Pau Tores (Reuters)
Pau Tores (Reuters)

Monči završio Pau Toresa! Najskuplja kupovina u istoriji Vile i najveća prodaja u istoriji Viljareala

Vreme čitanja: 2min | čet. 29.06.23. | 16:42

Kada već nije hteo Bajern...

Prvi igrač koji ovog leta špansku Primeru menja engleskom Premijer ligom je reprezentativni štoper Pau Tores.

Godinama stub odbrane Viljareala će karijeru nastaviti u Aston Vili, pošto su dva kluba danas dogovorila transfer. Rekordan za oba.

Izabrane vesti

Premijerligaš nije platio otkupnu klauzulu za Toresa u iznosu od 65.000.000 evra, ali jeste dovoljno da transfer bude najveća kupovina u istoriji Vile i najveća prodaja u istoriji Viljareala. Englezi će na fiksni deo obeštećenja isplatiti oko 40.000.000 evra fiksno plus još 5.000.000 kroz bonuse. Do sada je dolazak Emilijana Buendije (iz Noriča za 38.400.000 evra) bio rekordna kupovina Aston Vile, a odlazak Sedrika Bakambua (u Peking za 40.000.000) rekordna prodaja Žute podmornice.

Pau Tores je drugo pojačanje kluba iz Birmingema ovog leta. Pre njega je kao slobodan igrač stigao i belgijski vezista Juri Tilemans iz Lestera. Ne treba trošiti reči da je Tores izričita želja Vilinog trenera Unaja Emerija. Zajedno su radili na Madrigalu skoro dve i po godine i osvojili Ligu Evrope.

Tores je dete Viljareala, prošao je sve mlađe selekcije, kalio se na pozajmici u Malagi i godinu pre Emerijevog dolaska se izborio sa mesto startera u Viljarealu. Odmah je postao i standaran član reprezentacije Španije, a kod Emerija je dve i kusur sezone bio nezamenjiv u poslednjoj liniji. Često je figurirao kao potencijalno pojačanje nekih od najvećih evropskih klubova. Od Arsenala, preko Mančester Sitija, Reala, Barseone, Juventusa… Pa sve do ovog leta kada je za njega ozbiljno zagrizao Bajern.

Ipak, Bavarci su nakon uspostavljenih kontakata sa igračem i klubom rešili da odustanu od pregovora i sve karte bace na dovođenje Kima iz Napolija. Reprezentativac Južne Koreje je bio više po ukusu trenera Tuhela, a i marketinška je “bomba” za tržište na Dalekom istoku gde Bajern ozbiljno kaska za španskim i engleskim velikanima. Kada je Bajern odustao, Aston Vila je krenula… I pored terenera Emerija imala još jednog ozbiljnog aduta u pregovorima.

Dolazak Španca Monćija na funkciju direktora je otvorio vrata velikog pojačanja za Aston Vilu i doskorašnji transfer guru Sevilje je uspeo da izboksuje nižu cenu od otkupne klauzule.

Tores je levonogi štoper koji voli da kreira igru iz poslednje linije, tehnički je sjajan ali uprkos visini od 191 centimetar, skok igra mu nije jača strana. Emeri je do sada na raspolaganju od centranih bekova imao Tajrona Mingsa, Kaluma Čejmbersa, Dijega Karlosa i Ezrija Konsu. Verovatno će svi oni ostati na raspolaganju Emeriju jer Aston Vila se posle 13 godina vratila u Evropu, igraće u Ligi konferencije i potreban je veći fond igrača na svim pozicijama. 


tagovi

Pau ToresLetnji prelazni rok 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara