Milanov rast je stao, na redu je presvlačenje: Maldinijev spisak za odlaske i dolaske

Vreme čitanja: 5min | pet. 12.05.23. | 12:53

Rosoneri će morati da izvuku fleke lošeg prelaznog roka od proplog leta

Koliko su Milanovi prelazni rokovi u prethodne dve sezone bili dobri, pokazali su rezultati, povratak u Ligu šampiona i iznenađujuća titula prošle sezone.

Paolo Maldini i Riki Masara su tada za relativno male pare napravili šampionski tim i doveli Tonalija, Tomorija, Braima Dijaza, Žirua, Menjana, Kalulua, Mesijasa, Florencija... Istina, bilo je i promašaja poput Bakajoka, Meitea, Mandžukića ili dovođenja mladih talenata poput Balo Turea, Haugea, Pelegrija, Adlija, Lazetića koje se nisu pokazali kao pogoci. Ali opšti utisak je bio da je Milan za 125.000.000 evra uloženih u dve godine napravio značajan iskorak i napredovao.

Izabrane vesti

Kada se posle titule očekivao novi iskorak i ulaganja koja će podići Milan klasu iznad, usledili su promašaji. Dobrim delom zahvaljujući promeni vlasništva u klubu i haotičnoj situaciji kada su Maldiniju i Masari bile vezane ruke a ugovori im isticali, Milan je propustio značajan deo prelaznog roka a onda novi vlasnici nisu dali novca koliko su obećali. Titula je „nagrađena“ sa tek 50.000.000 evra za pojačanja. A direktorski tandem je ovoga puta skoro sve promašio...

Pokazala je to aktuelna sezona u Seriji A, a loš utisak je zamaskiran plasmanom u polufinale Lige šampiona gde će Milan najverovatnije stati pred gradskim rivalom koji mu je očitao lekciju i pokazao da je klasa iznad. Sada je Milanu potreban taj kvalitativni skok koji će morati da napravi u prelaznom roku kako bi podigao nivo i pomerio se sa tačke stagnacije.

Veći deo novca uloženog prošlog leta je otišao je na dovođenje Šarlea De Ketelarea iz Briža, opklade na koju su Maldini i Masara bacili skoro sve. Verovali su da dobijaju kapitalca koji će u skorije vreme praviti razliku i postati jedan od stubova tima. Ali nisu dobili ništa. Belgijanac je uz Rišarlisona verovatno najgore pojačanje sezone u “ligama petice“. Za 32.000.000 evra je doneo nula golova i nula asistencija za 1.415 minuta na terenu i u poslednje vreme nije ni opcija u ozbiljnim utakmicama. Milan ga se neće odreći, skupa je investicija, probaće da ga sačeka kao Sandra Tonalija i neće ga pustiti na pozajmicu iako je Monca pokazala interesovanje. Ali za sada ne obećava...

Promašaji su bili i ostala letnja pojačanja poput Astera Vranksa, Divoka Origija i Seržinja Desta. Samo je mladi nemački štoper Malik Tšau pokazao da može da se računa na njega.

Milanu je sada potreban potpuno suprotan prelazni rok i već se najavljuju značajne promene. Gazeta delo Sport je donela spisak imena za odlaske i dolaske.

Najveći posao je odrađen potpisivanjem novog ugovora sa najboljim igračem Rafaelom Leaom. On je bio prioritet i dok nije razmršen taj čvor, sve ostale stvari su stavljene po strani. Milan, konačno može da krene u letnji prelazni rok...

Od igrača koji sigurno odlaze se očekuje da rasterete platni spisak za oko 25.000.000 evra godišnje koliko su iznosile njihove bruto plate. Od 10 najplaćenijih igrača u klubu, četvorica bi mogla da odu. Najveći problem je Divok Origi, trenutno najplaćeniji igrač u Milanu uz Tea Ernandeza (obojica imaju 4.000.000 neto, odnosno 5.240.000 bruto). Makar dok ne krene Leaov novi ugovor. Došao je kao slobodan igrač iz Liverpula i potpuno razočarao. Milan bi ga se rado rešio makar kroz pozajmicu ali je teško naći klub koji će da mu pokrije ovoliku platu, mada se šuška o nekim kombinacijama sa Turcima. Posle Origija i Ernandeza, najplaćeniji u Milanu je treći desni bek Seržinjo Dest kojem ističe pozajmica iz Barselone i jedva čekaju da mu vide leđa s obzirom da na desetak mečeva baš ništa nije pokazao. Pozajmica ističe i beskorisnom Bakajoku, a došao je i kraj ere za Anta Rebića koji ima još dve godine ugovora i Milan će pokušati da ga proda jer je odavno u silaznoj putanji. Njih četvorica godišnje koštaju 20.000.000 evra bez bonusa.

Ugovori ističu veteranu Ibrahimoviću i rezervnim golmanima Tatarušanuu i Miranteu. Neće biti produženi. Kao ni pozajmica belgijskog veziste Astera Vranksa iz Volfzburga. Traži se rešenje za mladog francuskog vezistu Jasina Adlija koji nije dobijao mnogo šansu kod Piolija i klub bi da ga negde pozajmi jer i dalje veruje u procvat njegovog talenta. Levi bek Fode Balo Ture će biti pušten ako ga neko bude hteo. I to bi bilo to što se tiče odlazaka.

Milanov sledeći zadatak posle Leaove situacije je da reši i onu da Braimom Dijazom koji je na pozajmici iz Reala i da ispregovara novu otkupnu cenu umesto unapred dogovorene od 22.000.000 evra. Milan se nada da će Real pristati na ponudu od 15.000.000.

A što se dolazaka tiče, Maldini i Masara imaju neku širu listu sa koje bi trebalo tražiti glavna pojačanja. Napadač, desno krilo i vezista su neophodni.

Odlazak Ibrahimovića i mogući odlasci Origija i Rebića otvaraju mesta za jednog ili dvojicu napadača. Alvaro Morata iz Atletika je prva želja ali zavisi od želje Madriđana da li će mu ponuditi novi ugovor pošto mu aktuelni ističe 2024. Uz njega, Milan želi i Marka Arnautovića koji je prerastao sredinu u Bolonji. Plata mu nije mala, oko 3.000.000 evra neto, ali bi obeštećenje bilo simbolično i uklapa se u Milanove finansijske projekcije. U Seriji A bi pravio razliku.

Za poziciju desnog krila se traži igrač drugačijih karakteristika od Salemakersa i Mesijasa, ofanzivno i tehnički moćniji. Milanova davnašnja želja je nadareni Karni Čukvuemeka kojeg je Čelsi letos uzeo od Aston Vile kao jednog od najvećih talenata ostrvskog fudbala ali nema dovoljno prostora i minutaže u žestokoj konkurenciji. Milan bi kao u slučaju Dijaza mogao da dogovori pozajmicu. Ili kao što je to već ranije sa Plavcima uradio u slučaju Fikaja Tomorija i otkupio ga na kraju.

Čak bi i rešenje za srce veznog reda po istom receptu moglo da dođe sa Stamford Bridža. U pitanju je Ruben Loftus Čik. Kod Sarija je nekada u Čelsiju bio standardan, igrao je mnogo i kod Tomasa Tuhela ali kod Potera i Lamparda mu je minutaža smanjena a ni perspektiva mu ne deluje ružičasto. Mogao bi da krene stopama prijatelja Tomorija koji ga nagovara da se okuša na San Siru. Alternativa je argentinski vezista Esekijel Palasios iz Leverkuzena.

Mnogo toga zavisi i od finiša sezone. Plasman u Ligu šampiona bi obezbedio finansijski kiseonik za prelazni rok.


tagovi

Alvaro MorataMarko ArnautovićEsekijel PalasiosKarni ČukvuemekaRuben Loftus ČikLetnji prelazni rok 2023

Obaveštavaj me

Milan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara