Minutaža Zvezdinih klinaca: Leković jedini dobio kontinuitet, izgubljeni period za Nikolu Mituljikića

Vreme čitanja: 4min | uto. 21.03.23. | 10:20

Nije se naigrao ni Jovan Mijatović, Prucev očekuje veću šansu

I dalje Strahinja Eraković i Stefan Mitrović imaju status bonus igrača, iako, kako treneri vole da kažu, imaju značaj profesionalnih igrača za prvi tim Crvene zvezde. Tandem reprezentativaca će tokom letnjih meseci sigurno biti na žeravici, pošto je reč o momcima sa ubedljivo najvećom tržišnom vrednošću u redovima srpskog šampiona. Zreo je Strahinja Eraković da ode i naplati dobar period, ujedno i popuni kasu kluba, ali kako vreme odmiče sve je jasnije da će popularni Čupa biti neophodan za učešće u Ligi šampiona. Sa druge strane Mitrović nije na jesenjem nivou, postigao je samo jedan gol tokom proleća u Mozzart Bet Superligi....

Šampionska trka odlučena pobedom u večitom derbiju, neko bi rekao i znatno ranije, trebalo je da Zvezdinoj deci, igračima mlađim od Erakovića i Mitrovića, donese značajniju minutažu. Ali prolazno vreme je – prosečno.

Izabrane vesti

Do kakvog takvog kontinuiteta stigao je samo štoper rođen 2004. godine Stefan Leković, igrač projektovan da bude prirodna zamena za Strahinju Erakovića. Namenski su u Ljutice Bogdana oslobodili prostor za Stefana Lekovića tokom zimskih priprema, Radovan Pankov je prosleđen u Čukarički. Posle povrede Nemanje Milunovića, Leković je dobio šansu u startnoj postavi i ostavio prilično zadovoljavajući utisak. Bilo je tu grešaka, ali i odličnih poteza kao protiv TSC-a kada je očistio udarac Aranđela Stojkovića sa gol-linije.

Tri puta je ovog proleća Stefan Leković bio u startnoj postavi. Vezao je mečeve protiv TSC-a, Novog Pazara i Radničkog iz Sremske Mitrovice. Dobio je i šansu i protiv Voždovca i na terenu proveo 289 minuta.

Očekivalo se više prostora za najmlađeg Jovana Mijatovića (2005. godište). Posle sjaja u Grafičaru popularni Bekam je prekomandovan u seniorsku ekipu kao spasonosno rešenje i neka vrsta podrške iskusnom Aleksandru Pešiću. Imao je čak i evropski debi u Budimpešti kada je udarcem sa 16 metara u finišu mogao da donese crveno-belima izjednačenje.

Najava je bila dobra, ali je za sada Jovan Mijatović ostao nedorečen. Nije mu ni lako da dođe do kontinuiteta, pošto je reč o drugom špicu ili igraču koji se najbolje snalazi u prostoru iza napadača, nekada i na desnom krilu. Tu je konkurencija najžešća, pa je tako Mijatović tokom proleća odigrao svega 62 minuta. Korstio ga je Miloš Milojević uglavnom u već rešenim periodima kada je Crvena zvezda imala visoku prednost protiv Čukaričkog ili Radničkog iz Sremske Mitrovice.

Mnogo pohvala stručnog štaba i ljudi iz sportskog sektora dobio je mladi ruski reprezentativac Jegor Prucev. Svi u Ljutice Bogdana apostrofiraju njegov mentalitet, drugačiji pristup obavezama od srpskih igrača, kao i drugačiju obuku. Pokušavao je Miloš Milojević sa njim, ali je Rus počeo samo jedan duel. Protiv Novog Pazara igrao je levog „vingbeka“ i bio solidan tokom drugog poluvremena. Ovog proleća odigrao je svega 97 minuta. Može se očekivati da Prucev u plej-ofu dobije značajniju ulogu, posebno što se videlo da ima određene tehničke kvalitete.

OZBILJNA GREŠKA SA NIKOLOM MITULJIKIĆEM, ČEKA SE DEBI SUPERTALENTOVANOG GOLMANA

Velika misterija je status Nikole Mituljikića. On i njegov brat Jovan su bili najbolji igrači Zvezdine „klase 2003“. Ubedljivo najtalentovaniji, momci projektovani da potezima sličnim Kataijevim dižu Marakanu na noge. Odlučeno je da Jovan (ofanzivni vezni) ode na kaljenje u Mladost Gat, te da se blizanci razdvoje. Međutim, iza Nikole, koji je po vokaciji desno krilo, izgubljeni je period. Posle uzleta u Grafičaru i nekoliko povreda za sve bi bilo bolje da je Nikola Mitujikić dobio prostor da igra u kontinuitetu, makar u filijali Grafičaru. Zasad nije upisao zvanični debi. Samo u dva navrata je bio na klupi za rezerve. Dobro će morati da razmisle u Ljutice Bogdana šta će da rade sa njim i bratom Jovanom u predstojećim mesecima. Imaju retko blago u rukama, o kojima je pre nekoliko meseci pričao bivši pomoćnik Dejana Stankovića, Vlada Radenković.

"Da vam kažem iskreno - u Zvezdi postoje dva bisera i oni su na nivou Lige šampiona. Verujte, Srbija nema takva dva fudbalera. To su braća Mituljikići (Jovan i Nikola, prim. aut.). Zvezda čeka momenat kada će ih izbaciti na najvišu scenu. Znate, postoje mladi igrači koji nisu baš za drugu ligu, ali opet jesu za najvišu scenu. Ja tu vidim bombu Zvezde kada su oni u pitanju, a da bi tandem pokazivao šta može - potrebni su fizički jaki i motorički igrači oko njih. I oni se muče ako to nemaju na terenu i ne mogu da daju šta umeju“, poručio je Radenković za TV Arenusport.

Moguće je da će do kraja sezone debitovati 16-godišnji golman Jovan Miladinović. O njemu je posle pobede u derbiju pričao Miloš Milojević, govoreći da je reč o jednom od najtalentovanijih čuvara mreže u Evropi.

Jasno je da Crvena zvezda kada su bonus mesta neće morati da brine naredne sezone. Potpisao je i Marko Stamenić (rođen 2002. godine), mnogo je igrača na pozajmicama. Deluje da je solidan utisak u kruševačkom Napretku ostavio Nikola Stanković.


tagovi

Stefan LekovićNikola MituljikićJovan Mijatović

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara