Dijego Simeone (©Shutterstock)
Dijego Simeone (©Shutterstock)

Moraš da imaš petlju da bi izašao Simeoneu na crtu

Vreme čitanja: 4min | ned. 07.03.21. | 14:49

Argentinac se tokom boravka u glavnom gradu Španije suočio sa 154 fudbalska stručnjaka, samo 16 trenera može da se pohvali pozitivnim učinkom protiv šefa struke madridskog Atletika

U Španiji je danas fudbalski praznik - igra se Madrilenjo. Atletiko će ukrstiti koplja sa madridskim Realom na Vanda Metropolitano stadionu, Dijego Simeone će biti oči u oči sa Zinedinom Zidanom, jednim od retkih stručnjaka sa kojim ima negativan bilans. Susretao se Argentinac tokom svojih devet i kusur godina na klupi Kolćonerosa sa čak 154 različita stratega, kada se podvuče crta dolazi se do podatka da samo 16 trenera ima više pobeda od poraza u duelima sa popularnim Čolom.

Dokazao je Simeone na klupi Atletika da je jedan od najboljih na svetu u svom poslu. Posle uspešne igračke karijere, pre 15 godine je u Rasingu otpočeo trenersku. Kalio se u Estudijantesu, River Plejtu i San Lorencu u domovini, kratko je predvodio i italijansku Kataniju, da bi pre devet godina i dva meseca seo na klupu Jorgandžija, čije boje je u dva navrata branio i kao fudbaler.

Izabrane vesti

Retko koji trener može da se pohvali tako dugačkim stažom na klupi jedne ekipe. Izgradio je svoj status i stil u glavnom gradu Španije, sa Čolovom armijom niko ne voli da se sretne. Disciplina, borbenost, preciznost samo su neke od vrlina koje je usadio u DNK madridske ekipe, a kao nagrada došli su trofeji u Primeri, Kupu Kralja, Superkupu Španije, Ligi Evrope (dva puta) i UEFA Superkupu. Jedino trofej Lige šampiona Argentinac nije doneo u vitrine kluba sa Vanda Metropolitano stadiona, dva puta je imao ruku na ušatom peharu, ali mu je iskliznuo iz prstiju.

Odmerio se sa najvećim evropskim i svetskim stručnjacima i retko duele sa najboljima u struci napuštao pognute glave. Delio je megdan sa čak 154 trenera od kako se sedmog januara 2012. godine latio posla u Atletiku. Imao je vatreno krštenje protiv Manuela Pelegrinija, daleko iskusnijeg čileanskog stratega koji je u tom trenutku sedeo na klupi Malage. Taktičko nadmurivanje sa dokazanim kolegom okončano je bez golova, pa se u startu moglo namirisati da će Simeonova vojska biti jedna od onih koju ne želite da vidite na drugom kraju terena.

Simeonovo kraljevstvo, kako španska Marka naziva njegovu vladavinu u Madridu, temelji se na igri na rezultat. Tako je Argentinac uspeo da nadmuri čak 138 trenera (u jednom ili više navrata), dok je njih svega 16 češće sa osmehom nego nezadovoljstvom pružilo ruku šefu struke madridskog kluba.

Nadmudrili su nekadašnjeg reprezentativca Gaučosa Asijer Santana, David Galjego, Antonio Mohamed, Santijago Solari, Julijan Nagelsman, Hose Aira, Tomas Tuhel, Giljermo Fernandez, Pep Gvardiola, Vinćenco Montela, Tito Viljanova, Mauricio Sari, Hansi Flik, Žoze Murinjo, Luis Enrike i Zinedin Zidan - 10 odsto stručnjaka sa kojima se dosad susreo. Ovaj spisak je upola manji ako se u obzir uzme više od jednog nadmetanja. Samo su Gvardiola, Montela, Viljanova, Sari, Flik, Morinjo, Enrike i popularni Zizu sa svojim ekipama u više navrata ukrštali koplja sa Simeoneom, a da mogu da se pohvale pozitivnim bilansom.

Noćne more od Dijega definitivno ima Ernesto Valverde. Ni sa jednim trenerom Simeone nije češće delio megdan (17 puta). Bivši trener Barselone je uspeo da ga savlada u samo tri navrata. Unaj Emeri je 14 puta pokušao da ga dobije, ali nije uspeo, dok je sa Argentincem koplja u 16 navrata ukrštao Hose Luis Mendilibar, koji je tek nedavno uspeo da dođe do prve pobede nad 50-godišnjim stručnjakom iz Buenos Ajresa.

Velike borbe je šef struke madridskog Atletika vodio sa Karlom Ančelotijem i Žozeom Murinjom. Italijana je sreo 15 puta. Uspeo je da ostane korak ispred sa šest pobeda i pet poraza u duelima sa trenerom Evertona, četiri puta su njihovi okršaji završavani nerešenim ishodima. Ipak, pretrpeo je neke bolne poraze od Karletovih ekipa u Ligi šampiona. Sa gospodinom Posebnim je drugačija situacija. Murinjo vodi u međusobnim duelima (tri pobede, dva poraza i remi), ali mu je Čolo naneo teške udarce u finalu Kupa kralja 2013. godine i u polufinalu Lige šampiona.

Sa 11 trenera se susretao 10 ili više puta. Od devetorice ima bolji bilans, ali ne i od Luisa Enrikea i Zidana. Ispostaviće se da mu je selektor Španije najteži rival u karijeri - savladao ga je tri puta, ali je pretrpeo devet poraza, dok pobednika nije bilo u dva navrata. Slatka je ipak bila Simeoneova pobeda u četvrtfinalu Lige šampiona protiv Enrikeove Barse. Nije uspevao da prokljuvi ni Zidana. Francuz ga je šest puta nadmudrio, dok se na kolenima u sudarima sa Argentincem našao tek dva puta (četiri remija). Posebno su teško strategu Jorgandžija pali porazi od Realovog vođe u Ligi šampiona i finalu Superkupa Španije.

Kada je bilans Argentinca u finalima u pitanju, Ančeloti i Zidan su ga dobijali u elitnom takmičenju i pomenutom meču za trofej Superkupa, dok je u borbama za pehar bio bolji od Julena Lopetegija i Roberta Di Matea (UEFA Superkup), Rudija Garsije i Marsela Bijelsa (Liga Evrope) i Murinja (Kup kralja).

Mali je broj stručnjaka koji mogu da se pohvale da nikada nisu pretrpeli poraz od Simeoneoveo ekipe, a među njima je i bivši trener Partizana Marko Nikolić. Srpski strateg je sa moskovskom Lokomotivom dva puta izašao na crtu Kolćonerisima, oba susreta okončana su nerešenim rezultatom. Nikoliću društvo prave Antonio Konte, Gurban Gurbanov, Montela, Alberto Selades, Sari i Flik.

Marka je pedantno napravila listu svih trenera koji su delili megdan sa Dijegom Simeonom, pobrojala je i rezultate koje je Argentinac ostvario na klupi Atletika, pogledajte je OVDE.


tagovi

Dijego SimeoneZinedin ZidanLuis EnrikeKarlo AnćelotiŽoze MurinjoErnesto ValverdeMarko NikolićUnaj EmeriHose Luis Mendilibar

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara