Aleksandar Mitrović u duelu sa Nejtanom Akeom (Foto: Reuters)
Aleksandar Mitrović u duelu sa Nejtanom Akeom (Foto: Reuters)

Mitar nemoćan protiv nemilosrdnog Sitija, sjajan debi Lamparda na klupi Evertona (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | sub. 05.02.22. | 17:54

Kristal Palas siguran protiv četvrtoligaša, Kanarinci iznenadili na Molinou

Fudbaleri Fulama dobili su najteži zadatak u 4. kolu FA kupa - gostovanje Mančester Sitiju. Bolji početak nisu mogli da požele, poveli su već u četvrtom minutu, ali su Aleksandar Mitrović i drugovi na kraju pretrpeli jedan od najtežih poraza u sezoni. Četa Pepa Gvardiole je već do poluvremena preokrenula rezultat, a potom se postarala i za ubedljiv trijumf - 4:1 (2:1).

Od starta je bilo jasno da su Kotidžeri došli da se nadigravaju. Jednostavno, pod vođstvom Marka Silve ne znaju za drugačiji pristup. Portugalac gaji ofanzivan stil, želi da njegova ekipa uvek ima kontrolu, pa je tako postigla i 74 pogotka na 28 utakmica u Čempionšipu i ubedljivo je prva na tabeli. Ipak, u sudaru sa Sitijem takav pristup je zbog velike razlike u kvalitetu skupo koštao Kotidžere.

Izabrane vesti

Poveli su gosti iz Londona već u četvrtom minutu preko talentovanog Fabija Karvalja, ali to kao da je razljutilo Građane. Za 120 sekundi su izjednačili, već u 13. minutu stigli do vođstva. Do odlaska na odmor nije bilo promene rezultata, a samo 12 minuta je u nastavku bilo potrebno Sitiju da reši pitanje pobednika sa još dva pogotka.

Sjajan početak gostiju, bivši igrač Liverpula Heri Vilson je jako dobro centrirao sa desne strane, mladi Karvaljo se našao na pravom mestu i sa par metara rutinski matirao Zeka Stefena. Nisu se igrači Fulama pošteno ni poradovali, a već ih je Siti vratio na početak. Rijad Marez proigrava Gundogana u kaznenom prostoru, a nemački vezista efektnim udarcem pronalazi put do mreže - 1:1.

Samo sedam minuta nakon izjednačenja, Gvardiolina kaznena ekspedicija stiže i do preokreta. De Brujne je sjajno izveo korner sa leve strane, još bolje je skočio Stouns i glavom doneo prednost domaćoj ekipi. U nastavku je pao tempo, nije bilo ni izglednijih prilika, pa se na odmor otišli sa minimalnim vođstvom lidera Premijer lige.

Po povratku sa pauze, novi blickrig Mančester Sitija. Najpre je Džek Griliš oboren u kaznenom prostoru Fulama, a sudija Džeret Džilet je odmah pokazao na kreč. Odgovornost je preuzeo Marez i bez problema uvećao prednost. Samo četiri minuta kasnije Siti stiže i do četvrtog pogotka. Greška Herisona Rida, koji je praktično lansirao De Brujnea u kontru, Belgijanac proigrava Mareza, koji uz malu pomoć Tima Rima uvećava suficit domaće ekipe.

Frenk Lampard je debitovao na klupi Evertona, a odmah ga je poterao maler. Već u 14. minutu utakmice sa Brentfordom povredio se Ben Godfri. Ispostavilo se ipak da je ulazak Jerija Mine umesto bivšeg igrača Noriča dobra stvar, pošto je Kolumbijac samo 17 minuta kasnije doneo prednost Karamelama. U nastavku je Rišarlison duplirao, da bi put ka pobedi pogotkom u 62. minutu trasairao Mejson Holgejt - 4:1 (1:0).

Odlučio se Lampard na debiju za postavu sa tri centralna defanzivca (Holgejt, Kin, Godrfi - potom Mina). Po bokovima su zaigrali Šejmus Kolman i debitant Vitali Mikolenko. U veznom redu se našao tandem Alan - Andre Gomeš, dok su u ofanzivnom delu od starta šansu dobili Demari Grej, Rišarlison i Eron Gordon. Novajlije Dele Ali i Doni van de Bek su bili van protokola, a pojačanje iz Rendžersa Nejtan Peterson je presedo čitav meč na klupi.

Lampard i Rišarlison (Foto: Reuters)Lampard i Rišarlison (Foto: Reuters)

Počelo je povredom, ali rezervista Mina je vrlo brzo opravdao poverenje. Centaršut Greja iz kornera, a Kolumbijac je uradio ono što najbolje zna - nebeskim skokom je nadvisio odbranu i glavom sproveo loptu u mrežu Pčela.

Do odlaska na odmor nije bilo promene rezultata, a manje od tri minuta u nastavku bila su potrebna timu iz Liverpula da uveća prednost. Alan je poslao sjajan pas ka zemljaku Rišarlisonu, Brazilac je pobegao odbrani Brentforda i postigao efektan pogodak. U narednih 14 minuta viđena su još dva pogotka.

Najpre je Brentford smanjio zaostatak sa bele tačke preko Ajvana Tonija u 54. minutu, da bi u 62. Mejson Holgejt posle još jednog kornera vratio dva gola prednosti Karamelama. Opet je Mina napravio pometnju u kaznenom prostoru rivala, odbrana je panično intervenisala ispred Kolumbijca i poslala loptu ka golu, a na pravom mestu našao se Holgejt i samo je skrenuo u mrežu za 3:1.

Tačku je u prvom minutu nadoknade stavio rezervista Andros Taunsend. Aleks Ivobi mu je odlično ostavio loptu na ivici kaznenog prostora, a bivši igrač Totenhema i Kristal Palasa u svom stilu efektnim udarcem kompletirao poker Evertona na Lampardovom debiju.


Kristal Palas je sa 2:0 savladao četvrtoligaša Hartlpul, dok je Norič iznenadio Vulverhemptom i minimalnim rezultatom slavio na Molinou.

Orlovi su stekli veliku prednost već u 22. minutu. Najpre je Mark Guehi doneo prednost Palasu već u četvrtim minutu na asistenciju Majkla Oliza, koji je 18 minuta kasnije duplirao prednost (na asistenciju Galagera). Četa Patrika Vijere je do kraja bez većih problema sačuvala prednost.

Što se tiče meča na stadionu Vulvsa, Norič je u nadoknadi prvog poluvremena stigao do prednosti, u strelce se upisao Keni Meklin posle dodavanja Bilija Gilmora. U nastavku se pretežno igralo pred golom Kanarinaca, koji su uspeli da se odbrane i sačuvaju minimalnu prednost.

U narednu rundu prošli su i Piterboro (2:0 protiv KPR), kao i Hadersfild (1:0 protiv Barnslija) i Stouk (2:0 protiv Vigana).

ENGLESKA, FA KUP – ŠESNAESTINA FINALA (JEDAN MEČ)

Petak

Mančester junajted - Midlzbro 9:8 (1:1, 1:1, 1:0)

/Sančo 25 - Kruks 64/

Subota

Čelsi - Plimut 2:1 (1:1, 1:1), posle produžetaka

/Aspilikueta 41, Alonso 105+2 – Gilespi 8/

Kiderminster - Vest Hem 1:2 (1:0, 1:1), posle produžetaka

/Peni 19 - Rajs 90+1, Bouen 120+1/

Kristal Palas - Hartlpul 2:0

/Guehi 4, Oliz 22/

Everton - Brentford 4:1 (1:0)

/Mina 31, Rišarlison 48, Holgejt 62, Taunsend 90+1 - Toni 54p/

Hadersfild - Barnsli 1:0 (1:0)

/Holmes 19/

Mančester Siti - Fulam 4:1 (2:1)

/Gundogan 6, Stouns 13, Marez 53, 57 - Karvaljo 4/

Piterboro - KPR 2:0 (1:0)

/Vord 25, Džons 72/

Stouk - Vigan 2:0 (1:0)

/Madža 14, Braun 62/

Vulverhempton - Norič 0:1 (0:1)

/Meklin 45+1/

Sautempton - Koventri 2:1 (1:1, 0:1), posle produžetaka

/Armstrong 63, Voker Piters 112 - Đekereš 22/

18.30: (3,40) Kembridž (3,40) Luton (2,15)

21.00: (1,95) Totenhem (3,40) Brajton (4,10)

Nedelja

13.00: (1,15) Liverpul (7,75) Kardif (18,0)

17.00: (3,60) Notingem Forest (3,45) Lester (2,05)

19.30: (1,28) Bornmut (5,50) Borham Vud (11,0)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Aleksandar MitrovićFabio KarvaljoRijad MarezKevin de BrujneFrenk LampardJeri MinaRišarlison

Obaveštavaj me

Man. Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara