Osimen, Rahmani i Di Lorenco (© AFP)
Osimen, Rahmani i Di Lorenco (© AFP)

Misija Skudeto: Sve na vodenicu Napolija

Vreme čitanja: 9min | čet. 14.10.21. | 16:37

U kakvom raspoloženju vodeći timovi dočekuju naredni ciklus, kakva im je kadrovska situacija i raspored

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

U subotu se nastavlja Serija A. Po običaju reprezentacije su uzele i ovoga puta danak. Osim nekoliko povređenih fudbalera imamo i dvojicu, zasada, zaraženih kovidom 19 (Rabio i Teo Ernandez, obojica francuski reprezentativci). Najteži raspored u sledećih nekoliko kola imaju Juventus, Inter i Roma, Milan je desetkovan, protiv Verone neće imati čak osam igrača na raspolaganju, tako da Napoli ima sve preduslove da napravi ozbiljan beg na tabeli.

Izabrane vesti

Lacio ima obavezu da se iskupi za razočaravajući start u šampionatu, dok je Atalanta, poput Milana, pogođena serijom povreda. Već dugačkoj listi igrača van stroja dodati su Toloi i Đimšiti.

NAPOLI 21 bod

Jedini kamenčić koji žulja Napolitance na startu sezone je Lorenco Insinje. Kapiten, izgleda, nema nameru da potpiše novi ugovor i ozbiljno razmišlja o sledećim destinacijama. Lučano Spaleti se već dva puta našao u vrtlogu sukoba uprave klubova gde je radio i kapitena. Priča sa Totijem i Ikardijem u Romi i Interu se završila loše za sve, uključujući i samog Spaletija. Zasad ništa ne upućuje da bi mogao da eksplodira slučaj Insinje, ali sa predsednikom kluba kao što je Aurelio de Laurentis ništa ne može da se isključi unapred.

Za nastavak šampionata Spaleti sprema povratak na velika vrata Drisa Mertensa. Belgijanac ima veoma važnu ulogu u projektu osvajanje trećeg skudeta. Naime, kao što je poznato Osimen će na početku godine biti odsutan najmanje mesec dana i od presudne je važnosti da u tom periodu Metens bude na visini svog pedigrea, najboljeg strelca Napolija svih vremena sa 135 golova.

Komparativna prednost Mertensa je što za razliku od Lozana, Politana i Insinjea može da igra na svim pozicijama u napadu i neće biti iznenađenje ako ga vidimo i sa Osimenom u startnoj postavi ili u završnicama mečeva.

Osim Mertensa, potencijalno veliko pojačanje za Napoli bi mogao da bude Gulam. Levi bek Napolija je do serije povreda bio standardan u početnoj postavi. Poslednja povreda kolena ga je odvojila od terena četiri meseca. U svakom slučaju Spaleti ima alternativu za Marija Ruija na pozicij levog beka.

Igrom slučaja, samo što je dobio na raspolaganje Gulama, trener Napolitanaca je izgubio Malkuija koji će morati da preskoči sve utakmice do sledeće pauze, odnosno sedam utakmica. Naravno, Francuz nije starter u timu, ali je italijanski reprezentativac Di Lorenco ostao bez adekvatne zamene. Jedini preostali fudbaler koji bi mogao da igra na poziciji desnog beka je Zanoli, 21-godišnjak kome je Spaleti omogućio da debituje u Seriji A protiv Udinezea.

RASPORED: TORINO, LEGIJA, Roma, BOLONJA, Salernitana, Legija, VERONA (velikim slovima utakmice na domaćem terenu);

MILAN 19

Stefano Pioli neće moći da pozove čak osmoricu igrača na meč sa Veronom na San Siru. Od golmana Menjana, preko Tea Ernandeza i Florencija, zatim Krunića i Bakajoka, do Ibrahimovića.

Povreda Menjana je veoma ozbiljan hendikep, možemo slobodno reći najveći, jer zamene, Mirante i Tatarušanu, ne pružaju ni izbliza garancije kao francuski čuvar mreže. Dodatno breme je što će Menjan stati na gol tek u 2022. i propustiće, barem se tako kaže u Milanu, najmanje 14 utakmica.

Izostanak velikog broja igrača oduzima mogućnost Stefanu Pioliju da maestarlno pilotira svih pet izmena na raspolaganju i pored toga što ima veoma dugačku i kvalitetnu klupu.

Ibrahimovića nećemo videti protiv Verone, ali bi trebalo da istrči na teren već protiv Porta u Ligi šampiona. Povratak Ibre dolazi u pravom momentu imajući u vidu raspored u sledeće tri nedelje. I oporavak Žirua bi trebalo da bude velika dodatna vrednost i pored toga što su Rebić i Leao odradili dobar posao u njihovom odsustvu.

Za Piolija će biti slatka muka da odlučuje iz utakmice u utakmicu koga da izabera za dva mesta u veznom redu između trojke, Tonali, Kesi i Benaser. Protiv Porta u Ligi šampiona tu muku neće imati pošto je reprezentativac Obale Slonovače suspendovan zbog crvenog kartona protiv Zmajeva.

Eventualni problem za Piolija bi upravo mogao da bude Kesi, i to dvostruki. Postalo je jasno da Presidente želi da ide na istek ugovora i da inkasira faraonsku platu na nekom drugom mestu. Pitanje koje lebdi u vazduhu u Milanelu je kako će se Kesi ponašati. Tu ulazi i druga nepovoljna okolnost, kao i Benaser i Kesi će biti odsutan u prvom mesecu 2022. zbog učešća na Afričkom kupu nacija.

Rosoneri će imati lagani početak predstojećeg ciklusa od sedam mečava da bi završili u velikom ubrzanju, odnosno paklenom sedmicom sa mečevima protiv Rome, Porta i zatim derbi sa Interom.

RASPORED MILANA: VERONA, Porto, Bolonja, TORINO, Roma, PORTO, Inter.

INTER

Interov Alesandro Bastoni i Josip Iličić iz Atalante (© Reuters)Interov Alesandro Bastoni i Josip Iličić iz Atalante (© Reuters)

Može se reći da je sledeća nedelja presudna za dalji tok sezone Nerazura. Protiv Lacija na Olimpiku sa Šerifom i Juventusom na San Siru ćemo dobiti odgovor od kakvog materijala je sastavljen tim Simonea Inzagija.

U Apijano Đentileu su i dalje kao na iglama, u iščekivanju da vide u kakvom će se stanju vratiti petorica južnoameričkih fudbalera, pogotovo dvojica Argentinaca. Maks Alegri je bio u sličnoj situaciji kao Inzagi ovog vikenda pre okršaja sa Napolijem. Kormilar Stare dame je odlučio da ne povede nijednog Južnomerikanca u Napulj, i pogrešio je: izgubio je na Maradoni (1:2). Inzagi nema nameru da ponovi grešku Alegrija, ali je veliki rizik da se osloni na Argentince, Čileance i Urugvajca Vesina.

Ne bi trebalo potceniti činjenicu da će Inter u sledećoj nedelji igrati za opstanak u Ligi šampiona protiv Šerifa i zatim utakmicu sa najvećom specifičnom težinom za Nerazure, naravno sa Juventusom. Lautaro Martinez i Hoakin Korea su imali manje probleme sa zadnjom ložom odnosno primicačem. Zgusnuti kalendar, zajednon sa putovanjima, nalaže oprez i racionalno raspoređivanje minuta.

Bastoni i Škrinjar se vraćaju sa reprezentativnih nastupa u ne baš sjajnom raspoloženju, i jedan i drugi su napravili kikseve koji su skupo koštali Italiju i Slovačku. Džeko je prevalio velike puteve prethodne nedelje (Kazahstan i Ukrajina), Perišić i Brozović su potrošili dosta snage protiv Slovačke.

Dobre vesti za Inzagija su oporavak Sensija koji bi mogao da bude odlična alternativa za indisponiranog Čalhanoglua, kao i sve bolje igre Damfrisa, potvrđene i u dresu Holandije. Barela je očajnu predstavu protiv Španije, kada ga je Koke nadigrao na svim poljima, donekle učinio manje gorkim golom i dobrom predstavom protiv Belgije. Budući da je igrao u nedelju, biće u top formi za sudar sa Lacijom.

RASPORED INTERA: Lacio, JUVENTUS, ŠERIF, Empoli, UDINEZE, Šerif, Milan.

ROMA

Žoze Murinju je ispunio, do sada, sve što se od njega očekivalo na klupi Rome. Vratio je entizijazam, dao identitet, formirao startnu postavu koju smo već svi naučili napamet, revitalizirao pojedine fudbalere i lansirao druge. U sledeće dve nedelje je pozvan da položi najvažniji ispit u prvom delu sezone i promeni skor rimskog kluba protiv velikih timova Serije A.

Na poslednjih 11 mečeva protiv velikih klubova, od moguća 33 boda Đalorosi su osvojili samo četiri. Roma je u prethodnim godinama bila uglavnom nemilosrdna prema slabijima i darežljiva prema jakima. Do kraja meseca Rimljani će igrati protiv Juvea, Napolija i i Milana i dobićemo odgovor na pitanja: dokle je zaista stigla redvolucija Murinja u Trigoriji.

U Trigoriji su svi odahnuli kada su videli u Rimu Abrahama. Povreda engleskog centarfora nije tako ozbiljna kao što se pomislilo u prvi momenat. Postoji čak i mogućnost da igra protiv Stare dame u nedelju.

Generalno, Murinjo je sredio pitanje golmana, veznog reda i napada. U odbrani će biti potreban ozbiljniji rad, Karsdorp nema adekvatnu zamenu na mestu desnog beka, Mančini nije dominantan defanzivac i kada nema Smolinga pored sebe pruža slabije partije. Bivši igrač Mančester junajteda je postao enigma: više je u ambulanti nego na terenu. Kumbula nije napravio kvalitativan skok koji se očekivalo, a Ibanjez previše oscilira. Na poziciji levog beka u iščekivanju Spinacole, trebalo bi da se vrati do kraja godine, Vinja i Kalafjori ne garantuju nivo koji Murinjo očekuje.

RASPORED ROMA: Juventus, Bodo, NAPOLI, Kajari, MILAN, BODO, Venecija.

JUVENTUS 11

Maks Alegri je posle dva osvojena boda u prva četiri kola promenio rezultatski kurs, zabeležene su tri pobede, ali u igri Juvea nisu viđene promene na bolje koje su se očekivale. Bjankoneri su postali konkretniji i agresivniji, ali kvalitet je još na „idi mi, dođi mi“.

Delimično zbog povreda, a delom i zbog forme, Alegri je morao da menja sve vreme tim Juventusa i da ga prilagođava novom pristupu. Posle neuspelih pokušaja sa Sarijem i Pirlom da se Stara dama transformiše u tim koji „umire u lepoti igre“ na terenu, Alegri se vratio u Kontinasu da skine prašinu sa Bonipertijevog slogana: „Pobeda nije važna, ali je jedina stvar koja se računa“.

Korak po korak, trofejni stručnjak je pokrenuo ciklus pobeda u Juveu, a zatim je protiv Torina stigla i prva utakmica u kojoj Stara dama nije primila gol posle 20 uzastopnh mečeva u Seriji A (prošla i tekuća sezona) u kojima su golmani Bjankonera barem jednom kapitulirali.

Kao što Roma ima probleme sa odbranom, tako Alegri ima hroničan problem sa veznim redom. U ovom momentu Alegri ima samo jednog fudbalera na sredini terena koji u potpunosti odgovara traženom profilu – Lokateli. Bentankur je prosečan igrač, Mekeni nekompletan, Rabio je lunatičan, Artur i Remzi krhke građe. Kad ih sve skupiš, čak i kada su u najboljoj formi nisu igrači za nivo na koji Juve pretenduje. ,

Osim Kjeze, koji je postao stub Juventusa, u nastavku šampionata se očekuje definitivan povratak Dibale na stare staze slave. Sa nestrpljenjem se očekuje i debitantski meč za Kaja Žorža kojem se predviđa blistava budućnost.

U napadu ostaju rebusi zvani Morata i Kin. Uz svu dobru volju, njih dvojica će se na kraju sezone, drugi put u karijeri, pozdraviti sa Juventusom.

RASPORED JUVENTUSA: ROMA, Zenit, Inter, SASUOLO, Verona, ZENIT, FJORENTINA

LACIO 11

Fudbaleri Lacija na meču Lige Evrope (© Reuters)Fudbaleri Lacija na meču Lige Evrope (© Reuters)

Prepričava se da je Mauricio Sari proveo svih deset prethodnih dana zabarikadiran u svojoj vili ispred velikog ekrana analiziriajući utakmice Lacija i tražeći objašnjenja za greške koje su on i njegovi igrači napravili u prvih sedam kola.

Izostanak Ačerbija na sledeće dve utakmice i rovitost Imobilea predstavljaju ozbiljnu prepreku za poletanje Nebeskoplavih u ciklusu od sedam utakmica u 22 dana. Predsednik Klaudio Lotito je jasno stavio do znanja igračima da Sari uživa totalnu i bezerzervnu podršku kluba i da su obavezni da slede svog kormilara.

Koliko su i da li su igrači Lacija ispravno shvatili poruku svog predsednika videćemo, ne toliko u subotu protiv Intera, koliko na utakmicama koje slede posle Verona, Fjorentina, Atalanta.

Problem Sarija je što je srušio, uslovno rečeno, prethodni Lacio, a nije izgradio novi. Luis Alberto kaže da će biti potrebno još dva, tri meseca da se vidi Sarijeva igra fudbalera u nebeskoplavim dresovima. Mnogi se boje da bi moglo da bude kasno za ambicije rimskog kluba u ovoj sezoni.

U svakom slučaju, Sari će morati da reši problem na sredini terana, odnosno biće neophodno da pronađe modus da Sergej Milinković Savić i Luis Alberto koegzistiraju u startnoj postavi. U suprtonom neće se osetiti samo negativne posledice na rezultate već i na cenu fudbalera za koje je Lotito tražio basnoslovne cifre prošlog leta: 80.000.000 za Milinkovića i 50.000.000 za Luis Alberta.

Hronični problem Lacija već godinama je tanka klupa. Kada se Sari okrene prema kućici sa rezervnim igračima, za razliku od svojih kolega koji imaju bogat izbor, vidi Murićija, Bašića, Patrika, Akpa Akproa, Eskalantea, Strakošu

RASPORED LACIO: INTER, OLIMPIK, Verona, FJORENTINA, Atalanta, Olimpik, SALERNITANA

ATALANTA 11

Atalanta je uz Milan najviše platila cenu velikog broja utakmica na startu sezone. Đan Pjero Gasperini je ostao bez krila, Gosensa i Hatebora. Neće moći da računa ni na Pesinu u sledeća dva meseca. Van stroja su i defanzivci Toloi i Đimšiti. Ako tome dodamo da je De Ron preskočio prva četiri meča zbog suspenzije, Zapata prva dva zbog povrede, a Murijel je bio više od mesec dana aut zbog mišićnih problema, postaje jasno zašto su Bergamaski imali lošiji start u sezoni.

Jedna od odlika Gasperinijevih timova je da počinju sezonu kao dizeli i da tek u novembru, decembru ulaze u veliku brzinu. Ovoga puta je sve drugačije pošto Atalanta plaća cenu svog uspeh kroz veliki broj utakmica i putovanja fudbalera koji su u velikom broju i stubovi nacionalnih selekcija čiji grb nose.

Ohrabrenje za šefa stručnog štaba Boginje je povratak Murijela i relativno lak raspored utakmica u sledeće tri nedelje u Seriji A, začinjen duplim dvobojem sa Mančester junajtedom u Ligi šampiona.

RASPORED ATALANTE: Empoli, Mančester junajted, UDINEZE, Sampdorija, LACIO, MANČESTER JUNAJTED, Kaljari.


tagovi

Serija ASkudetoNapoliAtalanta

Obaveštavaj me

Juventus
Lacio
Inter
Roma
Milan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara