Fudbaleri AZ Alkmara (Reuters)
Fudbaleri AZ Alkmara (Reuters)

Miriše na spektakularnu sezonu u Holandiji i ispravku korona nepravde (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 09.10.22. | 18:49

Četiri tima deluju kao kandidati za titulu

Iako je Ajaks osvojio sedam od poslednjih 11 titula u, šampionske trke u holandskoj Erediviziji su prethodnih godina uglavnom bile neizvesne do samog finiša. U čak devet od poslednjih 14 sezona je prvoplasirani na kraju imao razliku manju od pet bodova u odnosu na drugoplasiranog. Retke su bile sezone kao pretprošla kada se Ajaks prošetao sa 16 bodova prednosti ili kao 2014/15 kada je PSV bio prvi sa 17 bodova više od Ajaksa.

A možda i najzanimljiviju šampionsku je sprečila pandemija koronavirusa kada su Ajaks i AZ Alkmar bili izjednačeni na tabeli posle 25 kola a odlukom FS Holandije titula nikome nije dodoeljana. Istovremeno, odlučeno je da se Ajaks pošalje driektno u Ligu šampiona, a AZ u kvalifikacije čime je klubu iz Alkmara naneta prilična nepravda.

Izabrane vesti

Dve i po godine kasnije, deluje da bi nepravda mogla da bude ispravljena i da nas čeka jako zanimljiva šampionska trka u kojoj bi mogla da učestvuju čak četiri kluba.

Posle prve četvrtine sezone, AZ Alkmar ima bod više od Ajaksa, dva od Fajenorda i tri od PSV Ajndhovena. Miriše na ludu trku iz 2007. kada su Ajaks, PSV i AZ do poslednjeg minuta sezone vodili borbu za titulu...

AZ na početku ove sezone ostavlja najbolji utisak. Pošto je prtotunjao u kvalifikacijama za Ligu konferencije u kojoj za sada ima sve pobede, blista i u nacionalnom šampionatu. Nema nijedan poraz, primio je najmanje golova, trenutno je u seriji od pet pobeda u svim takmičćenjima među kojima je i ona najslađa protiv Ajaksa.

Danas je AZ stavio na uvek neugodnom gostovanju u Utrehtu (2:1) i opet preuzeo vrh tabele od šampiona iz Amsterdama. Iako konačan rezultat to najbolje ne opisuje, AZ nije imao ni turnku muke u Utrehtu. Mladi Majron van Bredrode je lepim udarcem sa distance doveo goste u vođstvo posle pola sata igre, da bi meč rešio japanski bek Sugavara koji je danas igrao kao krilo i postigao verovatno gol kola posle lepog lažnjaka i projektila pod prečku domaćih. Gol možete pogledati OVDE.

Poput lidera, i Fajenord je je upisao tri boda. Nakon prokockane pobede protiv Midtjilanda, prošlosezonski finalista Lige konferencije je uzeo meru Tveteu – 2:0.

Iako je kapiten Orkan Kokdžu na gostovanju u Danskoj bio zamenjen zbog povrede, danas je zaigrao i poveo Roterdamerse do pobede. U finišu poluvremena je prelepim šutem iz slobodnog udarca načeo Tvente koji je dokrajčio slovački štoper David Hančko. Prvo je spasao gol posle zicera za veterana Rikija van Volsfinkela, a potom je pogodio za 2:0 nakon šuta Santjaga Himeneza. Gol Kokdžua možete pogledati OVDE.

Na kraju je od kandidata za titulu, pobedom odgovorio i PSV koji je večeras prvi put posle 11 godina slavio u Herenvenu. Junak pobede je bio prva zvezda tima Kodi Gakpo. Nakon što je u četvrtak sa dva gola potpisao pobedu u Cirihu, večeras je u 75. minutu postigapo golčinu vrednu pobede i tri boda posle prodora. Već je stigao do 13 golova i 10 asistencija u sezoni pokazavši zašto su ga letos želeli ozbiljni klubovi među kojima i Mančester Junajted i zašto PSV za njegovu slobodu traži 40.000.000 evra. U ovom trenutku je verovatno najbolji igrač u Erediviziji... Gol možete pogledati OVDE.

EREDIVIZIJA - 9. KOLO

Petak

Groningen - RKC 2:3 (1:1)

/Pepi 14pen, 76 - Van den Bujs 38pen, Beret 61, 80/

Subota

Volendam - Ajaks 2:4 (0:2)

/Zefujk 74, Ejting 86 - Tadić 17, Besi 39, Brobi 64, Klasen 90+5/

Sparta - Emen 3:1 (1:0)

/Van Kroij 13, Vriends 82, Engels 90 - Romeni 51/

NEC - Ekscelzior 1:1 (1:1)

/Dimata 59 - Lampru 88/

Nedelja

Go Ahed - Kambur 0:0

Fajenord - Tvente 2:0 (1:0)

/Kokdžu 43, Hančko 64/

Utreht - AZ Alkmar 1:2 (0:1)

/Sila 90+2 - Van Brederode 31, Sugavara 68/

Herenven - PSV 0:1 (0:0)

/Gakpo 75/

20.00: (1,65) Vitese (3,80) Fortuna Sitard (5,50)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Kodi GakpoOrkun Kokdžu

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara