(©Starsport)
(©Starsport)

Najveće prodaje superligaša bez Zvezde i Partizana: Čukarički sa Kamenovićem nastavio dominaciju

Vreme čitanja: 4min | sre. 13.01.21. | 18:00

Klub sa Banovog brda pred šestom prodajom za sedmocifreni iznos u prethodnih pet sezona

Biseri sa domaće fudbalske pijace godinama su tražena roba u Evropi, a vrlo dobrim poslovanjem prethodnih sezona milionski transferi više nisu isključivo rezervisani za večite rivale.

Nizom prodaja u poslednjih pet godina Čukarički je napravio značajan iskorak i ozbiljno se približio Partizanu i Crvenoj zvezdi po inkasiranj sumi, a povod da se pohvale sedmocifrenim iznosom u prethodnim prelaznim rokovima imali su i Voždovac i Radnik.

Izabrane vesti

Poslednji u nizu kapitalaca kad su u pitanju domaće prodaje van Topčiderskog brda predstavlja odlazak Dimitrija Kamenovića iz Čukaričkog u Lacio koji je pred ozvaničenjem. Od prodaje levog beka rimskom klubu Brđani će inkasirati fiksnih 3.000.000 evra, a na osnovu klauzula naknadno bi moglo da u Beograd stigne još 1.000.000 evra čime bi ova prodaja postala rekordna u Superligi ne računajući crveno i crno-bele.

Kamenović je u januaru 2019. godine priključen iz omladinaca prvom timu Brđana za koji je do danas odigrao 19 utakmica i uz jedan pogodak zabeležio dve asistencije. Defanzivac rođen 2000. godine u Pirotu, zahvaljujući transferu u Seriju A krenuo je utabanom stazom koju su u prethodnih pet godina krčili Erhan Mašović, Andrija Pavlović, Petar Mićin i Slobodan Tedić.

Slobodan Tedić, Foto: StarsportSlobodan Tedić, Foto: Starsport

Upravo Tedić je aktuelni rekorder kad je visina transfera u pitanju na našim prostorima, ukoliko izuzmemo dva najbolja srpska kluba. Talentovani napadač je prethodne sezone iz Čukaričkog prešao u Mančester Siti za 3.000.000 evra, a nakon parafa ostao je kao pozajmljeni igrač u Beogradu još šest meseci. Ofanzivac koji je u Čukaričkom postigao 21 gol na 75 utakmica nastavio je potom sa dokazivanjem na pozajmici i trenutno je deo holandskog Zvolea.

Drugo mesto, kad su u pitanju transferi u prethodnih pet sezona, pripada još jednom biseru Čukaričkog - Petru Mićinu, ofanzivcu koji je leta 2018. godine otišao u Udineze i doneo bivšem timu 2.500.000 evra.

Na listi kojom dominiraju igrači sa Banovog brda našao se i bivši igrač Voždovca Filip Stuparević. Korpulentni napadač je u dresu Zmajeva skrenuo pažnju tadašnjeg premijerligaša koji je odvojio 2.250.000 evra kako bi ga doveo u svoje redove. Klub iz Zaplanjske ulice tako je naplatio grešku Rada iz kojeg je Stuparević 2016. godine stigao kao slobodan igrač.

Filip Stuparević, Foto: StarsportFilip Stuparević, Foto: Starsport


Uprkos uloženim milionima, engleski klub se još nije odlučio da pruži šansu golgeteru rođenom 2000. godine te ga je u prethodnom periodu slao na pozajmice u Voždovac i češki Pribram.

Iza napadača Votforda, slede još trojica igrača koji su se iz Čukaričkog otisnuli u pečalbu za sedmocifrene iznose. Andrija Pavlović je posle izvanrednih igara u belo-crnim redovima krunisanim osvajanjem Kupa Srbije, leta 2016. godine prešao u Kopenhagen, a na osnovu obeštećenja iz Danske se u kasu superligaša slilo 2.000.000 evra. Godinu dana posle sadašnjeg napadača Brondbija, Brđane je napustio defanzivac Erhan Mašović za kojeg je Klub Briž platio 1.600.000 evra, a za kojim sledi Samjuel Ovusu koji je prodat Al Feihi za 1.500.000 miliona.

Konačno, čast ostalih superligaša, pored dominantnog Čukaričkog, uz Voždovac, brani Radnik iz Surdulice koji je u julu 2019. godine prodao Igora Zlatanovića Majorci za 1.350.000 evra. Talentovani napadač koji je prošao Partizanovu školu, na jug Srbije je stigao kao slobodan igrač i brzo nagovestio da su ga se crno-beli možda i olako odrekli. Na 102 meča za Radnik, postigao je 32 pogotka i skrenuo pažnju Španaca, a karijeru je nastavio na pozajmicama u Kasteljonu i Numansiji.

Igor Zlatanović, Foto: StarsportIgor Zlatanović, Foto: Starsport


Ukoliko bi se lista najunosnijih transfera proširila sa petogodišnje na apsolutnu, samo dva imena umešala bi se u vrh. Priliv koji je i danas nedostižan svim klubovima ne računajući večuite rivale ostvario je OFK Beograd prodajom Slobodana Rajkovića za 5.200.000 evra Čelsiju još daleke zime 2006. godine, još pre osamostaljenja Crne Gore i formiranja Superlige Srbije. Takođe, transfer koji je ostao zapamćen je prelazak Danijela Aleksića 2010. godine iz Vojvodine u Đenovu za 2.250.000 evra

Naravno, kad su u pitanju kapitalni transferi u Srbiji apsolutni primat drže Crvena zvezda i Partizan, a nešto više uspeha u prethodnim prelaznim rokovima imali su crno-beli. Najzapaženije prodaje u Humskoj predstavljali su transferi Strahinje Pavlovića (Monako), Filipa Stevanovića (Mančester Siti) i Umara Sadika (Almerija), dok su dragocen priliv sredstava na crveno-beloj strani Topčiderskog brda doneli Nemanja Radonjić (Olimpik Marsej), Dejan Joveljić (Ajntraht) i Ričmond Boaći (Đangsu)

Najveći transferi superligaša u prethodnih pet sezona ne računajući Crvenu zvezdu i Partizan

Slobodan Tedić 3.000.000 iz Čukaričkog u Mančester Siti

Petar Mićin 2.500.000 iz Čukaričkog u Udineze

Filip Stuparević 2.250.000 iz Voždovca u Votford

Andrija Pavlović 2.000.000 iz Čukaričkog u Kopenhagen

Erhan Mašović 1.600.000 iz Čukaričkog u Klub Briž

Samjuel Ovusu 1.500.000 iz Čukaričkog u Al Feihu

Igor Zlatanović 1.350.000 iz Radnika u Majorku

Lazar Rosić 750.000 iz Vojvodine u Bragu

Ranko Veselinovic 600.000 iz Vojvodine u Vankuver

Ognjen Mudrinski 600.000 iz Čukaričkog u Jagjeloniju

*podaci u evrima specijalizovanog sajta Transfermarkt

Piše: Ivan Džodić


tagovi

transferiDimitrije KamenovićSlobodan TedićRadnik Surdulicafk voždovac

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara