Liga konferencije (©Reuters)
Liga konferencije (©Reuters)

Montenegro za istoriju Arsenala; Sarajevo i Torpedo pogađali kao na traci

Vreme čitanja: 3min | čet. 13.07.23. | 21:14

Crnogorski debitant na evropskoj sceni upisao prvi gol i bod; Bordo tim odigrao izuzetno uzbudljiv meč u Gruziji

Prvi put za svojih 109 godina od osnivanja Arsenal iz Tivta ovog četvrtka zaigrao je na međunarodnoj sceni. U prvom kolu kvalifikacija za Ligu konferencije crnogorski klub sastao se sa Alaškertom. I, umalo da se iz Jermenije vrati trijumfalno. Ni remi 1:1 nije loš rezultat, ali imajući u vidu da su gosti vodili od 23. do 66. minuta, sigurno je da će žaliti zbog propuštene šanse da pobede već u svom prvom evropskom nastupu ikad, kao i debitantskom meču sa bivšim trenerom Grblja i Podgorice, Zoranom Tripkovićem na klupi.

Istorijski pogodak za Arsenal dao je 34-godišnji vezista iz Argentine simboličnog prezimena - Hulijan Montenegro. Iskusni Gaučos levicom je, sa sedam osam-metara, matirao Užičanina Ognjena Čančarevića nakon akcije Jasmina Muhovića i Damira Kojaševića. Bio je to gol koji će se zauvek pamtiti u Tivtu, ali je senku nadvio Rus Vitali Ustinov, udarcem sa oko 25 metara.

Izabrane vesti

Imali u domaćini više šansi za gol, poslednju u nadoknadi kada je Marko Čavor sjajno intervenisao i sprečio poraz crnogorskog tima, ali mogli su i gosti do novog vođstva pre toga. Sprečio ih je Čančarević, koji je odbio loptu u korner posle udarca Irfana Šahmana.

Iskusni Montenegro, svojevremeno fudbaler portugalske Boaviste, Vizele i još nekih tamošnjih drugoligaša, pogotkom je na najbolji način otvorio svoju drugu sezonu u tivatskom Arsenalu. Pre dolaska u klub igrao je za Grbalj i Lovćen, tako da mu očigledno prija boravak na Jadranu, gde živi već šest godina. Novu priliku da podeblja svoje ime u knjigama tivatskog kluba imaće već za nedelju dana, kada će probati da povede Arsenal na megdan mađarskom Debrecinu u 2. kolu kvalifikacija za Ligu konferencije.

Istovremeno sa ovo - i velikim brojem drugih mečeva - Sarajevo je u Gruziji započelo sezonu 2023/2024. Izuzetno uzbudljiv meč odigrao je Bordo tim protiv Torpeda iz Kutaisija, a pobednika nije bilo - 2:2. Od početka je bilo šansi na obe strane, a domaćini su poveli u 44. minutu. Ipak, kao što su oni zatvorili prvi deo meča, tako su Sarajlije otvorile drugi. Renan Oliveira je u 47. minutu pogodio za 1:1 i najavio desetak ludih minuta utakmice.

Tek što su krenuli sa centra posle izjednačenja, fudbaleri Torpeda uspeli su da izjednače, Iskoristili su slabu reakciju gostujuće odbrane, ali pre svih golmana Rogića. Ni novo vođstvo Gruzina nije dugo trajalo. Već u 51. minutu 22-godišnji Dal Varešanović iskoristio je dodavanje Partizanove neostvarene želje, Almedina Ziljkića, i ponovo poravnao rezultat. Do kraja nije bilo promena na semaforu, tako da je sve otvoreno uoči revanša na Koševu.

Pobednik ovog dvomeča igraće u 2. kolu protiv kazahstanskog Aktobea.

DAC Dunajska Streda je sa nekadašnjim prvotimcima Crvene zvezde, Željkom Gavrićem i Nikolom Krstovićem u startnoj postavi, savladala gruzijski Dila Gori 2:1. Sva tri gola postignuta su u prvom poluvremenu, a uprkos inicijativi po povratku sa odmora, domaćini nisu uspeli da vrate dva gola prednosti za mirniji revanš.

KVALIFIKACIJE ZA LIGU KONFERENCIJE – 1. KOLO (PRVE UTAKMICE)

Sreda

Didelanž – Sent Patriks 2:1 (1:0)

B36 – Paide 0:0

Četvrtak

Tobol - Honka 2:1 (0:1)

Ararat - Engatija 1:1 (1:0)

Inter Eskaldes - Vikingur 2:1 (2:0)

Pjunik - Trans Narva 2:0 (0:0)

Makedonija Đorče Petrov - Rigas 0:1 (0:1)

Žilina - Levadija 2:1 (1:0)

Penevežis - Milsami 2:2 (1:0)

Brunos Magpis - Dandok 0:0

Haka - Krusejders 2:2 (2:1)

Alaškert - Arsenal Tivat 1:1 (0:1)

Domžale - Balzan 1:4 (0:2)

Dukađini - Evropa 2:1 (1:1)

Gzira - Glentoran 2:2 (2:1)

Hagelman - Škupi 0:5 (0:3)

Riga - Vikingur 2:0 (1:0)

Torpedo Kutaisi - Sarajevo 2:2 (1:0)

DAC - Dila Gori 2:1 (2:1)

Penibot - Santa Koloma 1:1 (0:1)

Progres - Gnjilani 2:2 (1:0)

HB Toršavn - Deri Siti u toku

KA Akurejri - Konahs u toku

Škendija - Haverfordvest u toku

Tirana - Dinamo Batumi u toku

Vaduz - Neman Grodno u toku

Sutjeska - Kosmos u toku

Željezničar - Dinamo Minsk u toku

La Florita - Zimbru u toku

Linfild - Vlaznija u toku

Maribor - Birkirkara u toku


tagovi

Kvalifikacije za Ligu konferencijeLiga konferencije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara