablo Marin. Alesandro Sorentino već je bio savladan, no bivši defanzivac Arsenala intervencijom u poslednjem trenutku sačuvao minimalnu prednost domaćinu.

Prednost do koje je ekipa Rafaelea Paladina stigla uz obilatu pomoć Malika Tšaua. Nemački štoper tek je u četvrtak protiv Rena upisao prve minute još od decembra i povrede zadnje lože, ali i pored toga što se tek nedavno oporavio, Pioli ga je upario sa Mateom Gabijom, a ovaj je u završnici prvog poluvremena pokazao da je daleko od željene forme. U svega nekoliko sekundi razmaka napravio dva nespretna starta u kaznenom prostoru od kojih je drugi sankcionisan penalom, koji je Mateo Pesina, momak što je dve godine proveo u omladinskom pogonu Milana, pogodio je za minimalno vođstvo belo-crvenih. Da se sa istim otišlo na odmor, Milanov zadatak bio bi neuporedivo lakši, ali svega nekoliko desetina sekundi posle šuta koji je Joviću izblokirao Mari Monca je duplirala prednost prelepim golom Danija Mote.

Pioli je već na pauzi izvršio promene unutar tima, i mada je izvršio trostruku izmenu (uveo Rafaela Leaa, Kristijana Pulišića i Tijanija Rejndersa), Jovića je ostavio u igri. Ispostaviće se da bi i po njega i po srpskog napadača bilo bolje da ga je ostavio u svlačionici, jer samo sedam minuta po početku drugog dela bivši napadač Reala naseo je na provokaciju Armanda Ica, uzvratio mu udarcem bez lopte po licu i tako prokockao šansu na koju je dva i po meseca čekao - toliko ga nije bilo u startnoj postavi na prvenstvenoj utakmici - i koju se bez ikakve sumnje zaslužio golovima 'sa klupe'.

Kako je ostao bez u tom trenutku jedinog klasičnog napadača, Pioli je na teren morao da pošalje Olivijea Žirua. Francuzu nije mnogo bilo potrebno da opravda to što je i u 38. godini startni špic slavnog italijanskog kluba. Samo deset minuta po ulasku u igru pružio je nogu ka lopti koju mu je glavom prebacio Pulišić i sa pet metara je spakovao u mrežu za 12. prvenstveni gol u sezoni. Više od njega imaju ih samo Dušan Vlahović (13) i nedostižni Lautaro Martinez (20).

Posle Žiruovog gola kao da se pod kožu fudbalera Monce uvukao strah te su ostatak meča gledali kako da sačuvaju minimalnu prednost. Za takav pristup surovo su kažnjeni u samoj završnici evrogolom Kristijana Pulišića. Ispostavilo se da je Pioli u potpunosti pogodio sa izmenama.

Ali isto važi i za Paladina, jer samo dva minuta kasnije rezervista Voren Bondo je ponovo vratio Milan na kolena, a u dubokoj nadoknadi završni udarac zadao mu je Lorenco Kolombo, još jedan fudbaler što je ušao sa klupe, i pride Milanov napadač na pozajmici u Monci.

SERIJA A – 25. KOLO

Petak

Torino - Leče 2:0 (0:0)

/Belanova 50, Zapata 81/

Inter - Salernitana 4:0 (3:0)

/Tiram 17, Martinez 19, Damfris 40, Arnautović 90+1/

Subota

Napoli - Đenova 1:1 (0:0)

/Ngonge 90 - Frendrup 47/

Verona – Juventus 2:2 (1:1)

/Folorunšo 11, Noslin 52 – Vlahović 28 pen, Rabio 55/

Atalanta - Sasuolo 3:0 (1:0)

/Pašalić 22, Kopmejners 58, Baker 75/

Nedelja

Lacio - Bolonja 1:2 (1:1)

/Isaksen 18 - El Azuzi 39, Zirkze 78/

Empoli - Fjorentina 1:1 (0:1)

/Nijang 56pen - Beltran 29/

Udineze - Kaljari 1:1 (1:1)

/Zemura 14 - Gaetano 44/

Frozinone - Roma 0:3 (0:1)

/Hojsen 38, Azmun 71, Paredes 81pen/

Monca - Milan 4:2 (2:0)

/Pesina 45, Mota 45+6, Bondo 90, Kolombo 90+5 - Žiru 64, Pulišić 88/



tagovi

MoncaStefano PioliLuka JovićMilanSerija A

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara