Mitrović je konstanta, Radonjić upisao prvenac, SMS kakvog želimo: Srbija odnela tri boda iz Luksemburga

Vreme čitanja: 3min | uto. 10.09.19. | 22:38

Odrađen posao u gostima, naša devetka u dobroj formi

Sve može da se menja, da se igra i dobro i loše, da ima i nema rezultata, ali je Aleksandar Mitrović - konstanta. Sa 25 godina napadač Fulama došao je na deobu sedmog mesta večne liste strelaca reprezentacije. Njegov gol u 36. minutu je otvorio, a drugi u 78. minutu zatvorio utakmicu i doneo pobedu u Luksemburgu i treće mesto na tabeli kvalifikacija - 3:1 (1:0).

To je ukupno 28 Mitrovićevih pogodaka u dresu Orlova, na večnoj listi strelaca reprezentacije stigao je i Todora Veselinovića, sada su ispred njega još Dušan Bajević, Rajko Mitić, a kako igra golgeter Srbije sa 25 godina, nije daleko ni rekord Stjepana Bobeka sa 38 golova još iz 1956. godine.

Izabrane vesti

Sedma utakmica u novoj sezoni, u dresovima Fulama i Srbije i osmi gol za Mitrovića. Deset poslednjih mečeva za Orlove - 11 pogodaka. Zbog toga je tu gde je, u špicu reprezentacije Srbije, jer njegov golgeterski njuh gotovo nikad ne zakaže.

Golovi Mitrovića i prvenac Nemanje Radonjića, kao i verovatno najbolja partija Sergeja Milinkovića-Savića u dresu reprezentacije, bili su, normalno, najvrednije stvari u igri Srbije u Luksemburgu. Bilo je to dosta bolje izdanje nego protiv Portugalije pre četiri dana (2:4), bilo je šansi, dobrih prilika za još pogodaka, ali, naravno, protivnik je bio neuporedivo slabiji od prvaka Evrope.

A, opet, umalo je od 2:0 sve prokockano. Posle primljenog gola potpuno je Srbija stala sa igrom, Luksemburg krenuo na sve ili ništa i Dmitrović je u 71. minutu sprečio izjednačenje posle udarca Vinsenta Tilija sa peterca. Kazna je ubrzo stigla, dirigent Sergej je majstorski spojio Mitrovića s golom za tačku, da se preseku sve dileme.

Sve ono na čemu će Ljubiša Tumbaković insistirati kao selektor u narednom periodu, videlo se protiv Luksemburga, jasnije nego protiv Portugalije. Jer je lakše moglo da dođe do izražaja... A, to je čuvanje lopte, sporija igra da se ne prokocka posed bez potrebe. Na momente to deluje zaista tromo, neatraktivno, ali ostaje nada da će do marta i daleko bitnijih utakmica od ovog restla u kvalifikacijama, ta lopta i igra dobiti ubrzanje. I što više guranja u napred.

Srpska defanziva je i u Luksemburgu pokazala da je ranjiva sa svih strana. I ponovo je matirana. Rezultatski bez posledica ovog puta, ali gotovo da se ne pamti kada je poslednji put mreža Orlova ostala netaknuta. U ovih pet utakmica u kvalifikacijama - nijednom! 

Mada, da bi se ta poslednja linija uigrala, mora pre svega da dobije jasne konture. Da se uobliči, da se ustali. U Ukrajini su igrali Milenković, Spajić i Kolarov, protiv Portugalije Maksimović, Milenković, Nastasić i Kolarov, a protiv Luksemburga Rukavina, Spajić, Maksimović i Kolarov. I u različitim formacijama i u različitim sastavima. Teško da tako može granit od zadnje linije da se napravi.

A nasuprot svemu tome, ispada da Srbiji napad uopšte nije sporan i da može uvek i svuda da stvori šanse i da postigne gol. Pored Mitrovića, upisao se u Luksemburgu i Radonjić i tim pogotkom odgovorio na poruku selektora da od ovog meča počinju "nominacije" za tim za baraž u Ligi nacija.

Na težak poraz od Portugalije u Beogradu odgovor je stigao pobedom u Luksemburgu. Nije ista težina u pitanju, naravno, ali neka pozitivna reakcija jeste. Ako je ovo bila nulta tačka za tim Ljubiše Tumbakovića, onda je prvi korak napred napravljen. Nadamo se...

LUKSEMBURG - SRBIJA 1:3 (0:1)
/Turpel 66 - Mitrović 36, 78, Radonjić 55/

Luksemburg.
Stadion: Žozi Bartel.
Sudija: Orel Grinfeld.

Srbija: Dmitrović - Rukavina, Spajić, Maksimović, Kolarov - Lukić (od 61. Gaćinović), Milivojević - Katai (od 46. Radonjić), Milinković Savić (od 80. Matić), Ljajić - Mitrović. Klupa: Rajković, Radunović, Mladenović, Nastasić, Radonjić, Lazović, Gaćinović, S. Mitrović, Gobeljić, Kostić, Milenković, Matić.  

Luksemburg: Moris - Žerson, Šano, Karlson - Rodrigez, O. Til, Bareiro Martins, Jans - V. Til, Devil (od 61. Turpel), Sinani (od 62. Da Mota).

GRUPA B

Luksemburg - Srbija 1:3 (0:1)
/Turpel 66 - Mitrović 36, 78, Radonjić 55/

Litvanija - Portugal 1:5 (1:1)
/Andriuškevičijus 28 - Ronaldo 7pen, 62, 65, 76, Karvaljo 90+2/

Foto: Reuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara