Marko Mirić (©StarSport)
Marko Mirić (©StarSport)

Mirić uoči finalnih borbi: Termin "mator igrač" odavno ne važi, razmišljam samo o novoj sezoni u Superligi

Vreme čitanja: 4min | pet. 15.04.22. | 08:53

Kapiten Kragujevčana za Mozzart Sport o plej-autu koji po njegov tim počinje današnjim gostovanjem u Surdulici (16.30)

Još sedam finala, kako treneri i igrači vole da kažu, ostalo je klubovima iz donje polovine superligaške tabele da izbore opstanak među najboljima u Srbiji. Jedan od njih je Radnički Kragujevac.

Podsetimo, dva tima će direktno u niži rang, a dva će imati popravni protiv trećeg i četvrtog iz Prve lige. Kragujevčani su uoči plej-aut borbi na 13. mestu koje vodi u baraž.

Izabrane vesti

Posle lošeg prvog dela sezone tokom zimske pauze na Čika Daču je stigao Nenad Lalatović. Harizmatični trener, bogatog iskustva na domaćoj sceni, pronašao je način da probudi ekipu i uz nekoliko novih igrača napravi kolektiv koji je uspeo da veže šest mečeva bez poraza (četiri pobede, dva remija). Doduše, prolećni deo otvoren je porazima od novosadskog Proletera (0:1) i Partizana (0:2), a zatvoren s četiri gola u mreži na stadionu Rajko Mitić (4:1 za Crvenu zvezdu). Da je učinak u ta tri duela bio povoljniji, Radnički bi vrlo moguće igrao plej-of.

Ali šta bi bilo kad bi bilo. Večiti i inače nisu rivali protiv kojih bodove jure oni koji se bore za goli superligaški život. Ti mečevi su prošlost, a u Kragujevcu su sve misli usmerene na današnje gostovanje u Surdulici (16.30, TV Arena Sport 1 Premium). Radnik je uz Mladost najbolje plasirana ekipa plej-auta, sa šest bodova više od Radničkog.

"Zimus smo za mnoge bili otpisani, a eto, uspeli smo da drugima pomrsimo račune. Ulazimo u plej-aut u dobroj situaciji. Imamo težak raspored, sigurno je da će svaki meč biti težak, ali nećemo se predati. Cilj nam je da izborimo opstanak, da li direktno ili kroz baraž, videćemo. Idemo korak po korak. Pobedom u Surdulici možemo dodatno da zakuvamo situaciju", ističe Marko Mirić u razgovoru za Mozzart Sport.

SUBOTA, 18.00: (2.15) CRVENA ZVEZDA (3.20) PARTIZAN (4.00

Iza Šumadinaca na tabeli su trenutno Novi Pazar (pet bodova manje), Metalac (tri boda manje) i Proleter (bod manje). Kolubara i Spartak su isrped sa po četiri više, a pomenuli smo već da Mladost i Radnik imaju šest bodova prednosti. Kapiten Kragujevčana očekuje neizvesnost do poslednjeg trenutka.

"Verovatno će poslednje kolo odlučivati. Mi tada igramo kod kuće protiv Metalca. Dobro je što igramo na našem stadionu, jer su nam navijači velika podrška i prednost u odnosu na ostale rivale u plej-autu. Verno nas prate gde god da igramo, pa se i na gostovanjima osećamo kao na domaćem terenu. Pozivam ih da nastave tako i nadam se da ćemo se na kraju zajedno radovati ostanku u ligi".

Marko Mirić (©StarSport)Marko Mirić (©StarSport)


Apostrofirao je Mirić značaj Lalatovića za trenera, ali i dolaske Nikole Piščevića, Marka Gajića, Miloša Milisavljevića, Ljubiše Pecelja, Voja Ubiparipa, Nikole Andrića i Nikole Kovačevića.

"Prijao nam je dolazak Lalatovića. Podigao je samopouzdanje ekipi, ali moram da istaknem i da su se igrači koji su stigli u klub zimus odlično uklopili i pomogli nam da podignemo formu. Napravljena je jaka ekipa i nadam se da ćemo imati priliku da se pokažemo sledeće sezone u Superligi. Radnički i Kragujevac kao grad zaslužuju mesto među najboljima u Srbiji", rekao je Mirić koji uprkos poznim fudbalskim godinama ne dovodi u pitanje nastavak karijere.

Svojevremeno krilo Crvene zvezde (2012-2014) ima 35 godina i najstariji je igrač Radničkog, ali ga to ne sprečava da bude i najbolji strelac tima (osam golova). Prkosi Mirić krštenici, a to kao da je trend ove sezone u evropskom fudbalu. Ne pamti se tako veliki broj igrača u četvrtoj deceniji koji su ako ne glavni pokretač svog tima, onda vrlo bitan faktor. Pomenućemo samo Luku Modrića i Karima Benzemu u Realu, Roberta Levandovskog u Bajernu, Zlatana Ibrahimovića i Olivijea Žirua u Milanu, Tijaga Silvu u Čelsiju, Raula Albiola u Viljarealu...

"Već nekoliko godina unazad ne važi pravilo 'mator igrač'. Dosta toga se promenilo u načinu treninga i održavanja fizičke spreme. Danas se mnogo više radi na tome, moraš da budeš u ritmu da bi telo funkcionisalo. Ja kao kapiten i najstariji imam veliku odgovornost u ovoj ekipi, ali znam šta se od mene traži i očekuje, tako da mi to ne pada teško. Pomažu mi i saigrači, jer slušaju šta im pričam. Imam dosta iskustva iza sebe, igrao sam i u inostranstvu, pa se trudim da im pomognem savetima".

Jedan od onih koji upijaju svete je Đorđe Maksimović, 22-godišnji napadač koji je u prošlom kolu protiv Crvene zvezde u Beogradu dao svoj prvi superligaški gol.

"Maksa je odličan momak i veliki profesionalac. Bez obzira koliko igra, uvek maksimalno ulazi u utakmicu. Dete je Radničkog i igra srcem za klub. Imao je probleme s povredama, ali sada je lep period pred njim. Nadam se da će biti tako, jer to i zaslužuje", poželeo je Mirić mlađem saigraču.

SUPERLIGA, PRVO KOLO PLEJ-AUTA

Petak

16.30: (2,05) Radnik (3,20) Radnički 1923 (3,60)

Subota

16.00: (1,80) Mladost (3,35) Proleter (4,40)

Nedelja

14.00: (1,95) Spartak (3,30) Novi Pazar (3,80)

16.00: (2,40) Kolubara (3,10) Metalac (2,95)



tagovi

Marko MirićRadnički Kragujevac

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara